Svetniki za, župan Podvelke proti novim oddelkom vrtca v sklopu podružnične šole

Urška Polanc Urška Polanc
22.06.2021 06:25
Na izredni seji občine o odprtju vrtca v Lehnu in dodatnega oddelka vrtca na Kapli. "Gre za obstoj podružnic," pravi ravnatelj Leo Čelofiga
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Občinski svet si prizadeva, da mladim družinam omogoči pogoje, zaradi katerih jih bo čim več zadržalo bivališče v občini, ki skoraj nima delovnih mest. Foto: Urška POLANC
Urška Polanc

Leta 2019 so v Podvelki zaprli vrata šolske podružnice Lehen na Pohorju Osnovne šole (OŠ) Brezno - Podvelka. "Ko smo podružnico dali v mirovanje, smo imeli sestanek, na katerem se je župan zavzel, da se bo, če bo na šoli pet otrok za vrtec ali pet šoloobveznih otrok, podružnica zopet odprla," nam je povedal ravnatelj OŠ Brezno - Podvelka Leo Čelofiga. Zdaj, ko se je za šolsko leto 2020/2021 v vrtec v Lehnu pisalo pet otrok - kar zaradi demografsko ogrožene občine zakonsko zadostuje za odprtje oddelka vrtca -, si starši s podporo svetnikov občine Podvelka želijo, da bi njihovi otroci prihodnje šolsko leto lahko obiskovali podružnico.

Da župan že nekaj mesecev blokira odprtje dodatnega oddelka vrtca pri Osnovni šoli Brezno - Podvelka na Kapli in novega oddelka vrtca iste šole v Lehnu, sporočajo svetniki, ki so zato danes sklicali izredno sejo, na kateri bodo obravnavali pobudo za odprtje vrtca v Lehnu in dodatnega oddelka vrtca na Kapli ter ponovno sprejetje, potrditev sklepa o odprtju oddelkov. Župan Anton Kovše poudarja, da je to neracionalno in da bi ta sredstva lahko občina porabila za infrastrukturo, obnovo cest, vodovoda in še kaj drugega. Država namreč ne bo poskrbela za razliko v plačilu, s tem, ko dajejo sredstva po nepotrebnem, pa so še bolj ogrožena občina, je prepričan.

OŠ Brezno - Podvelka, Lehen na Pohorju (foto: Urška Polanc)
Urška Polanc

"Že res, da je na papirju pet otrok, ampak starši bi tako dva otroka vzeli iz Podvelke, enega iz Brezna, dva pa bi prišla na novo. To bi pomenilo, da bi bila v Podvelki zasedena le polovica oddelka, za drugo polovico pa bi morala plačati občina. Šlo bi za 88 tisoč evrov letno. Tudi ko sem govoril s temi starši, so se strinjali, da je boljše, da se ta sredstva porabijo za kaj drugega," nam je povedal župan. Dodaja še, da če bi bilo resnično zadosti otrok, ne bi bilo težav, a ob tem ne morejo imeti oddelka v Podvelki in Breznu na pol praznega: "Gre za oddaljenost približno petih kilometrov, drugače bi bilo, če bi šlo za 20 kilometrov in se starši ne bi vozili mimo v službe."

Otroci za vselej izgubljeni

Ravnatelj odgovarja, da za vse vrtce po Sloveniji občina ustanoviteljica izplačuje razlike med cenzusi, ki jih imajo starši, in financiranjem prostih mest, ki niso zasedena: "A občine od države za to dobijo denar, to ni breme občinskega proračuna. Poleg tega pa smo med koledarskim letom na področju predšolske vzgoje beležili veliko prihrankov, stroške čakanja na delo je prevzela država, v občinskem proračunu pa so se zato na tem področju odprli veliki prihranki." Dodaten oddelek vrtca, glede na število vpisanih otrok na OŠ Brezno - Podvelka, potrebujejo tudi na podružnični šoli Kapla.

"Na Kapli, ki leži tik ob državni meji, se je v vrtec vpisalo kar 26 otrok, kar je devet več, kot je dovoljeno za heterogeni oddelek. Če želimo otrokom zagotoviti vpis oziroma obisk vrtca na Kapli, bi bilo nujno odpreti še en oddelek," sporočajo svetniki. Vpis v vrtec namreč želijo zagotoviti vsem zainteresiranim staršem iz različnih vaških skupnosti, razlaga ravnatelj - bojijo se namreč, da bodo otroke, če jih odklonijo zdaj, za vselej izgubili. "Ponovila se nam bi zgodba iz Lehna, kjer smo otroke odklonili, nato pa so jih starši pričeli voziti v sosednjo občino Ribnica, kjer obiskujejo tudi šolo," pojasnjuje ravnatelj.

Po izračunih šole bi morala Občina Podvelka v proračunu do konca leta 2021 za obe podružnici skupaj nameniti 30 tisočakov, drugo leto, v novem proračunskem letu, pa 80 tisočakov. V izračun je že všteto povečanje števila zaposlenih (vzgojiteljice, pomočnice, čistilke, tehnični kader), nekaj pa bi starši povrnili tudi z vzgojninami.

​Župan oddelkov ne bo podprl

Župan sicer kot problem Kaple izpostavlja, da so med vpisanimi štirje otroci z bližnjega Gradišča na Kozjaku, ki sicer sodi v občino Selnica ob Dravi, eden pa iz občine Ribnica na Pohorju. V Selnici imajo namreč zgolj poldnevni vrtec, starši pa bi si želeli celodnevnega. "Denarja za te otroke nimamo, po normativu jih imamo lahko le 19, a če na svetu sprejmemo sklep, da lahko oddelek povečamo za dva otroka, imamo rešeno situacijo za otroke občine Podvelka," razlaga Kovše.

Igrala pri podružnični šoli Lehen na Pohorju Foto: Urška POLANC
Urška Polanc

Ravnatelj medtem pravi, da ni tako, saj tudi če odklonijo otroke z Gradišča, vrtca ne bi dobilo več otrok s Kaple - po statistiki v vrtec na Kapli nista vključena dva otroka letnik 2017, eden 2018, šest 2019 in eden 2020. "Za te otroke na Kapli ne bi bilo mesta. V osem kilometrov oddaljenem oddelku vrtca v Ožbaltu imamo le eno prosto mesto. Tako bi starši morali otroke voziti v 14 kilometrov oddaljeno Brezno ali v Podvelko, kjer sicer še imamo nekaj prostih mest, a če gledamo poseljenost, gibanje staršev - nekateri delajo v Avstriji, na kmetijah in varstvo potrebujejo na Kapli -, je smotrno, da jim damo mesto tu. Če jih bodo vozili drugam, jih izgubljamo. Navsezadnje gre za obstoj podružnice, otroci bi tu nadaljevali tudi šolanje. Kapla in Gradišče sta zelo blizu skupaj, ljudje so povezani, na tak način izboljšujemo možnosti tako našim staršem s Kaple kot tistim z Gradišča," še razlaga Čelofiga. Župan poudarja, da bo na današnji seji svetnikom ponovno razložil finančno sliko. Če bodo razumeli ali ne, sam odprtja dodatnih oddelkov ne bo podprl in ima namen tak njihov sklep zadržati, kar je njegova pravica po statutu občine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta