Umrl je častni občan Prevalj Maks Paradiž

Plt
01.01.2024 13:00

V 91. letu starosti se je to jutro poslovil Maks Paradiž, Brančurnikov Maks, vsestranska osebnost, ki je vtisnila pečat Prevaljam in vsej Koroški. Svojcem in prijateljem izrekamo iskrene sožalje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maks Paradiž
Tomaž Ranc

Sporočamo žalostno vest, da je umrl naš dolgoletni član, častni predsednik PGD Prevalje in častni občan občine Prevalje Maks Paradiž. Iskreno sožalje svojcem, so to dopoldne zapisali gasilci Prevalj. Sporočilo o smrti častnega občana je objavila tudi občina Prevalje in izrekla sožalje.

Brančurnikov Maks, Prevaljčan, se je aktiviral na številnih področjih družbenega življenja, njegova ljubezen pa je bila ves čas tudi ljubiteljsko zapisovanje, dokumentiranje, avtorsko pisanje. Izdal je knjige Moja pot (v samozaložbi, 2015), Hiše pripovedujejo: obrt in industrija na Prevaljah v zadnjih stotih letih (Mohorjan, 2016 in 2017 dopolnjena izdaja), lani novembra pa so na Prevaljah predstavili njegovo knjigo "Bilo je", v kateri so nanizani njegovi spomini na zgodbe Prevalj in ljudi, kot jih je doživel v različnih, burnih zgodovinskih obdobjih.

Domoznanska knjiga Bilo je avtorja Maksa Paradiža 
Tomaž Ranc

Takrat je Maks Paradiž, ki se zaradi bolezni predstavitve knjige ni mogel udeležiti, o knjigi Bilo je, za Večer dejal: "Zadnje knjige nisem napisal kot knjige. Je zbornik mojih spominov, ki so me večkrat trpko spremljali skozi življenje, o katerih se ni govorilo na glas. Bodisi se ni smelo, bodisi nisem želel kuhati zamer, saj se je vojna kruto poigravala z ljudmi tudi v tem našem malem kraju. A rodovi se spreminjajo in kar mi največ pomeni, je sprava med ljudmi. Razumevanje in povezanost."

Zbral je tudi gradivo o zgodovini gasilskega društva Prevalje. Prevaljčani se ga bodo spominjali tudi po tem, da je vodil obnovo cerkve na Brinjevi gori.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta