V Črni na Koroškem vse nared za spektakel: Dobili bodo najdaljši neprekinjen zipline v Sloveniji in enega najdaljših na svetu

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
03.07.2020 06:25

V Črni na Koroškem je vse nared za jutrišnji spektakel, na katerem bodo uradno odprli najdaljši neprekinjen zipline v Sloveniji in enega najdaljših na svetu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jeklenica v Črni je najdaljša neprekinjena jeklenica v Sloveniji in ena daljših v Evropi.
Boris Keber

Črjanska zajla, kot 1260 metrov dolgi jeklenici med Navrškim Vrhom in tamkajšnjim smučiščem pravijo domačini, ima vse potrebne certifikate, opravljeni so vsi testi, dodelane vse podrobnosti. Vse je pripravljeno na jutrišnje uradno odprtje, ko se bodo po jeklenici, po kateri se bo drvelo več kot sto kilometrov na uro, spustili koroški športniki in športnice, med njimi Tjaša Oder, Nataša Lačen, Katjuša Pušnik, Drago Pudgar, Gregor Vezonik in Sonja Pudgar, ki se bo spustila namesto moža Danila.

Visoko nad Črno
Boris Keber
Adrenalinski pogled na stadion
Boris Keber

Konkretna mera adrenalina: 40 evrov

"Jeklenico smo poimenovali Olimp line. V sklopu tega smo zasnovali celostno podobo. Odločili smo se za mednarodno ime, saj želimo v Črno privabiti tudi tuje turiste. Jeklenica je zagotovo velika pridobitev. Ne le za Črno, ampak za celotno Koroško in ne nazadnje Slovenijo. Tisti, ki so se v sklopu usposabljanja za inštruktorje po njej že spustili, so bili navdušeni," je dejala županja Romana Lesjak. Sama pogum za spust še zbira, a zagotavlja, da se bo po jeklenici kmalu spustila.

Načrtov ne manjka

"Hitrost je kar precejšnja. So pa v vozičkih nameščeni magneti, ki glede na maso posameznika samodejno zavirajo. ​Zaviranje bo prilagojeno glede na maso tistega, ki se bo spustil. Prvo tehtanje bo v turistični pisarni, drugo na startu. Tukaj ne sme biti napak. Med vožnjo bo prišlo tudi do kakšnega obrata, moraš biti kar vešč, da se celo pot pelješ brez obračanja," pove županja, ki jo vsakič znova očara tudi razgled, ki se odpre na startu.

Boris Keber
Visoko nad Črno
Boris Keber
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta