Svet zavoda slovenjgraške bolnišnice direktorja Lavreta soglasno razrešil. A zakaj odhaja predčasno?

Jasmina Detela Jasmina Detela
15.02.2024 19:50

Soglasje k razrešitvi Janeza Lavreta mora podati še vlada. V. d. direktorja naj bi bil imenovan v tednu dni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik sveta Primož Stošicki in Janez Lavre, ki je na seji pojasnil, da je med razlogi za njegov odstop tudi napačno financiranje koroške bolnišnice.  
Jasmina Detela

Svet zavoda Splošne bolnišnice Slovenj Gradec je danes na redni seji ob nekoliko spremenjenem dnevnem redu razrešil aktualnega poslovnega direktorja Janeza Lavreta. Ta je, kot smo že poročali, v začetku tega tedna podal odstopno izjavo. Mandat bi se mu sicer iztekel približno čez leto. Kot je Lavre pojasnil na seji, je med razlogi za njegov odstop tudi napačno financiranje koroške bolnišnice. Mora pa soglasje k Lavretovi razrešitvi podati še vlada. 

Predsednik sveta zavoda Primož Stošicki je Lavretovo odstopno izjavo prejel v ponedeljek in članom na seji predlagal razširitev dnevnega reda. Pred glasovanjem je dal besedo še Lavretu, ki je članom sveta med drugim dejal, da razvoj dogodkov ni ugoden. "Ko naletiš na neodziv ustanovitelja v določenih pomembnih točkah za prihodnost bolnišnice in ko vidiš, da stvari ne gredo v smer, kot bi morale, sprejmeš določene odločitve. Čas bo pokazal, ali je bila ta odločitev modra, vsekakor je bila zame pametna, morda tudi za bolnišnico dobra, da se bo nekdo zazrl vase in v bodoče sprejemal drugačne odločitve, da se koroška bolnišnica ohrani," je dejal Lavre. In nadaljeval, da ob tem, ko opazuješ naklonjenost ali nenaklonjenost do določenih javnih zdravstvenih zavodov, vidiš, da nastajajo razlike, ki jih je skozi leta dokazoval in utemeljeval. "Ko vidiš, da ne uspeš in da molk, ki največ pove, ostane pravilo, zmanjka ne le volje in poguma, ampak tistega, ko ugotoviš, da si samo človek. Verjetno je čas, da se odloči naprej, ali formalno ali neformalno v politiki ali na področju zdravstva, da Korošci stopimo skupaj in temu naredimo konec," je še poudaril.

Da so delali dobro in transparentno, je po njegovih besedah razvidno tudi iz revizijskega poročila in poročila računovodskih izkazov. "Še enkrat trdim, da so določene cene zdravstvenih storitev močno podcenjene in tiste, ki so morda precenjene, ne odtehtajo tega, da se skrbi za bolne paciente tukaj in da se zanje skrbi strokovno," je izpostavil Lavre in se vsem zahvalil za sodelovanje z besedami: "Borimo se skupaj za naše paciente, ki potrebujejo pomoč, in za našo ustanovo." 

Za korektno vodenje bolnišnice in izjemno angažiranost ter delo v dobro pacientov in zaposlenih se mu je zahvalila predstavnica uporabnikov v svetu zavoda Darja Vrčkovnik, sicer direktorica občinske uprave Mestne občine Slovenj Gradec. Bo pa o vršilcu dolžnosti direktorja (v.d.) bolnišnice svet odločal na nujni seji, ki naj bi bila sklicana v enem tednu. V tem času bo predsednik sveta skupaj s strokovnimi službami bolnišnice tudi pripravil predlog kandidatov za v. d. direktorja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta