V Slovenj Gradcu podelili Bernekerjeva odličja: Najvišje Ganglu, ki skrbi za videoprodukcijo pri skupini Laibach

Jasmina Detela Jasmina Detela
06.02.2024 09:20

Najvišje priznanje na področju kulture v slovenjgraški mestni občini je prejel Tomislav Gangl za mednarodne dosežke na področju animacije in 3D video mappinga ter prispevek k razvoju likovne kulture.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z leve župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler, Tomislav Gangl (Bernekerjeva nagrada), Mojmir Plevnik – Mojč, Društvo ljubiteljev knjig Meškova bukvarna, Rok Rupreht (Bernekerjeve plakete) ter predsednica komisije za izbor prejemnikov odličij Marjeta Vaupot. 
Ales Ursej Knmedia

Mestna občina Slovenj Gradec je tudi letos podelila najvišja priznanja s področja kulture. Dogodek so pripravili v tamkajšnjem kulturnem domu. 

Bernekerjevo nagrado je prejel Tomislav Gangl za mednarodne dosežke na področju animacije in 3D video mappinga ter za avtorski prispevek k razvoju likovne kulture v Mestni občini Slovenj Gradec. Bernekerjeve plakete pa so podelili Društvu ljubiteljev knjig Meškova bukvarna, umetniku digitalne grafike Mojmirju Plevniku - Mojču in klarinetistu Roku Ruprehtu.   

Slavnostni govornik na prireditvi je bil Sergej Dolenc, Koroški deželni teater, lanskoletni dobitnik Bernekerjeve nagrade, ki je med drugim izpostavil, da je kultura je skrb nas vseh. "Se res ne zmoremo ničesar naučiti iz zgodovine? Nam res ni jasno, da je edino kultura tista, ki nas je kot ljudi vedno povezovala, da je kultura tista, ki nas konec koncev dela človeške. Nam res še vedno ni jasno, da nas ne bo iz bede vsakdana rešil odrešenik, ampak naša kultura. V prvi vrsti srčna kultura, kultura komuniciranja, kultura obnašanja in takoj nato ali pa sočasno kultura ustvarjanja," je med drugim dejal Dolenc. 

Letošnji prejemnik Bernekerjeve nagrade Tomislav Gangl je eden od pionirjev 3D animacije in video mappinga v Sloveniji. Z vrhunsko profesionalno produkcijo je od leta 2012 sodeloval pri številnih projektih in slavnostnih manifestacijah doma in v tujini. V Slovenj Gradcu sta bila med odmevnejšimi Svetlobni stolp v okviru programa Evropske kulturne prestolnice in projekt ob 750-letnici Slovenj Gradca. Je tudi že dvanajst let del ekipe, ki skrbi za videoprodukcijo pri skupini Laibach.

Bernekerjeve plakete je prejelo Društvo ljubiteljev knjig Meškova bukvarna, ki letos praznuje dvajset let delovanja, za prispevek k ohranjanju in širjenju bralne kulture in bogatenju kulturnega življenja v Slovenj Gradcu, Mislinjski dolini in širše. Med prejemniki je tudi Mojmir Plevnik – Mojč, ki jo je prejel za ustvarjalnost na področju digitalne grafične umetnosti. Mojč s svojimi izvirnimi kreacijami že trideset let pomembno prispeva k rasti ljubiteljske kulture v slovenskem prostoru. Nove tehnologije so ga privedle na področje digitalne grafične umetnosti, v katerega je umestil elemente akrilnega slikarstva. Ob tem je uporabil računalniško znanje in znanje opisne geometrije ter matematike. Rok Rupreht je plaketo prejel za vrhunske glasbene nastope kot solist klarinetist, komorni in orkestrski glasbenik ter za glasbeno povezovanje dveh mest z nazivom glasnik miru, Slovenj Gradca in Dunaja, preko skladatelja Huga Wolfa, ki ga nadvse ceni in spoštuje. Vsa Wolfova dela, namenjena klarinetu kot solističnemu ali komornemu instrumentu, so plod njegovega poustvarjalnega dela.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta