Teren in podlubniki zapletajo sanacijo gozdov

Urška Polanc Urška Polanc
30.12.2019 16:05

Sanacijo vetroloma, ki je leta 2018 najbolj prizadel gozdove v občini Črna na Koroškem, še vedno aktivno izvajajo. S posekom poškodovanih dreves naj bi zaključili januarja 2020

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Sidg
Arhiv Sidg
Arhiv Sidg
Arhiv Sidg
Sanacija ogroženega gozda
Arhiv Sidg
Dela v gozdovih na Koroškem bodo s polno intenziteto nadaljevali.
Arhiv Sidg

Po opozorilih, ki smo jih o nekoliko slabših razmerah v gozdovih nedavno prejeli od okoliških prebivalcev na prizadetih območjih na Koroškem, smo preverili, kakšno stanje v državnih gozdovih, nekaj tudi v zasebnih beležita Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) in družba za gospodarjenje z gozdovi v državni lasti Slovenski državni gozdovi, d.o.o. (SiDG). V državnih gozdovih na Koroškem po vetrolomu decembra 2017, oktobra 2018 in žariščih podlubnikov v letih 2018 in 2019 že dve leti izvajajo samo sanacijske sečnje.

Izvedena sadnja na gozdni površini, ki jo je prizadel vetrolom leta 2017.
Arhiv Zgs
Sanacija gozdov
Arhiv Sidg

Veliko žičničarskih spravil

Predvidoma bodo s posekom vseh poškodovanih dreves zaključili v januarju 2020. Podatki ZGS in SiDG se nekoliko razlikujejo, saj podatki ZGS ne upoštevajo delovišč, ki so še odprta, iz nekaterih pa je SiDG že tudi odpeljal večino gozdnih lesnih sortimentov, ZGS pa delovišča še ni prevzel.

Sanacija Drevje, SiDG,
Arhiv Sidg
Sanacija Drevje, SiDG,
Arhiv Sidg
Sanacija Drevje, SiDG,
Arhiv Sidg

Vlaganja za obnovo sestojev

Po vseh naravnih ujmah (žledolom, vetrolomi) pa tudi zaradi gradacije lubadarja je v gozdovih nastalo veliko ogolelih površin. Za večino so bili izdelani sanacijski načrti, v katerih je predviden obseg potrebnih vlaganj za obnovo gozdnih sestojev. Za različne ukrepe vlaganj v gozdove so v območni enoti Slovenj Gradec ZGS v letošnjem letu porabili več kot 270.000 evrov, od tega več kot 80.000 za ukrepe sanacije na ogolelih površinah.

Sanacija Drevje, SiDG,
Arhiv Sidg
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta