V Slovenj Gradcu naprodaj 152 neprofitnih stanovanj

Jasmina Detela Jasmina Detela
10.01.2023 16:00

Slovenjgraška občina objavila javni poziv za odkup občinskih stanovanj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iz prodaje so izvzeta stanovanja v novem bloku neprofitnih stanovanj na Celjski cesti. 
Jasmina Detela

Mestna občina Slovenj Gradec je nedavno objavila poziv za odkup stanovanj, ki so v občinski lasti. V lasti ima 271 stanovanj, javni poziv za odkup stanovanj pa so poslali 152 najemnikom. Prodajno vrednost posameznega stanovanja bodo določili na podlagi cenitvenega poročila. Izkupiček bo občina namenila za gradnjo novih neprofitnih stanovanj.

Do nakupa so upravičeni najemniki neprofitnih stanovanj s sklenjeno najemno pogodbo za nedoločen čas, najemniki službenih in tržnih stanovanj ter njihovi ožji družinski člani, če so navedeni v najemni pogodbi in imajo stalno bivališče na naslovu stanovanja.

Mestna občina Slovenj Gradec je v zadnjih treh letih objavila tri pozive za odkup stanovanj. V letu 2020 so prodali enajst stanovanj v skupni vrednosti 558 tisoč evrov, predlani pa pet stanovanj v skupni vrednosti 352 tisoč evrov.

Sredstva, ki jih pridobijo s prodajo občinskih stanovanj, so namenska. Uporabili jih bodo za gradnjo novih neprofitnih stanovanj. Za projekt obnove nekdanje osnovne šole Podgorje, kjer občina načrtuje ureditev sedmih neprofitnih stanovanj, trenutno teče postopek izbire izvajalca. Investicija je ocenjena na skoraj 1,2 milijona evrov, uspešni so bili tudi na javnem razpisu ministrstva za okolje in prostor s področja stanovanjske politike in za rekonstrukcijo pridobili dobrih 500 tisoč evrov. Gradnjo bloka z 18 neprofitnimi stanovanji načrtujejo tudi med zdravstvenim domom in športno dvorano.

V Slovenj Gradcu so v minulih štirih letih pridobili veliko novih stanovanj, med njimi 54 neprofitnih, več kot sto tržnih ter tudi prvih 27 oskrbovanih stanovanj. V prihodnje bodo zasebni investitorji zagotovili nova stanovanja v osmih stanovanjskih blokih na območju Zipa in v Homškem parku.

Je pa slovenjgraška občina podaljšala rok za oddajo vlog za spremembo namembnosti zemljišča do prvega maja. Kot smo že pisali, so se lani lotili spremembe občinskega prostorskega načrta. "Smo v fazi analize prostora, da ugotovimo, kaj Slovenj Gradec potrebuje. Treba je določiti območja za novo cestno infrastrukturo, podjetniško cono in ostale dejavnosti, hkrati pa določiti trajno zaščitena kmetijska zemljišča za razvoj nujno potrebne samooskrbe," je na ponovoletnem sprejemu med drugim povedal župan Tilen Klugler.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta