V koroški galeriji na ogled razstava likovnih del iz natečaja Igraj se z mano

Jasmina Detela Jasmina Detela
13.03.2024 14:10

Po zaključku razstave, ki je v Koroški galeriji likovnih umetnosti na ogled do 24. marca, bodo dela potovala po različnih institucijah po celotni Sloveniji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otroci so izbrane risbice nalepili na steno 
Jasmina Detela

V Koroški galeriji likovnih umetnosti (KGLU) je bilo danes zelo živahno, saj so gostili mnoge ustvarjalce likovnih del, njihove mentorje ter skupine otrok in odraslih iz okoliških šol ter drugih zavodov. Potekal je namreč kulturno-likovni dogodek Bodi umetnik in odprtje razstave 17. mednarodnega likovnega natečaja Igraj se z mano. Organizirala sta ga Center Janeza Levca in Društvo za kulturo inkluzije v sodelovanju s koroško galerijo.

Cilj natečaja, prireditve in razstave je spodbujanje vključevanja otrok, mladostnikov in odraslih oseb s posebnimi potrebami med večinsko populacijo vseh generacij oz. v širšo družbo. Tudi letos so v galeriji razstavili izbrana dela iz natečaja. Razstava Bodi umetnik, igraj se z mano je na ogled do 24. marca, potem bodo dela potovala po različnih institucijah po celotni Sloveniji.

Razstava in kulturni dogodek Igraj se z mano v KGLU
Jasmina Detela

Temi natečaja Igraj se z mano in Različni smo

Tudi na tokratnem natečaju sta bili razpisani dve temi, poleg tradicionalne Igraj se z mano še Različni smo. Prispelo je več del, vezanih na prvo temo, glede na upodobljene motive jih je največ prikazovalo udejstvovanje v različnih športih, preživljanje prostega časa v naravi in igro s priljubljenimi igračami, kot so avtomobili, vlaki in punčke. Pri drugi temi so različnost prikazovali predvsem glede na narodno pripadnost, različno kulturo in pripravljenost pomagati ranljivim skupinam. Izbor likovnih del uvrščenih na razstavo je opravila kustosinja pedagoginja Nina Popič,  temeljil pa je na dovršenosti izbrane likovne tehnike ter na raznolikosti in izvirnosti motivov. "V risbicah, ki so prispele na natečaj, so povedane mnoge zgodbe otrok in mladostnikov o njihovem pogledu na svet, o njihovem dojemanju igre, prijateljstva in družine. Mnogokrat iz njih odsevajo resnični problemi družbe, za katere ni nujno, da se jih otroci že zavedajo, pač pa se prikradejo na risbice nezavedno in nenačrtovano. Velikokrat se na risbicah kaže tudi pripravljenost pomagati ranljivim skupinam, izpostavljene pa so tudi različne kulture," je dejala Popičeva.

Vsi so zmagovalci

Na letošnji natečaj je prispelo preko 5.800 likovnih del, kar je približno 1000 del več kot lani, prav tako je bilo na razstavo izbranih več del kot na prejšnjih natečajih in sicer skoraj 900 del. Sodelovalo je 323 različnih ustanov iz 9 različnih držav, in sicer iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije, Slovaške, Ukrajine, Irske, Španije in letos prvič tudi Kanade.

Boštjan Kotnik, vodja festivalskega leta Igraj se z mano, je ob odprtju razstave v Slovenj Gradcu povedal, da se vsa leta trudijo v želji promocije inkluzivne kulture. "Inkluzivna kultura pomeni, da sodelujemo, da je solidarnostni namen resničen in da sodelujemo pri produktu, kot je risba ali postavljanje razstave. Ne ločimo ljudi več na hendikepirane in nehendikepirane, manj ali več zmožne, ampak je v primarnem delu sodelovanje in grajenje neke skupne prihodnosti. Če znamo to delati, kar mi dokazujemo, odpadejo vse odvečne stvari, ki družbo zaslepujejo, jo delajo nemočno, individualizirano. Danes imamo individualizem, ne rabimo več skupnosti, to ne drži, potrebujemo skupnost in sodelovanje. Ni samo zmagovalec in poraženec, pri nas so vsi zmagovalci, zato ker vsi resnično participirajo pri nekem produktu."

Razstava in kulturni dogodek Igraj se z mano v KGLU 
Jasmina Detela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta