Turistična sezona v Ribnici na Pohorju: Gostje ob ukrepih še zadržani

Urška Polanc
06.07.2021 16:40
Preverili smo, kako se je v Ribnici na Pohorju pričela poletna turistična sezona. Tudi letos večinoma domači obiskovalci, ki izkoristijo turistične bone, na Ribniško kočo se vračajo pohodniki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z Ribniške koče so lepi razgledi. 
Arhiv Ribniške Koče

Številni domači in tuji gostje, predvsem pohodniki, tudi poleti obiščejo Ribnico na Pohorju, v kateri je skupno 460 prenočitvenih kapacitet. "Zima je bila porazna, sploh je ni bilo. Odprto smo imeli le 24 dni, pa še to pod takšnimi pogoji, da nič nismo mogli. Če se bo še enkrat zaprlo, ne bomo več zdržali," je povedal Iztok Helbel iz podjetja Turi in dodal, da si še ene sezone z omejitvami in zaprtji ne morejo privoščiti. Drugače je bilo lansko poletje, ko so tudi v Ribnici turistične bone izkoristili številni domači gostje. Potem ko so v prejšnjih poletnih sezonah imeli 80 odstotkov tujih gostov in 20 odstotkov domačih, je bilo lani okoli 90 odstotkov domačih, razlaga Helbel. "Kako bo letos, bomo še videli. Počasi se začenja. V juniju smo imeli kar zasedeno, prišlo je nekaj skupin. Za julij imamo 30 odstotkov manj rezervacij kot leto prej, a to se hitro spreminja. A toliko, kot jih je bilo lani, ko smo bili v juliju in avgustu polno zasedeni, 99 odstotkov gostov pa je izkoristilo turistične bone, jih verjetno ne bo več," je povedal Helbel. Dodal je, da so nedavno prejeli rezervacije tudi od Čehov, Italijanov. Tudi v apartmajih Breza in Tisa v Ribnici na Pohorju ocenjujejo, da se letošnji poletni sezoni v primerjavi z lani, ko so imeli vseskozi stoodstotno zasedeno, piše bolj slabo. Še vedno veljajo covid ukrepi, ljudje so bolj zadržani. Pogrešajo tudi pristen stik z gosti, ki so ga bili vajeni prej. Apartmaje so letos čez kakšen vikend sicer že razprodali, obiskale so jih različne skupine, študentje, družine, te dni pa prejemajo nove rezervacije. "Kapacitete se lepo polnijo, ljudje se zanimajo predvsem za koriščenje novih bonov in tudi lanskih," sporočajo. Za zdaj imajo odprto le eno hišo - Brezo, v sredini julija bodo odprli še Tiso. Od 25. junija bodo tako vsi apartmaji polno zasedeni, gostje bodo v večini izkoristili turistične bone. Ta mesec se za obisk Ribnice zanimajo tudi Izraelci, septembra imajo napovedane Nizozemce. Letos so gostili že Srbe, Poljake, Nemce.

Pohodnikov ne manjka

"Ljudje se vračajo k naravi, manj je potovanj v tujino. Upam, da jih bodo pritegnile te naše lepote, ta ribniška planina oziroma celo Pohorje je zelo lepo. Pohodniške poti so lahke, mimo Ribniške koče gre tudi slovenska pohodniška pot," nam je povedal Vojko Gmajner, ki je od lanskega septembra najemnik Ribniške koče, od leta 2019 pa tudi koče Pesnik. Konec aprila so odprli Ribniško kočo, do zdaj je v njej prespalo 83 gostov, skoraj vsi so ostali po eno noč, slaba polovica pa je izkoristila turistične bone. V koči je 70 ležišč, vse sobe so bile zasedene za praznik, 25. junija. "Večina teh, ki gredo po slovenski planinski poti, ostane eno noč. Za julij pa imamo napovedane družine, pare, starejše, ki so si sobo rezervirali tudi za kak teden. Izkoristili bodo turistične bone," je dejal Gmajner. Obiskovalcem želijo ponuditi dobro hrano - zajtrke, kosila, večerje -, ne manjka jedi na žlico, nedeljskih kosil, ob vikendih pečenega mesa.

Breza in Tisa, apartmajsko naselje Ribnica (foto: Urška Polanc)
Urška Polanc

"Maja in junija nas je jezilo vreme, zdaj se je stabiliziralo. Če kdo išče ohladitev, je na vrhu idila," je povedal. Čez poletje bo Ribniška koča odprta vsak dan, jeseni pa odvisno od potrebe, koča Pesnik le ob vikendih in praznikih. Tudi sami se soočajo s precejšnjo kadrovsko stisko, v svojo ekipo zato še vedno vabijo nove obraze. Čez teden v koči delajo študentje, delo ni naporno, ni gneče, pohodniki pa so malo drugačni ljudje, vsi so dobrovoljni, prijazni, radi se pogovarjajo, je povedal Gmajner. "Še vedno sem nov, čakam, raziskujem, kako bo. Moram si nabrati še malo izkušenj. Od aprila smo imeli vsak dan odprto, pa je minil dan, ko ni bilo niti enega gosta. Mislim, da zdaj bo. Junija smo imeli lep obisk, julija in avgusta pričakujem še boljšega," je povedal. Nekaj preglavic so planincem povzročili ukrepi PTC, razlaga Gmajner, ko je moral tisti, ki je prišel iz Maribora in je že dva dni hodil po planini, v dolino na ponovno testiranje, da je lahko prespal v koči, saj je od prvega testa minilo 48 ur.

Turistična kmetija tete Lene
Urška Polanc

Dobro sodelovanje

Z lastnikom Ribniške koče, Planinskim društvom Paloma, delajo z roko v roki: "Znajo prisluhniti meni kot najemniku, prav tako gostom in njihovim potrebam. Koča je v notranjosti obnovljena, sobe so lepe, vsaka ima tuš, kopalnico, kar obiskovalce posebej preseneti, saj so v drugih kočah kopalnice skupne." Koči se v bližnji prihodnosti obeta tudi energetska obnova, zamenjava ogrevalne naprave, nova fasada, s čimer si bodo bistveno znižali stroške. Gmajner želi, da bi bila koča odprta vse dni v letu, da bi obiskovalci spoznali, koliko miru, veselja, sprostitve jim lahko ponudi planina. "Vsem želim dober obisk, saj če bomo ponujali dobro hrano, imeli dober odnos, bo vsak imel nekaj od tega. Ribnica je močna, če je spodaj polno, bodo gostje prišli tudi k nam," razmišlja in doda, da dobro sodelujejo z apartmaji, turističnim društvom v Ribnici. "Najavlja se nam dosti skupin, ki gredo do Ribniškega jezera, Kop, nato jedo tam ali pri nas. V prvi vrsti želimo ohraniti dober odnos do pohodnikov, vendarle smo planinska postojanka, pa tudi do drugih, ki so na kočo vabljeni ob najrazličnejših priložnostih, tudi praznovanjih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta