Suzana Seitl daje odpadkom nov pomen

Jasmina Detela Jasmina Detela
27.10.2020 06:10

Njene izdelke prepoznamo po motivih srečnih hišk v živahnih barvah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsestranska umetnica ustvarja v domači dnevni sobi.
Osebni Arhiv

Vsestranska ustvarjalka Suzana Seitl iz Mislinje že od mladih nog rada ustvarja iz odpadnih materialov. Z leti je njen hobi prerasel v službo, ki jo opravlja srčno in z velikim veseljem. Njene izdelke, kot so vaze, lončki za pisala, nakit, hiške s sporočili za na vhodna vrata, prepoznamo po motivih srečnih hišk živahnih barv, ki stojijo na vrhu hriba. V njih živi srečna deklica Veronika, ki se ji je nedavno pridružil še deček Franci. Suzana Seitl je ustvarila pravi čarobni svet, ki pa ni blizu le otrokom, ampak tudi odraslim. Ustvarja pod imenom Ljubko handmade, zadnje leto je tudi članica ustvarjalne ekipe D.tajl iz Slovenj Gradca.

Hiške kot rdeča nit

V lokalnem okolju je prepoznana kot ustvarjalka, ki rada reciklira iz odpadnih materialov. Iz steklenic in kozarcev za vlaganje izdeluje vaze, iz odpadnih tulcev lončke, iz kartona hiše s poučnimi sporočili, iz skrčljive plastike uhane, iz umetnega usnja torbice ... "Vedno me je mikala reciklaža, kako iz odpadnih materialov ustvariti nove izdelke. Starim stvarem rada dam nov pomen. V otroštvu sem denimo iz keramičnih ploščic naredila posodo za rožo in jo prelepila s kamenčki," se spominja Seitlova, po izobrazbi diplomirana ekonomistka, vendar v svojem poklicu nikoli ni delala.

Vse izdelke da v vrečke, ki jih sama poriše.
Jasmina Detela

Partner Miran jo večkrat vpraša, zakaj je študirala ekonomijo. "Takrat me je to zanimalo," pove, "zdaj pa vem, da nisem človek, ki bi lahko vsak dan osem ur sedel za računalnikom." Preveč jo veseli ustvarjanje, to bo lahko počela vse življenje. "Svojevrsten izziv je dati umetniško vrednost odpadni embalaži, ji tako spremeniti namembnost, da postane lep reciklirani izdelek in hkrati varuje okolje."

Suzana Seitl, Ljubko Handmade
Jasmina Detela

Preden se je pred petimi leti odločila za samostojno pot, je bila zaposlena v lokalni cvetličarni, kjer je pridobila mnogo uporabnih izkušenj. Za začetek svoje samostojne ustvarjalne poti šteje zmago na natečaju Občine Mislinja za najboljši turistični spominek pred štirim leti. Iz recikliranega stekla je naredila štiri vaze s podobami iz zgodovine občine (glažutarstvo, Babnikova godba, odbojka, Huda luknja). To ji je ob spretnosti in samoiniciativnosti dalo nov zagon, ustvarila je motiv srečne hiške, ki je še vedno rdeča nit vseh njenih izdelkov. Tudi umetnica z družino živi v hiški na vrhu hriba v Šentilju pod Turjakom. Na vprašanje, ali je tudi njihova hiška srečna, odgovori, da si vsak dan prizadeva za to.

Izdala je knjigo z naslovom Srečna hiška.
Jasmina Detela

"Prepričana sem, da vsi ljudje želijo živeti v srečni hiški. A zanjo se je treba truditi vsak dan znova, nič ne pride samo od sebe," je prepričana. Letos je napisala knjigo in jo izdala v samozaložbi. Poudarja vrednote, kot so zdravje, veselje, pogum, ustvarjalnost, poštenost in delavnost, o katerih se premalo pogovarjamo. "Glavni junak je moj sin Timej in z njim je pet prijateljev. Vsak živi v svoji hiški, le v sedmi ne biva nihče, zato iščejo rešitve, da ne bi bila več žalostna in prazna," razkrije del vsebine Suzana Seitl, ki je knjigo opremila s pisanimi ilustracijami. Te in drugi njeni izdelki nastajajo v delovnem kotičku domače dnevne sobe.

​Svet, kot ga želi videti​

​Najraje ustvarja dopoldan, ko je sama doma. Sicer pa ji je v precejšnjo oporo partner, ki njeno ustvarjanje z rokami olajša in podpre s sodobnimi tehnologijami.

Iz steklenic in kozarcev za vlaganje izdeluje vaze, iz odpadnih tulcev lončke.
Jasmina Detela
Verižice
Jasmina Detela

Čarobni svet hišk je dopolnila z ljubkimi Veronikami, to so srečne deklice, ki živijo v hiškah pa tudi na nakitu, ruticah in torbicah (ljubkatoškah). Spominjajo jo na njeno babico. Med letošnjimi poletnimi počitnicami je izpod njenih rok nastal še motiv Francija, Veronikinega moža. Razmišlja tudi o otrocih, saj v srečnih hiškah živijo srečne družine.

Suzana Seitl, ljubko handmade
Jasmina Detela

V načrtu je imela, da bo svojo knjigo jeseni predstavila po osnovnih šolah in na drugih dogodkih. Otrokom bi prebrala pravljico, potem bi skupaj pobarvali sedmo hiško, a se ji zaradi koronavirusa želja ne bo uresničila. Ne more pa epidemija zaustaviti njenega ustvarjalnega toka. Živi namreč po načelu, da gleda na svet na način, na kakršnega ga želi videti. "Ta čas, ko bomo znova zaprti v domovih, bom izkoristila za izpopolnjenje znanja risanja z enim od računalniških programov. Življenje si ne glede na okoliščine vedno poskušam narediti takšno, da je zame in za mojo družino čim lepše."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta