V Mislinjski dolini bodo zagotovili denar za male čistilne naprave

Jasmina Detela Jasmina Detela
06.08.2019 17:02

Občini Slovenj Gradec in Mislinja bosta sofinancirali gradnjo malih čistilnih naprav, ki morajo biti zgrajene do 2023. V Radljah alternativna možnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mala čistilna naprava - v Mislinjski dolini bodo zagotovili sofinanciranje.  
Arhiv JKP Slovenj Gradec

Mestna občina Slovenj Gradec in Občina Mislinja bosta sofinancirali gradnjo predvidoma okoli 1300 malih komunalnih čistilnih naprav. Upravičenci so fizične osebe oziroma lastniki stanovanjskih stavb s stalnim prebivališčem v občini, ki živijo na območjih, kjer zaradi neracionalnosti ni predvidena izgradnja javnega kanalizacijskega omrežja. Slovenjgraška občina bo sofinancirala 1500 evrov na posamezno malo čistilno napravo (MČN), mislinjska pa 1000 evrov.

Mislinja: Razpis za sofinanciranje ta teden

Občina Mislinja je odlok o sofinanciranju MČN sprejela spomladi, v tem tednu bodo na spletni strani občine objavili javni razpis za sofinanciranje malih čistilnih naprav. Nanj se lahko prijavi vsak občan, ki živi zunaj območja aglomeracij, pogoj pa je, da bo imela MČN certifikat o skladnosti proizvajalca. V letošnjem občinskem proračunu imajo za ta namen rezerviranih 10 tisoč evrov. Na občini še pojasnjujejo, da bodo tudi v prihodnjih proračunih glede na potrebe zagotovili delež ​sofinanciranja za izgradnjo MČN. Ocena je, da jih bo potrebnih okoli 325.
Kot pojasnjuje Boris Kamenik, na mislinjski občini odgovoren za investicije, je na obstoječo čistilno napravo priključenih 2200 do 2300 populacijskih enot, to so naselja Mislinja, Zgornje in Spodnje Dovže ter Šentilj pod Turjakom. Pripravlja se tudi že projekt za območje Zgornjega Doliča, zanj morajo pridobiti še vire financiranja.
V Slovenj Gradcu so v juniju sprejeli osnutek pravilnika o sofinanciranju MČN, odlok bodo sprejeli na naslednji seji, predvidoma v jesenskih mesecih pa objavili razpis za sofinanciranje. V proračunu imajo za zdaj zagotovljenih 30 tisoč evrov. Če bo potreb več, bodo z rebalansom zagotovili dodatna sredstva. Razpis bo objavljen vsako leto, dokler ne pokrijejo vseh potreb, v Slovenj Gradcu naj bi upravičenci sicer zgradili 965 MČN.

​Slovenj Gradec: Do 1500 evrov na posamezno MČN

Višina subvencije znaša do 50 odstotkov upravičenih stroškov oziroma največ 1500 evrov na stanovanjsko stavbo. Sofinancirali bodo postavitev male komunalne čistilne naprave za eno stanovanjsko stavbo oziroma tudi postavitev komunalne čistilne naprave za več stanovanjskih stavb. Kot pojasnjuje župan Tilen Klugler, bodo sofinancirali tiste MČN, ki bodo omogočale digitalni prenos podatkov o delovanju na nadzorni center upravljavca zaradi sledljivosti delovanja, vzdrževanja in nadzora. "Želimo, da ima naše komunalno podjetje, ki bo jih bo upravljalo, tudi nadzor. Na trgu namreč obstajajo tudi cenejše variante, ki tega ne omogočajo."
Na območju slovenjgraške občine je na centralno čistilno napravo priključenih 11.200 populacijskih enot. Kanalizacija je zgrajena v naseljih Pameče, Troblje, Gmajna, Šmartno, Tomaška vas, Turiška vas, Legen mesto in delno tudi na območjih Stari trg, Podgorje, Legen in Gradišče. Aglomeracije, kjer naj bi bila še zgrajena javna kanalizacija, pa so Stari trg, Legen, Mislinjska Dobrava in Sele. Z izgradnjo kanalizacije na teh območjih bo dodatno priključenih okoli 1200 prebivalcev.

​Radlje: Za občane alternativna možnost

Na Koroškem je sicer Občina Radlje ob Dravi občanom že pred štirimi leti ponudila alternativno možnost pri ureditvi čiščenja odpadnih voda na območjih, kjer ni javnega kanalizacijskega omrežja, in sicer z rastlinskimi čistilnimi napravami. Izdelan je bil tipski projekt. V preteklih letih je občina na tej podlagi zgradila že tri testne čistilne naprave. Za spremljanje njihovega delovanja skrbi izvajalec gospodarske javne službe JP KIČ Radlje. Kot je pojasnila direktorica občinske uprave Marjana Švajger, je tipski projekt občanom še vedno brezplačno na voljo. S tem ukrepom jim občina pomaga sofinancirati izgradnjo MČN. ​Po naših podatkih je v občini Radlje, kjer so pred leti zaključili projekt odvajanja in čiščenja odpadnih voda v porečju reke Drave, v okviru katerega so zgradili novo čistilno napravo in nekaj kilometrov nove kanalizacije, še vedno ostalo od 600 do 650 gospodinjstev, ki nimajo možnosti priključitve na javno kanalizacijsko omrežje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta