Študentje tudi na kmetijah, ne le s telefoni in pri računalnikih

Urška Polanc Urška Polanc
09.07.2020 06:15

Tokrat študentje ŠOUM, ki prostovoljno delajo na kmetijah, na kmetiji Brezovnik v Šent Janžu pri Radljah. Pomagali postaviti ogrado na pašniku

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Študentje so se razdelili v skupine opravil, tako da bo postorjeno vse potrebno.
Tadej Regent

Zatišje zaradi koronavirusa so v minulih mesecih občutili tudi študentje, zdaj pa so ponovno poprijeli za delo, ki pa ni nujno študijske narave. Trinajst študentk in študentov prostovoljcev se je namreč zbralo na Vasi v Radljah ob Dravi in pomagalo pri delu na kmetiji Brezovnik. Razdelili so se v dve skupini, trije so ostali na kmetiji, kjer so popravljali ograje, preostali pa so na strmem terenu, po katerem se bodo kmalu pasle telice, kosili, čistili teren in naredili ograjo.

Mladi na kmetiji ob delu poudarjajo, da je sicer težko, a da se jim zdi pomembno pomagati.
Tadej Regent

Prav je narediti nekaj za domačine

Tovrstno delo je nekoliko drugačno od tistega, ki ga je vajen, ugotavlja študent Avguštin Erdelji. "Vedno ko se peljem na Koroško in gledam bregove, si mislim, no, vsaj nekdo je bil pameten in je šel v breg. Na ravnini pa samo prekladaš stvari. Tukaj je izredno lepo, smo na bregu, gledamo v dolino, takšnih razgledov mi nimamo. Dokončati moramo ograjo, pokositi, za druga dela še ne vem, niso mi še naročili," je povedal Erdelji, ki prihaja iz Beltincev. Meni, da je prav, da naredijo nekaj za domačine.

Delo študentov na kmetiji tokrat na Koroškem
Tadej Regent

Delo je težko, a pomagajo z veseljem

"Razmišljali smo, kako bi lahko prispevali k družbi. Zavedamo se, kako težko je delo na kmetijah in na podeželju ter kako pomembna je samooskrba. Vzpostavili smo stik s kmetijskim ministrstvom in usmerilo nas je na kmetije, ki potrebujejo pomoč. Nikogar ne silimo. Kdor ima čas, voljo in željo, pomaga," je povedal predsednik ŠOUM Dejan Glazer.

Ponosni na angažma

"Zadnje čase študente prikazujejo v nekoliko drugačni luči, prisotno je mišljenje, da študentje ne delamo radi, da imamo večinoma v rokah le telefone, da smo nenehno ob računalnikih. Mislim pa, da ravno takšne akcije izkazujejo, da študentje nismo takšni, da radi priskočimo na pomoč tistim, ki jo potrebujejo," je povedal Glazer.

Delo študentov na kmetiji tokrat na Koroškem
Tadej Regent
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta