V Slovenj Gradcu kopanje poleti in pozimi

Jasmina Detela Jasmina Detela
22.09.2020 06:13

Položili temeljni kamen za bazenski kompleks s parkom urbanih športov. Odprtje čez manj kot dve leti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dela na objektu potekajo že od maja letos.
Jasmina Detela

Potem ko se je na več kot 9600 kvadratnih metrov velikem območju med industrijsko cono Modul in trgovskim centrom Mercator v začetku maja začela gradnja težko pričakovanega bazenskega kompleksa s parkom urbanih športov v Slovenj Gradcu, ki bo med najmodernejšimi v državi, so včeraj župan Tilen Klugler, direktor operative Kolektor Koling Gašper Matelič in Vladimir Durcik, direktor podjetja Projekt iz Nove Gorice, na gradbišču položili še temeljni kamen.

Obe naložbi, ki bosta dodatno izboljšali kakovost življenja občanov, sta pretežno sofinancirani z evropskimi sredstvi. Vredni sta okoli 8,6 milijona evrov, za celotno operacijo bo občina pridobila 5,1 milijona evrov evropskih sredstev. Delež občine znaša 2,1 milijona evrov, iz drugih virov pa pričakujejo 1,3 milijona.

Projekt se je spreminjal in rasel

Občina je pogodbo z izvajalcem podpisala marca letos, dela so se začela okoli prvega maja. Sprva so porušili letni bazen, ki je bil zgrajen leta 1938, potem opravil izkope. V prihodnjih mesecih sledi gradnja bazenskega objekta, vzporedno še parka urbanih športov. Obe naložbi naj bi bili sklenjeni do pomladi 2022.

Začetku gradnje je sledila simbolična položitev temeljnega kamna.
Jasmina Detela


Gre za enega največjih projektov v zgodovini Mestne občine Slovenj Gradec (MOSG). Skoraj štiri desetletja že tli ideja o izgradnji zimskega bazena, je spomnil Klugler in izrazil navdušenje, da se je v tej finančni perspektivi izkazala priložnost, da lahko počrpajo precejšen del denarja za njegovo uresničitev. Kot je povedal, se je projekt spreminjal in rasel. Aktualne so bile različne ideje, da letni bazen pokrijejo z leseno kupolo, kar bi omogočilo podaljšano poletno sezono, ali da ga porušijo in zgradijo nov zimski bazen. Kasneje so tudi na pobudo javnega zavoda Spotur, ki bo objekt upravljal, projekt razširili še na letni bazen. V želji, da v kompleks privabijo čim več obiskovalcev, so v pritličju dodali še fitnes, otroško igralnico in rehabilitacijski center, v nadstropju pa bar in spa center.

Začetku gradnje je sledila simbolična položitev temeljnega kamna.
Jasmina Detela

Občina je letos spomladi uspela tudi z nakupom zemljišča med letnim bazenom in trgovskim centrom Mercator v velikosti 3842 kvadratnih metrov, kar ji bo v prihodnosti omogočilo ureditev tako imenovanega dodatnega adrenalinskega bazena in skakalnice. Idejna zasnova za nadgradnjo projekta je že izdelana, glede virov financiranja bodo iskali različne možnosti, tudi evropske.

Poiskali bodo dodatne vsebine

Projekt gradnje bazenskega kompleksa, ki ga bodo uresničili ob večinski pomoči EU in države (iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb), pomeni veliko dodano vrednost tako za Slovenj Gradec kot za celotno regijo. Direktorica Spoturja Marija Lah je napovedala, da se bodo potrudili v objektu izvesti čim bolj pestre programe in na tak način poleg domačinov privabiti tudi prebivalce drugih občin. "To bo dodatna ponudba za vse obiskovalce in turiste, obogatilo bo tudi ponudbo športnega turizma, ki je zelo pomemben del naše ponudbe. Pomenilo bo možnost tudi za druge športnike, da pridejo v Slovenj Gradec."

Dela na objektu potekajo že od maja letos.
Jasmina Detela
Začetku gradnje je sledila simbolična položitev temeljnega kamna.
Jasmina Detela


Gradnja bazenskega kompleksa poteka po načrtih. Objekt je tehnično zanimiv in vse prej kot enostaven, je med drugim povedal Gašper Matelič. Za Kolektor to ni prva tovrstna gradnja, podoben kompleks so zgradili že v Pulju na Hrvaškem, gradijo ga tudi v Novi Gorici. V Slovenj Gradcu so dela v zemlji oziroma izkopi za nove objekte v glavnem končani, zdaj se začenja gradnja objekta. "Ključno je, da pred slabim vremenom naredimo čim več zemeljskih in betonskih del. Trenutno zaključujemo s temelji, izvaja se začetek temeljne plošče. V prihodnjih mesecih bodo mimoidoči zelo veseli, saj se bo videlo, kako objekt raste. Potem bo večina del potekala v notranjosti, saj gre za tehnološko zahteven bazen," je pojasnil Matelič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta