Ultra trail K24, največji tekaški dogodek Koroške, bo rekorden. V čem je poseben: Ostane v krvi in vleče v ekstreme

Nejc Strojnik
24.07.2023 15:15

Četrta izvedba bo (spet) rekordna, letošnja novost pa 2,4 kilometra dolg Črjanska košta trail, kjer bo poudarek na kulinariki, namenjen pa bo predvsem spremljevalcem in obiskovalcem. Prijavljenih kar 580 tekačev iz 20 držav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mogočna Raduha je po Peci in Olševi tretji vrh, ki ga osvojijo tekači na 100-kilometrski preizkušnji. 
Petra Lesjak Tušek

Drugi konec tedna v avgustu bo Črna na Koroškem spet, že četrtič, gostila najboljše slovenske trail tekače. In tako množično kot bo letos, ni bilo še nikoli. Ob pogledu na rekordno število prijavljenih, na vseh treh razdaljah jih bo teklo kar 580, sta organizatorja, Klemen Pušnik in Bogdan Tušek, izjemno zadovoljna, tudi ponosna. Prijave na najkrajšo, 24-kilometrsko razdaljo, so zaradi navala, sprejeli so 260 tekačev in tekačic, morali celo predčasno zapreti. Več kot 200 jih bo teklo na vedno bolj priljubljeni 50-kilometrski trasi, na kraljevski, 100-kilometrski, pa jih bo startalo dobrih 100. "Še ena rekordna izvedba je dokaz, da delamo prav in da smo se zdaj pa res postavili na zemljevid tekem v trail teku. Promocijo letošnjega dogodka smo začeli že septembra lani, ko smo imeli stojnico v Kranjski Gori, na Julian Alps trailu, od takrat smo se redno udeleževali sejmov, tudi promocije prek družbenih omrežij so pomembne," sta jasna organizatorja. Letošnja novost Ultra traila K24, ki vsako leto postreže tudi z bogatim spremljevalnim programom, bo Črjanska košta trail, voden, 2,4 kilometra dolg pohod med petimi kulinaričnimi stojnicami v okolici Črne. Pohod se bo začel pred Kulturnim domom v Črni in se končal v naravnem parku Bistra. Namenjen je vsem obiskovalcem in spremljevalcem, da jim med čakanjem svojih favoritov ne bo dolgčas.

Zapolnjene so vse prenočitvene kapacitete

Koroške vršace in stezice bodo letos premagovali tekači iz kar 20 držav, tudi iz Kanade in ZDA. Dogodek, ki je glede na število udeležencev največja športno-rekreativna prireditev na Koroškem, pomeni veliko promocijo za celotno regijo. S tekmovalci namreč pridejo tudi spremljevalci, družinski člani, prijatelji. "Vseh obiskovalcev bo vsaj trikrat ali štirikrat toliko kot tekačev. To je bila najina želja, da spodbujava destinacijo Koroška," pove Tušek. Poleg narave, ki s pogorji Pece, Olševe, Raduhe, Smrekovca in Uršlje gore resnično očara, je velika dodana vrednost tudi uspešno sodelovanje s Podzemljem Pece. Tekači na najdaljši in najkrajši trasi namreč šest kilometrov proge premagajo v rovih nekdanjega rudnika. "Tekmovalci na Koroško navadno pridejo v četrtek ali petek in ostanejo vsaj do nedelje. Tisti konec tedna so več ali manj zapolnjene vse prenočitvene kapacitete od Dravograda do Črne. Veliko se jih na Koroško vrne tudi kasneje. Letošnja novost je postajališče za avtodome in kamp prostor v Jazbini," razloži Pušnik. "Vedno radi sodelujemo z lokalnimi skupnosti, sploh pri tako mednarodno odmevnih dogodkih. Veseli smo, da smo tudi letos zraven - in si močno želimo, da bo tako tudi v prihodnosti," pa pravi direktorica Podzemlja Pece Darja Komar.

Skrivnostno Podzemlje Pece dela tek še bolj poseben.
Tomo Jeseničnik

Pri trail teku, tako Pušnik, gre po eni strani za posameznike, ki želijo premagati sebe, testirati svoje meje, po drugi pa za tekmovalce, ki jim je še kako pomemben tudi čas. "Letos imamo na štartni listi na vseh razdaljah vse najboljše slovenske tekače. Ogroženi so rekordi. Številni se zadnje tedne pred dogodkom ustavijo v Črni, trenirajo, se spoznavajo s progo. Gre torej za maso rekreativcev in ozko špico vrhunskih tekačev, tudi mednarodno uspešnih." Kar nekaj dela pa organizatorje čaka še z ureditvijo vseh tras, zaradi neurij stanje na terenu namreč ni najboljše. "Določene poti smo že pregledali, celotna trasa pa je kar precejšen zalogaj. Potrudili se bomo, da bodo do dogodka poti dobro sanirane in predvsem varne," pove Tušek in poudari tudi pomembno vlogo prostovoljcev. "Poleg gasilcev in gorske reševalne službe pri dogodku sodeluje več kot 120 prostovoljcev. Brez njih si izvedbe ne moremo predstavljati. "Oni so denimo zadolženi za trasiranje, imamo deset ekip, vsaka je zadolžena za okoli 15 kilometrov trase, iste ekipe gredo po tekmi kot "metle" in progo sčistijo, odstranijo trakove, poberejo smeti. Mi dobimo progo kot planinsko pot in jo kot tako tudi pustimo. Izkušnje kažejo, da imajo tekmovalci visok odnos do narave, lani smo imeli več kot 400 tekmovalcev, pa smo našli na tleh dva gela, za katera verjamem, da sta se tam znašla po nesreči."

Prikaz K24 na koči na Grohotu, kjer bo ena od okrepčevalnih postaj na trailu 
Petra Lesjak Tušek

Vedno višje, vedno dlje

Brez prostovoljcev ne bi bilo niti okrepčevalnih postaj, skupaj jih je kar dvanajst, pri vsaki od njih pomagajo vsaj štirje. "Tudi težav, kako najti prostovoljce, nimamo. Interes je vsako leto več- in na nek način naju preseneča, da so vedno pripravljeni dati svoj maksimum, da pomagajo," pravita organizatorja. In zakaj je med množico ultratrail tekov, ki so na voljo, prav koroški postal tako priljubljen, tako množičen? "Okolica sama zahteva največji angažma, zato je preizkušnja tako težka. Težko tudi najdeš ravnino, narava pa tako ali tako ponuja toliko lepega, da te vleče ven, v gozd, vedno višje, vedno dlje. A kakorkoli je vse povezano z lepoto, pa je v ozadju – če se ozremo v preteklost – vse prežeto s težkim, grobim delom. Železarstvo, rudarstvo - to ostane v krvi in te vleče v ekstreme."

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta