V Slovenj Gradcu rekordni delež za naložbe. Kaj vse so zastavili v novem proračunu?

Jasmina Detela
20.12.2021 16:25

Ob že začrtanih projektih snujejo nove, med drugim načrtujejo garažno hišo v središču mesta in rešujejo pereč problem ureditve depojev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Problematika parkiranja v mestnem jedru je velika in se bo še poglobila, saj ob obnovi ulic v mestnem jedru dajejo prednost pešcem.

Jasmina DETELA

Proračun slovenjgraške mestne občine za drugo leto bo znova postregel z rekordi. Odhodki znašajo kar 37,7 milijona evrov, kar je največ v zgodovini občine. Prav tako je najvišji delež za naložbe, znaša dobrih 62 odstotkov. Med večje se uvrščajo dokončanje bazena s parkom urbanih športov, trajnostna mobilnost v mestnem jedru, ultrafiltracija, razširitev poslovne cone Pameče 3, gradnja prizidkov k Tretji osnovni šoli in Osnovni šoli Podgorje …​

In še nekaj načrtov, ki jih želijo uresničiti: s slovenjgraško bolnišnico načrtujejo ureditev dveh povezanih podzemnih garažnih hiš pri upravni enoti, staro šolo v Podgorju, kjer so muzejski depoji, pa bi namenili za neprofitna stanovanja.

​Tudi za ceste in sanacije plazišč

Kot je povedal slovenjgraški župan Tilen Klugler, je proračun investicijsko naravnan. Kljub velikemu deležu naložb financirajo tudi druge dejavnosti, ohranjajo nadstandardni program, prav tako so poskrbeli za enakomeren razvoj mesta in podeželja.

Proračunski prihodki znašajo 32,6 milijona evrov, odhodki pa 37,7 milijona evrov. Primanjkljaj v višini 5,1 milijona evrov bodo pokrili na dva načina. "Zadolžili se bomo za 4,8 milijona evrov in izplačali glavnice za najeta posojila iz preteklih let v višini 1,1 milijona evrov, kar pomeni, da neto zadolževanje znaša 3,6 milijona evrov," je pojasnil vodja urada za negospodarske dejavnosti, proračun in splošne zadeve Darko Sagmeister.

Največje naložbe, teh je v prihodnjem letu pet (bazen, kolesarske ceste, ultrafiltracija, podjetniška cona Pameče 3 in ulice okoli mestnega jedra), so sofinancirane z evropskimi in državnimi sredstvi. Skupaj so vredne 9,7 milijona evrov, od tega 6,1 milijona evrov pridobijo od Evropske unije, države in Eko sklada, razliko zagotavljajo iz proračuna.

Okoli dva milijona evrov - največ doslej - namenjajo za ceste, katerih obnova je za občane zelo pomembna. Precejšen je tudi delež, ki ga vlagajo v sanacijo plazišč, letos občina okoli 300 tisoč evrov, od leta 2015 pa skupaj skoraj 2,3 milijona evrov (od tega občina 1,2 milijona evrov, razliko država).

V proračunu načrtujejo tudi sredstva za pridobitev dokumentacije za nove projekte, med drugim za ureditev dvigala pri Drugi osnovni šoli in gradnjo novega vrtca z večnamensko dvorano v Pamečah. Potem ko so nedavno razdelili ključe 54 neprofitnih stanovanj v novem bloku Polje, bodo začeli projektiranje manjšega bloka neprofitnih stanovanj. Sredstva imajo rezervirana v proračunu. Gre za dobrih 900 tisoč evrov, ki so jih pridobili od prodaje najemniških neprofitnih stanovanj. Ena od možnih lokacij je stara šola v Podgorju. "To je ena od prioritetnih lokacij, kjer bi lahko zgradili okoli 15 stanovanj. Gradnjo oziroma obnovo želimo začeti čim prej, saj imamo na listi neprofitnih stanovanj še okoli 107 prosilcev," je povedal župan. Doslej je imel tam Koroški pokrajinski muzej (KPM) centralni depo. Z novim letom pridobivata tako KPM kot Koroška galerija likovnih umetnosti nove depoje oziroma okoli 1500 kvadratnih metrov uporabnih površin na območju podjetniške cone Pameče.

Pripravljajo tudi idejno zasnovo dvoetažne podzemne garažne hiše, ki bi jo uredili na območju zdajšnjega parkirišča pri upravni enoti. ​Občina bo investicijo prijavila na javni razpis za sofinanciranje iz mehanizma CTN v novi finančni perspektivi. V obeh parkirnih hišah, ki bosta med seboj povezani, bo okoli 450 parkirnih mest. Kot je še povedal Klugler, je problematika parkiranja v mestnem jedru velika in se bo še dodatno poglobila, saj ob obnovi ulic v mestnem jedru dajejo prednost pešcem. Število parkirnih mest se bo zmanjšalo za okoli 30, več pa bo zelenih površin.

Podaljšanje roka za južno obvoznico

Potem ko se je prejšnji teden sestala komisija državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer so med drugim obravnavali problematiko nadomeščanja izgubljenih kmetijskih zemljišč v Slovenj Gradcu (predvsem glede južne obvoznice), je Klugler izrazil veselje, da so bili povabljeni na sestanek. "Imeli smo možnost sestati se v živo s kmetijskim ministrom, predstavniki Darsa in nekaj kmeti iz Slovenj Gradca. Kakšen bo epilog, težko rečem. Slišali smo celo, da naj bi bile druge možnosti, to so nam povedali kmetje, mi o tem še nismo obveščeni. Postopek peljemo naprej. Ali se je kdo sestajal mimo nas, na vem. OPN 3 imamo odprt, trenutno smo v fazi opredelitev do stališč iz javne razprave." Dodal je, da zagotavljajo nadomestna zemljišča za južno obvoznico. Občina lahko za projektiranje južne obvoznice dobi slabih 800.000 evrov evropskih sredstev, rok za prijavo je do konca letošnjega leta, a ker še niso sprejeli omenjene novele OPN, so ministrstvo za infrastrukturo zaprosili za podaljšanje roka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta