Svež zagon Kluba koroških študentov, ki bo letos skušal nadoknaditi zamujeno

Urška Polanc Urška Polanc
05.03.2022 05:46

Sedemdeset let letos praznuje Klub koroških študentov. Mlada zagnana ekipa tudi v času covida ni počivala. Preuredili so si prostore na Čečovju, za delo jih bodo lahko koristili vsi člani, vračajo tudi KKŠ Summer FEST.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nejc Švajger, predsednik KKŠ: "Mogoče se premalo zavedamo, kaj imamo v Sloveniji." 
Urška Polanc

S svežim zagonom in novimi-starimi projekti ekipa Kluba koroških študentov (KKŠ) ob sproščanju omejitev, povezanih s koronavirusom, zre v nadaljevanje tega leta, ko praznujejo tudi 70 let delovanja. Bogato in zavidljivo tradicijo ima(jo), gre za najstarejšo tovrstno organizacijo v Sloveniji. "Imam izkušnjo kot študent v tujini, mogoče se premalo zavedamo, kaj imamo v Sloveniji. Ne vem, ali je še kje v Evropi tako, da bi država dajala denar študentom, študentskim organizacijam, da se mladi lahko povezujejo. V študentskem klubu lahko delaš vse, kar si želiš, sredstva so namenjena za to, da se mladi razvijajo. Kje drugje boš še imel to možnost, da si sam organiziraš koncerte, kot jih mi v Kompleksu," je povedal 23-letni Nejc Švajger, ki klubu predseduje dobro leto. Ob pričetku širjenja koronavirusa se je vrnil iz Anglije, kjer je diplomiral iz glasbe. Zdaj si želi kitarist, tudi skupine BQL, znanja iz glasbene industrije, podjetništva, ki jih je tudi pridobil v tujini, uporabiti v praksi. "Ni pa skrivnost, da je težko dobiti člane, sploh mlajše, srednješolcev to ne zanima. Mogoče tudi mi ne znamo mlajšim generacijam na atraktiven način predstaviti, kaj študentska organizacija sploh pomeni. Nekje od 300 do 400 nas je v klubu," je povedal. Prepričan je, da je treba ta privilegij - študentskega organiziranja -, dokler je, izkoristiti, a ob tem se morajo klubi obrniti na mlade, jim to znali predstaviti, potrebne pa so tudi kakšne sistemske spremembe, posodobitve.

Festival letos na Poljani

Ob obletnici bodo po večletnem premoru ponovno priredili večji dogodek - KKŠ Summer FEST. "Veliko mladih je veselih, da se bo spet nekaj dogajalo. Čakajo, da bodo lahko spet normalno živeli, saj je bilo to vedno del tega, da si študent - da se podružimo na koncertu, na 'gavdah', tega zdaj ni bilo. Za nas, ki smo bili že pred korono študenti, me ni tako strah, saj mislim, da se želimo vrniti tja, kjer smo bili. Drugače je s tistimi, ki so v študentsko življenje vstopili v času korone, ko tega občutka, kako je biti študent - ko si prvič v Ljubljani, v Mariboru in si sam -, še nikoli niso imeli. Zanima me, kako bodo pripravljeni zdaj kar naenkrat sprejeti vse to, ko se odpre - bili so doma, niso spoznali sošolcev, niso bili v študentskih domovih, nič se niso družili. A glede na to so zdaj, ko so se sprostile omejitve, študentske zadeve dobro obiskane. Tudi zato bomo letos naredili nekoliko obširnejši program, letos želimo nadoknaditi zamujeno," je povedal. Na to, da uspešnega festivala KKŠ Summer FEST, ki so ga nazadnje imeli v Radljah ob Dravi, več let niso prirejali, je vplivalo več različnih faktorjev, razlaga Švajger. "Kot prvo finance, vezani smo na javni denar, vmes je bilo eno ali dve leti manj sredstev, zdaj pa se je zaradi korone, ko praktično celo leto nismo imeli nekih večjih projektov, uspelo na ta račun nekaj prihraniti, prenesti. Tudi sam pa sem, ko sem nastopil mandat, imel vizijo, da moramo ta fest vrniti," je dejal, ob tem pa opozoril, da organizacija in velikost festivala sicer krepko presegata normalno delovanje kluba. Ker imajo sedež v Mežiški dolini, je bila njihova želja, tudi iz praktičnih razlogov, da je lokacija festivala čim bližje. Festival je pred leti že potekal v bližini, na Ivarčkem jezeru, a še primernejša lokacija se jim zdi - tudi iz varnostnega vidika - nekje, kjer je travnik, ne pa jezero. Fest bo tako letos na Poljani, na travniku pod kozolcem.

"Ker nismo mogli delati projektov za javnost, smo se osredotočili nase," pravi Nejc Švajger. 
Urška Polanc

Preurejeni prostori za mlade

Dobro sodelujejo z Občino Prevalje, ki jih podpira in jim pomaga. "Našli smo skupno točko, da bi nekaj razvijali tam, neki festival, dogodek, ker se nam zdi, da ima Poljana ogromno potenciala. Občina je postavila tudi primerno infrastrukturo, elektriko in vodo. Če nam bo uspelo, bo to dobro za vse nas, upamo tudi, da se bo vse skupaj iz leta v leto le še nadgrajevalo, festival na tej lokaciji pa postal tradicionalen," je pojasnil. Dva dni (12. in 13. avgusta) bo trajal festival, petek bo bolj obarvan s slovensko, rokersko glasbo (Joker Out, Pero Lovšin, Alya, Jan Plestenjak), izvajalcev sobotnega večera za zdaj še ne razkrivajo. Obljubljajo pa, da se bo za vsakogar kaj našlo. Do takrat bodo v duhu 70-letnice prirejali dogodke v različnih obdobjih, vsak mesec bo obarvan z enim desetletjem. "Februarja smo začeli s 60', zato smo imeli koncert HELP! A Beatles Tribute, Koroška gavda, ki jo kot prvo prirejamo v Cvetličarni v Ljubljani, pa bo obarvana s 70', z Abba tribute bandom. Tudi letos bodo imeli umetniški razpis, ogromno je še drugih stalnih projektov," je povedal. Tudi v času covidnih omejitev niso počivali. "Ker nismo mogli delati projektov za javnost, smo se osredotočili nase, naredili malo reorganizacije, tudi samega kluba, urejanja naših prostorov. Pisarno na Čečovju smo dobili v najem že pred mojim mandatom, zdaj pa smo vse preuredili, nakupili novo opremo. Vizija je, da ustvarimo nekakšen coworking prostor, kamor lahko mladi oziroma naši člani hodijo delat. Nabavili bomo tudi računalniško opremo, da se lahko tu združujejo, delajo za faks ali, če imajo podjetje, tu sestankujejo. Poudarjam pa, da Kompleks vseeno ostaja naš dom. Je naš sedež, z njimi vseeno sodelujemo, le dodatno smo se razširili. Zdaj smo tu mi in Kompleks," je zaključil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta