V dvajsetih minutah požara v Radljah ob Dravi družina ob vse: "Ničesar več nimaš. Hudo je. Tega sploh ne znam opisati"

Urška Polanc
04.01.2021 19:42
Požar, ki je minuli konec tedna izbruhnil na kmetiji, je družini z Remšnika popolnoma uničil nedavno obnovljeno hišo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Niti hitro posredovanje številnih gasilcev ni pomagalo obvarovati hiše pred popolnim uničenjem. Foto: PGD Radlje ob Dravi
Pgd Radlje Ob Dravi

V noči s sobote na nedeljo je na Remšniku v Radljah ob Dravi na kmetiji Zgornji Marhl v celoti zgorela stanovanjska hiša. Triinpetdesetletni Anton Rebernik nam je povedal, da sta bila to noč v hiši njegov najstarejši sin in mati, stara 89 let. Sam ima namreč s partnerko in sinovoma na Remšniku še manjše stanovanje, od kmetije oddaljeno približno dva kilometra, kjer so, na srečo, spali to noč. "Sin je zbudil mamo, da je šla pravočasno iz hiše, nato je poklical gasilce, mene, v tem času pa je skušal rešiti, kar se je dalo. V pol ure je šlo vse tako hitro, da se gasilci, ko so prispeli, skorajda niso mogli več približati hiši," je opisal Rebernik.

Ob prihodu gasilcev je bil požar že polno razvit, segal je čez streho, zato notranjosti niso več mogli reševati, gasili so samo od zunaj, nam je povedal David Vaukman, poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Radlje ob Dravi in vodja intervencije. Do prihoda gasilcev je Rebernik pri gašenju utrpel lažje telesne poškodbe (na hrbet mu je padla žerjavica). Gasilci so ga oskrbeli, nato pa so ga domačini odpeljali v Zdravstveni dom Radlje, kjer so mu nudili zdravniško pomoč. Štirideset gasilcev iz petih PGD (Radlje ob Dravi, Vuhred, Brezno Podvelka, Muta in Vuzenica) s sedmimi avtocisternami je sodelovalo v intervenciji, ki se je začela ob 2.33 zjutraj. Gasilci so požar pogasili, zavarovali dva manjša sosednja objekta, s pomočjo delovnega stroja, ki ga je priskrbelo javno podjetje Kanalizacija in čistilna naprava Radlje so odstranili ostrešje in porušili uničene zidove. Gasilci PGD Radlje so v nedeljo delo končali okoli 13. ure. Po podatkih Policijske uprave (PU) Celje je zagorelo pri dimniku, tuja krivda pa je izključena. Materialna škoda je visoka, po neuradnih podatkih od 30 do 40 tisoč evrov.

Začeli zbiranje pomoči

Medtem je za družino, ki ji je požar popolnoma uničil stanovanjski objekt, Rdeči Križ Slovenije, Območno združenje Radlje ob Dravi, skupaj z radeljsko občino začel zbiranje sredstev. "Novo leto se je za družino z Remšnika začelo slabo. Šok je velik, nekaj časa bo trajalo, da dojamejo, kaj se jim je zgodilo, in uredijo misli. Da bi čiščenje pogorišča in nov začetek bil lažji, zanje zbiramo sredstva," so zapisali. Včeraj do 11. ure dopoldan so zbrali 1237 evrov. Da je odziv ljudi velik, nanje se obračajo ne samo v obliki finančnih sredstev, ampak želijo pomagati tudi z oblačili, hrano, materialom za obnovo, so nam povedali na Rdečem križu.

Rebernik se je s partnerko želel v kratkem preseliti nazaj na kmetijo, v zgornjem nadstropju sta vse uredila na novo (fasado, inštalacije). V hišo velikosti 19 x 8 metrov sta že namestila nov pralni stroj, pohištvo, hladilnik, ki je bil založen z mesom. Zgoreli so tudi vsi delovni stroji, material, s katerim je Rebernik delal. "Vseskozi sem delal, gospodaril na kmetiji. V kratkem sem se želel vrniti tja. Zdaj sem se vseskozi vozil sem in tja. Včasih smo imeli na kmetiji več živine, nato sem jo, ko sem zbolel, prodal. Zdaj imamo le nekaj ovc, kokoši," je povedal. Potrebovali bodo denar za obnovo, delovno pomoč. Kako se bodo organizirali, v tem trenutku še ne vedo. V stanovanju, kjer z njimi sedaj biva mama, nimajo dovolj prostora. Urediti morajo bivanje za starejšega sina. Občina je mami sicer ponudila začasno bivanje v radeljskem hostlu, ne vedo pa, ali to velja tudi za 32-letnega sina.

Vse vložili v hišo

"To, za kar smo delali, smo izgubili v 20 minutah. Več let sva gradila, vse, kar sva imela, tudi od gozda, sva vložila tja. Toliko neprespanih noči, truda, potem pa vidiš vse v plamenu. Ničesar več nimaš. Hudo je. Tega sploh ne znam opisati. Nimam besed za to," je povedala hudo prizadeta Rebernikova partnerka, ki jo tolaži zgolj to, da to noč niso, kot sicer pogosto, spali v hiši. Prepričana je namreč, da se jim iz zgornjega nadstropja z dvema majhnima otrokoma ne bi uspelo pravočasno rešiti. V hiši so imeli osnovni del življenja, celo poletje so bili tam. V stanovanje so se vračali le spat, zdaj pozimi pa predvsem zato, ker na kmetiji ni interneta za šolanje na daljavo.

"Veliko je odzivov, krajani so nam pripravljeni pomagati, vsi smo zelo hvaležni," je povedal Rebernik. Zgorela so jim tudi oblačila, spodnje perilo, delovna oblačila. Težko so se zadržali, da se v hišo niso vračali po stvari, rešili so le mamino torbico s telefonom, denarjem in osebnimi dokumenti. Hiša je zdaj porušena do temeljev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta