Stroji bodo obstali v treh družbah

Jasmina Detela Jasmina Detela
21.11.2018 13:39

V družbah iz skupine SIJ - Metal, Ravne Systems in ZIP Center bo prihodnji četrtek, 29. novembra, dvourna opozorilna stavka, v skupini Sij menijo, da ni potrebna

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skei je na Ravnah 25. oktobra že organiziral protestni shod. 
Sašo Bizjak

Koroška regijska organizacija Sindikata kovinske in elektro industrije Slovenije (Skei) je v treh koroških družbah skupine SIJ - Metal Ravne, Ravne Systems in Zip center - za prihodnji četrtek, 29. novembra, napovedala opozorilno stavko. Razlog je v tem, da z vodstvi omenjenih družb niso dosegli pozitivnega dogovora glede višjih plač. V skupini Sij so v prvem odzivu pojasnili, da je glede na aktiven dialog s sindikati v zadnjih tednih niso pričakovali in je nepotrebna.
​Zahtevajo višje osnovne plače
Kot je pojasnil Vili Novak, predsednik Skei za Koroško, so vodstvom družb prejšnji teden poslali dopis z zahtevami po dvigu plač, rok za odgovor se je iztekel v torek. Ker pozitivnega odgovora delodajalcev niso prejeli, so se odločili za opozorilno stavko. "Upamo, da do nje ne bo prišlo. Teden dni je še časa za pogajanja. Če pa odziva tudi po opozorilni stavki ne bo, sledi trajajoča stavka. To pomeni, da bomo v omenjenih treh družbah do izpolnitve zahtev ustavili stroje. Delodajalci se morajo zavedati, da bo na ta način tudi njim nastala precejšnja škoda," pove Novak. V ostalih koroških podjetjih s področja kovinske in elektroindustrije pogajanja še potekajo. Kot pojasnjuje Novak, premiki v smeri dviga najnižjih osnovnih plač pri njih so.
Zatika se potemtakem le v družbah skupine Sij, kjer sicer tečejo aktivnosti za uvedbo sprememb na kadrovskem področju. V Metalu si jim obljubili nov plačni sistem, ki naj bi ga uveljavili spomladi prihodnje leto. Skei je predlagal, da podjetje delavcem, ki so vezani na kolektivno pogodbo, do uveljavitve novega plačnega sistema izplačuje dodatek v minimalni višini 120 evrov bruto na mesec. V družbi Sij Ravne Systems Skei zahteva, da se najnižje osnovne bruto plače s 1. decembrom izenačijo z minimalnimi plačami in da se najkasneje do 1. februarja 2019 vse plače dodatno dvignejo za najmanj pet odstotkov. V invalidskem podjetju Sij Zip center je Skei prav tako zahteval, da se s 1. decembrom najnižja osnovna bruto plača izenači z minimalno plačo in da se v določenem roku vzporedno povečajo tudi ostale plače.

Ker družbe dobro poslujejo, lahko delavcem omogočijo boljše plače, so prepričani v Skei.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta