Tudi v Slovenj Gradcu so številni prostovoljci čistili mesto in okolico

Prostovoljska akcija Dan za spremembe, ki je nastala v Slovenski filantropiji, je letos že petnajstič zapored povezala številne kraje po vsej Sloveniji. Prostovoljci so čistili okolico, sadili drevesa, se družili pri stojnicah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Pamečah se je zbralo veliko krajanov in pomagalo pri čiščenju okolice 
Nejc Strojnik

To soboto je potekala vseslovenska prostovoljska akcija Dan za spremembe v organizaciji Slovenske filantropije. Nastala je z namenom spodbujanja državljanov k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti in ustvarjanju priložnosti, da se čisto vsak lahko preizkusi v vlogi prostovoljke ali prostovoljca. Akcija poteka že petnajsto leto zapored. 

Aktivnosti so potekale v več kot 74 krajih. Med organizatorji so bila društva, vrtci, šole, krajevne skupnosti, občine, javni zavodi in posamezniki. Po vsej državi je bilo aktivnih več kot 525 organizacij in več kot 5700 prostovoljcev. 

Vsako leto zastavijo novo temo, letos je bila Najbolj zlata je prostovoljska lopata. Prostovoljska roka pa se seveda ne ustavi samo pri vihtenju lopate, lahko stke prijateljske medgeneracijske niti, s svinčnikom razreši še tako zahtevno nalogo učne pomoči, posadi drevo, poboža ranjeno žival ali samo pomaha človeku. Organiziranih je bilo 161 prostovoljskih aktivnosti, katerih rdeča nit je bila spodbujanje prostovoljskega prispevka h grajenju bolj odpornih skupnosti.

Čistijo in sadijo drevesa

Tudi na Koroškem so se akciji pridružile nekatere občine, med drugim tudi Mestna občina Slovenj Gradec in občina Ravne. V Slovenj Gradcu je v akciji sodelovalo 14 mestnih četrti in vaških skupnosti. To je skupno preko 1400 prostovoljcev, ta številka vključuje tudi učence Prve in Druge osnovne šole Slovenj Gradec, kjer so izpeljali ekološki dan. Mestna četrt Center in Ekološko društvo Slovenj Gradec sta pripravili tudi sajenje dreves v parku pred gimnazijo. Kot je povedala predsednica mestne četrti Center Sonja Lakovšek, so se prostovoljci najprej pridružili čistilni akciji, potem posadili drevesa. "Ena od prioritet je ozelenitev mesta, saj so se prejšnja posušila. Za sajenje dreves smo se odločili tudi zaradi mota letošnje akcije," je povedala Lakovškova. 

Čistilna akcija, Pameče, Slovenj Gradec
Nejc Strojnik

Namen akcije je bilo očistiti mesto in njegovo okolico nepravilno odloženih odpadkov. Slovenjgraški župan Tilen Klugler je med drugim dejal, da se je ta dan pokazala solidarnost in enotnost, ki smo ji bili priča v času lanskih katastrofalnih naravnih nesreč. Čistili so tudi obrežja rek in potokov, kamor so narasle vode lani nanesle velike količine odpadkov.

Veliko odpadkov ljudje odvržejo skozi okna avtomobilov

Blaž Kamnik iz vaške skupnosti Pameče - Troblje je povedal, da so se je z veseljem pridružili vsesplošni slovenski čistilni akciji. "Razdeljeni smo na več lokacij, Lakuže, Gmajna, Troblje in Pameče, predvsem pa bomo počistili tisto, kar ljudje čez leto zmečejo na tla, kamor odpadki pač ne spadajo. Vsako leto se skušamo akcije udeležiti v čim večjem številu, za nas prostovoljce so zelo pomembne in zdi se nam logično, da se jih udeležimo. Gre tudi za krepitev lokalne skupnosti, združijo se razna društva, ljudje, vaščani pridejo skupaj. Prijetno s koristnim. Zelo sem vesel, da nam služi tudi vreme, ki je nalašč za čistilno akcijo, za narediti nekaj pametnega in druženje. Največ je odpadkov, ki jih ljudje lahko vržejo skozi okno avtomobila, gre za pločevinke, plastenke, razne papirčke, vrečke … Tudi večja odlagališča se najdejo, tako imenovana divja, ta so bolj odmaknjena, kje sredi gozda, tam se vidi, da nekdo namensko nekaj pripelje, navadno večjo količino in odvrže."

Da je v naravi še veliko smeti, ocenjuje tudi Simon Smolar, prav tako iz vaške skupnosti Pameče - Troblje: "Upam in verjamem, da jih bomo čim več pobrali in čim bolje očistili našo vas. Zelo sem zadovoljen nad udeležbo krajanov, ki so pokazali, da jim je mar za naše okolje, za vaško skupnost. Res so prišli v lepem številu, zato vsa pohvala. Želim si, da s takimi akcijami čim širše opozorimo na stanje in ljudem pokažemo, da tudi mi kot mala družba znamo razmišljati široko. Predvsem moramo ozaveščati ljudi, spremiti miselnost, da bo vsak, ki bo razmišljal, da kaj vrže iz avta, vedel, kakšne so lahko posledice. Če iz avta na primer odvržeš pločevinko, lahko ta kmetu povzroči veliko škode. Razreže se, govedo to poje in pride do razreza črevesja. To so velike težave, s katerimi se soočamo in ki jih lahko povzroča na videz majhna stvar."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta