V Mežici prvi koncert najstarejše slovenske pevske revije od Pliberka do Traberka. S petjem so presegali mejo

Andreja Čibron Kodrin Andreja Čibron Kodrin
22.05.2022 08:40

Na letošnjem že 55. Pevskem srečanju Od Pliberka do Traberka bo na dveh koncertih nastopilo dvanajst pevskih zasedb, v počastitev jubileja je izšel filatelistični sklop.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na 53. Pevskem srečanja Od Pliberka do Traberka je nastopil tudi MePZ Rožmarin iz Kotelj.
Arhiv Jskd

Prvi koncert bo danes, v nedeljo, 22. maja, z začetkom ob 18. uri v Narodnem domu v Mežici. Nastopili bodo Koroški oktet, ŽeVS Deteljica KD Prežihovega Voranca Ravne, MoPZ DU Dravograd, KAPZ Mohorjan Prevalje, MoPZ Goršek Štefan Čaki Šentjanž, ŽePZ Lipa Dravograd in MoPZ Vres Prevalje. Naslednjo soboto, 28. maja, ob 19.30 bo sledil drugi koncert, ko bodo v Kulturnem domu v Pliberku zapeli MoPZ Šentanelski pavri, MePZ DU Prevalje, ŽePZ Solzice Kotlje, MoPZ Šempetrski pavri in MoPZ Foltej Hartman Pliberk. Koncerta bosta izvedena v organizaciji Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti – Območne izpostave (JSKD OI) Ravne na Koroškem, ob podpori občin Mežiške doline, Kulturnega doma Pliberk ter Krščanske kulturne zveze in Slovenske prosvetne zveze Celovec.

Logotip letošnjega srečanja pevskih zborov na Koroškem. Prireditelji festivala so za njegov znak že na začetku izbrali lipo, drevo, ki so ga v svojih naseljih sadili Slovani, pod njegovo mogočno krošnjo pa so umovali in plesali. Na pevskih srečanjih je bila pogosto zapeta tudi ljudska Lipa zelenela je.  
Arhiv Jskd

Srečanje pevskih zborov Od Pliberka do Traberka je najstarejša tovrstna revija na Slovenskem, saj poteka že od leta 1968. Sprva so na njej sodelovali le moški pevski zbori, ženski pevski zbori se je udeležujejo šele dobri dve desetletji. Njen namen ni le negovanje pevske tradicije, temveč ima tudi širši pomen. S koncerti v krajih slovenske in avstrijske Koroške so namreč koroški pevci, ki jih je po koroškem plebiscitu leta 1920 ločevala državna meja, takšno in tudi vse drugačne meje vsa leta presegali in soustvarjali enoten kulturni prostor. Gre za prostor, ki ga je Jožko Kert označil kot "svet pod Uršljo, Strojno in Peco in svet pod Obirjem, Košuto, Kepo, Osojščico, Dobračem in Ojstriknom, ki je ljubi koroški svet, svet koroške pesmi, svet mežiškega, podjunskega, rožanskega in ziljskega narečja, svet, v katerem ima vsaka vas svoj glas".

Koroško filatelistično društvo (KFD) je, v sodelovanju z JSKD OI Ravne na Koroškem, poleg poštnega žiga v počastitev 55. Pevskega srečanja Od Pliberka do Traberka izdalo še priložnostno pisemsko ovojnico in osebno poštno znamko. Filatelistični sklop je oblikoval Borut Bončina, priložnostno filatelistično razstavo Lipa – simbol slovenstva je v prostorih pošte 2390 Ravne na Koroškem zasnoval in postavil Jože Keber (KFD), na ogled bo do 3. junija. Do takrat bo na tej pošti na voljo tudi priložnostni poštni žig.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta