V Občini Vuzenica ob svojem prazniku spet stavijo na tradicijo

Urška Polanc Urška Polanc
03.08.2021 06:05
Oživljajo Vuzeniške dneve s pestrim programom. V občini letos dolgo pričakovana obnova državne ceste
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Več kot dvajset društev in organizacij bo pripravilo 42 prireditev.
Urška Polanc

Potem ko so lani v Vuzenici prekinili dolgoletno tradicijo praznovanja rojstnega dneva občine, bodo letos z njo nadaljevali in v desetih dneh za obiskovalce pripravili 42 prireditev. Pri organizaciji Vuzeniških dni tako tudi letos, že 27., poleg Turističnoinformativnega centra (TIC) Vuzenica sodelujejo številni občani, organizacije in društva.

Letošnji nabor prireditev je težkim časom navkljub takšen, kot je bil že pred leti, obljublja Andrija Halužan, ki je že od samega začetka soustvarjalec in ožji član organizacijskega odbora. "Stavimo na tradicijo, ta je v Vuzenici tista, ki nas žene naprej in nam zagotavlja uspeh pri snovanju programa," je povedal. Da Vuzeniški dnevi privabljajo številne ljudi od blizu in daleč, Vuzeničani pa so jih vzeli za svoje, dodaja župan Franjo Golob: "Sejemske, kulturne, zabavne, verske in športne prireditve tvorijo koncept, ki nas dolga leta povezuje." S pripravami so pričeli že v začetku letošnjega leta, ko so v proračunski postavki občine za praznovanje občinskega praznika namenili okoli 20 tisoč evrov. Več kot 20 društev in organizacij bo letos sodelovalo, ne manjka niti prostovoljcev.

Poleg vseh zabav je posebej dobro obiskan Rokov sejem, ki ga, kot pravi Halužan, ljudje v Vuzenici organizirajo že celo stoletje. Potekal bo čez vikend, 14. in 15. avgusta, predstavili se bodo različna (lokalna) društva in drugi ponudniki. Ob poudarku, da bodo na prireditvah za udeležence upoštevali vse veljavne ukrepe NIJZ (pogoj PCT ...), je letos nekaj lokalnih ponudnikov udeležbo odpovedalo, kljub temu pa organizatorji obljubljajo, da se bo na stojnicah predstavilo od 20 do 30 ponudnikov, tako kot leta prej.

Večina prireditev na prostemPrireditve bodo v glavnem pripravili na prostem. Namesto velikega šotora bo letos stal le nadstrešek, zato so v primerjavi s prejšnjimi leti še bolj odvisni od vremena, razlaga Halužan. Otvoritev Vuzeniških dni bo v petek, 6. avgusta, ob stoti obletnici rojstva umetnika Janka Dolenca, ko bodo pred cerkvijo v atriju župnišča odprli razstavo kipov, počastili pa tudi stoto obletnico ustanovitve sokolstva v Vuzenici. Naslednji dan bo rezerviran tudi za športne aktivnosti, med drugim se bodo odpravili na pohod na najvišji vrh občine (Mala kopa, 1524 metrov) in organizirali kolesarsko tekmovanje - Skok na Kaštivnik. Ob 18. uri bo srečanje harmonikarjev, obeležili bodo tudi 30 let ansambla Diaton. "Tudi to srečanje je zelo lepo obiskano, veliko umetnikov, ljudi, ki se drugje nimajo možnosti predstaviti, pride v Vuzenico, kjer lahko pokažejo svoje delo in dosežke," je povedal Halužan. Sledila bo večerna zabava s skupino Mambo Kings.

Čez teden bodo v okviru projekta Čebela bere med delavnice za otroke. V četrtek, 12. avgusta, bo slavnostna seja Občine Vuzenica, na kateri bodo podelili občinska priznanja. Čeprav je Smučarski klub Vuzenica v letošnjem letu že poskrbel za večji dogodek - svetovni pokal slaloma na rolerjih -, pa vijuganja med količki ne bo manjkalo niti na vuzeniških dnevih, ko bodo na progi v Vuzenici organizirali odprto prvenstvo slaloma na rolerjih. V nedeljo, ko praznuje občina, med drugim sledi še prikaz kmečkega običaja, Vuzeniške dni pa bodo strnili s kulinarično tržnico - Molo ižino, na kateri bodo lahko obiskovalci pokusili različne domače jedi.

Cesta in kolesarska pot

V občini so 14. julija pričeli dolgo pričakovano obnovo prvega odseka državne ceste Vuzenica-Sveti Vid s pločnikom in vsemi infrastrukturnimi objekti v dolžini 1,8 kilometra. Da medtem že potekajo pogovori za naslednjo fazo do krajevne skupnosti Vuhred v letu 2022, kjer pa bo šlo zgolj za razširitev ceste, nam je povedal župan: "Dobiti smo morali preko 70 soglasodajalcev, lastnikov zemljišč, saj je državni del ceste posegal v lastništva posameznih lastnikov, sočasno s služnostnimi pogodbami pa se je občina tudi zavezala, da bo po končanju investicije konec letošnjega leta oziroma v začetku prihodnjega odkupila vsa ta zemljišča. Gre za izboljšanje prometne varnostne, večji pretok prometa in navsezadnje urejenost državne ceste, ki je že dolgo klicala po obnovi."

Obnova državne ceste Trbonje-Vuhred
Urška Polanc

V Vuzenici so prejeli še podporo v vrednosti 350 tisoč evrov za izgradnjo navezave na Dravsko kolesarsko pot. "Projekt je umeščen v dogovor za razvoj regije. Občina Vuzenica je nosilec in prijavitelj na ta del. Investicija naj bi bila končana do konca poletja leta 2022, gre za pomembno priključitev na Dravsko kolesarsko pot Vuzenica-Muta," še dodaja župan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta