Več možnosti za poletno varstvo otrok. Kje vse na Koroškem?

Jasmina Detela
23.06.2021 06:00
Da otrokom v poletnih počitnicah ne bo dolgčas in da bodo starši lahko brez skrbi, so poskrbeli v nekaterih koroških občinah.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poletno varstvo v Slovenj Gradcu 
Mocis

Pred vrati so poletne počitnice, mnoge starše zlasti mlajših osnovnošolcev skrbi, kako zapolniti dolgo vroče poletje in jim organizirati počitniško varstvo. Preverili smo nekatere možnosti, ki so na voljo na Koroškem. Letošnja novost v Slovenj Gradcu, kjer program poteka skozi cele poletne počitnice, je, da bo brezplačen, poskrbeli pa bodo tudi za varstvo otrok s posebnimi potrebami. Za mlajše šolarje bodo poskrbeli še v Radljah ob Dravi, Vuzenici in tudi v Dravogradu. Na Ravnah pa najstarejšega tovrstnega programa, poimenovanega 11. šola šala, ki je v organizaciji Centra za socialno delo Koroška, enote Ravne na Koroškem, več kot dvajset let povezoval otroke iz Mežiške doline v počitniške dejavnosti, žal ne bo. "Zaradi epidemioloških, kadrovskih in tudi prostorskih težav smo se odločili, da ga ne organiziramo več. Center ne razpolaga s svojimi prostori, prav tako smo kadrovsko podhranjeni za izvajanje te dejavnosti. Resnično nam je žal, saj vemo, da je bil program priljubljen in dobro obiskan, a zaradi vseh dodatnih nalog, ki smo jih prevzeli, ga ne moremo več izvajati," je pojasnila pomočnica direktorja CSD Koroška, enote Ravne, Dragica Mazej.

Število otrok je omejeno

​Javni zavod Mocis v sodelovanju s slovenjgraško mestno občino že peto leto zapored organizira počitniško varstvo otrok z območja slovenjgraške občine, ki ga bodo izvajali med 28. junijem in 27. avgustom, vsak dan med ponedeljkom in petkom od 6. do 16. ure. Dogajalo se bo na lokaciji Mladinskega kulturnega centra na Ozarah, ki je odlično izhodišče za najrazličnejše aktivnosti in dejavnosti.

Utrinek iz poletnih varstvev v Dravogradu 
MC Dravograd

Kot prejšnja leta bodo poskrbeli za pester in aktiven program, v katerem ne bo manjkalo ustvarjanja in športnih dejavnosti. V njegovo oblikovanje se tudi letos vključujejo drugi javni zavodi in organizacije z območja slovenjgraške občine (Kulturni dom, Koroški pokrajinski muzej, Fakulteta za tehnologijo polimerov, Športna zveza Slovenj Gradec ...). V posameznih terminih je prostor za 28 otrok. Letošnja novost je, da bo počitniško varstvo brezplačno. "Uspeli smo s prijavo na razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter pridobili nov projekt Center za družine Andeški hram​. Ostaja pa sofinancer slovenjgraška občina. Novost je tudi razširitev varstva za otroke s posebnimi potrebami, ki ga bomo omogočali v juliju. Spremembo uvajamo na pobudo slovenjgraške občine in tudi staršev, pomoč pri varstvu otrok pa bodo omogočali zaposleni na Tretji osnovni šoli Slovenj Gradec. Namen je, da omogočimo možnost počitniškega varstva vsem otrokom," je povedala direktorica Mocisa Sonja Lakovšek. Tako kot že prejšnja leta se bodo otroci zjutraj posvečali družabnim igram, risanju in petju, potem bodo na vrsti ustvarjalne delavnice, športne igre, izleti in še marsikaj. Kopanja letos žal ne bo, saj v Slovenj Gradcu gradijo nov bazenski kompleks. Prijavnice za poletno varstvo so že na voljo na spletni strani Mocisa (www.mocis.si). Kot opozarja organizatorka počitniškega varstva Petja Balažič, je zanimanje precejšno, zato vsakemu otroku omogočajo dva termina oziroma več, če bodo prosta mesta.

Kako pa v Dravski dolini

Za brezplačno počitniško varstvo za otroke, stare od šest do deset let, bodo poskrbeli tudi v okviru Večgeneracijskega centra Dogaja se v Radljah ob Dravi. Potekalo bo v Mladinskem kulturnem centru med 28. junijem in 16. julijem, vsak dan med delavniki od 7. do 15. ure. "Večino pustolovščin bomo izvedli na prostem. Otroci bodo med drugim obiskali različna društva, odšli bodo na kopanje v vodni park, igrali na afriške bobne in se družili z živalmi," je zapisala vodja projektov Anja Vasiljevič. Obvezne so predhodne prijave (projekti@sktmradlje.si ali na telefonski številki 040 125 134), saj je število prostih mest omejeno.

Počitniško varstvo bo od 28. junija do 30. julija tudi v Vuzenici. Namenjeno je otrokom od prvega do vključno petega razreda osnovne šole. Organizator je Turističnoinformacijski center (TIC) v sodelovanju z osnovno šolo in občino. Prispevek staršev je 30 evrov na teden (stroški prehrane), za otroke iz drugih občin pa 50 evrov. Dogajalo se bo tudi v Dravogradu. Tamkajšnji mladinski center je poskrbel za počitniško varstvo med 5. in 23. julijem. Primerno je za otroke od sedmega leta starosti. Cena programa je 75 evrov na teden oziroma 65 evrov, če sta vključena dva otroka istega gospodinjstva ali je en otrok vključen več kot en teden.

Počitniško varstvo v Vuzenici 
TIC Vuzenica

Program vključuje pohod do dvorca Bukovje in kratek ogled, obisk konjeniškega kluba v Črnečah, druženje z gasilci in predstavitev opreme ter vodne igre, piknik, streljanje z lokom, balinanje, igre v športni dvorani Špic-D, ustvarjalne delavnice ... Prijave sprejemajo še do 25. junija na e-mailu mladinskicenter.dr@gmail.com, telefonski številki 031 739 860 ali na FB MCD Dravograd.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta