V Slovenj Gradcu boj na vse ali nič

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
28.11.2018 18:30

Pred drugim krogom županskih volitev v Slovenj Gradcu smo soočili kandidata Tilna Kluglerja, direktorja javnega zavoda Spotur z izvorno podporo strank SD, Desus, SMC in liste Povezujemo za Slovenj Gradec, ter zdajšnjega župana Andreja Časa ob prvotni podpori Slovenjegraške liste za mesto in podeželje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomo Jeseničnik

Drugi krog v Slovenj Gradcu kaže na odprtost mesta tudi za demokracijo. Gospod Klugler, dobili ste 47,8 odstotka glasov, mnogi menijo, da ste pravzaprav že zmagovalec, kar pa je lahko nevarno – napuh zmagovalcev se je marsikje slabo končal. Ste z eno nogo že v županski pisarni v Rotenturnu?
Klugler: "Hvala vsem, ki so glasovali zame, nisem še zmagovalec, se zelo zavedam, da je rezultat spet 0:0 in da se vse začenja znova. Šele drugi krog bo pokazal, koga si ljudje dejansko želijo v Rotenturnu, in zato tako tudi peljemo kampanjo."
Gospod Čas, če pogledava matematično, dobili ste 2996 glasov. Bi s podporo volivcev Andreja Breznika, njegovih 1373 glasov, in Darka Hlupiča, 281 glasov, še lahko prišlo do preobrata, s podporo tudi tistih, ki niso prišli na volišča? Spomnimo se recimo Maribora 2006., ko je v prvem krogu vodil Pivec pred Kanglerjem za šest odstotkov, na koncu pa je zmagal Kangler s skoraj desetimi odstotki prednosti.
Čas: "Najprej čestitke zmagovalcu prvega kroga in hvala volivcem, ki so glasovali zame, menim pa, da bo drugi krog na novo premešal karte. Ta enostavna aritmetika najbrž ne pride v poštev, se pa tudi glasovi, namenjeni protikandidatu, lahko na novo razporedijo. Drugi krog prinaša več znanja, vedenja volivcev, upam, da bo rezultat ob minulem delu slonel na programskih razlikah."
Župan je v prvi vrsti človek. Kakšne so vajine osebne vrednote? Liberalne ali bolj konservativne?
Klugler: "Na prvem mestu sta zdravje in družina. Če nimaš zdravja, nimaš nič, če nimaš toplega doma, si prepuščen sam sebi. Na srečo vse to imam, sem pa trenutno v kondiciji, da se čutim sposobnega prevzeti vodenje občine, pri čemer želim Slovenj Gradec razvijati za občanke in občane in ne za lasten interes. Sem bolj liberalec."
Gospod Čas, pa vi?
Čas: "Sam sem v kulturnih pogledih precej liberalen, konservativne vrednote pa so stalnica, dom in družina ostaneta. Pri županu je pomembno, da je široko razgledan, sodelovalen, strokoven in s tradicionalnimi vrednotami vodi občino tako, da je za skupnost vedno najbolje. Osebno pa so najbolj pomembne tiste vrednote, ki omogočijo človeku mirno vest in lep spanec."

Tomaž Ranc z županskima kandidatoma.
Nejc STROJNIK
Andrej Čas in Tilen Klugler.
Nejc STROJNIK
Igor Napast
Tomaž Ranc z županskima kandidatoma. Tilen Klugler in Andrej Čas.
Nejc STROJNIK
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta