Večerova debata o koroškem gospodarstvu: Namesto Leku, ki se seli v Avstrijo, podpora Tabu

Jasmina Detela Jasmina Detela
14.11.2019 19:54

Po razočaranju zaradi napovedane ukinitve proizvodnje antibiotika se na Prevaljah obeta širitev proizvodnje mežiškega Taba. Minister Zdravko Počivalšek: "Bil sem neizmerno razočaran nad Lekovo poslovno odločitvijo. Kot država smo bili o tem prepozno obveščeni."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, direktor družbe Tab Mežica Bogomir Auprih, direktor Lekove družbe Antiinfektivi Prevalje Roman Burja in predsednik GZS Boštjan Gorjup, o aktualnih izzivih koroškega gospodarstva
Igor Napast

V prevaljskem Družbenem domu je potekala Večerova debata o aktualnih izzivih koroškega gospodarstva, z naslovom Za gospodarski pospešek Koroške - s kom in kako? O dogajanju v Leku, ki se iz regije poslavlja, o tem, ali bo njegovo novozgrajeno halo prevzel Mežiški Tab, o turizmu, tretji razvojni osi in drugih aktualnih temah so z Večerovim novinarjem Tomažem Rancem razpravljali minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, Boštjan Gorjup, predsednik GZS in direktor BSH Nazarje, Bogomir Auprih, direktor Taba, d.d., iz Mežice, in Roman Burja, direktor Leka - Antiinfektivov Prevalje.

​Burja: Novartis ostaja na Prevaljah

Lek je imel še nedavno velike načrte o širitvi proizvodnje na Prevaljah, zdaj pa bodo proizvodnjo antibiotikov selili v Avstrijo. Podprla ga je tudi država, a je finančno vzpodbudo vrnil. "Bil sem neizmerno razočaran nad Lekovo poslovno odločitvijo. Kot država smo bili o tem prepozno obveščeni. Želeli smo vzpostaviti pogoje, ki bi omogočali ohranitev starih in vzpostavitev novih delovnih mest. Upam, da bomo našli rešitev, ki bo v tem prostoru odigrala vlogo Leka," je dejal minister. Iščejo tudi variante, kako vzpodbujati podjetniške aktivnosti, da bo Koroška rasla naprej tudi pri številu prebivalcev.

Nova proizvodnja Taba podobna farmacevtski

O novih produktih razmišljajo v mežiškem Tabu, med drugim tudi o izdelavi 
litij-ionskih baterij. Auprih je povedal, da je ideja enega od njihovih azijskih partnerjev, da bi celice, ki jih od tam uvažajo, proizvajali v Evropi. Pogajanja še tečejo, pogodba bo podpisana predvidoma do konca leta. Lekova lokacija na Prevaljah je zanje najbolj resna možnost, saj je proizvodnja zelo podobna farmacevtski industriji, zato je hala za njih tako zanimiva. Gre za naložbo, vredno okoli 50 milijonov evrov ali več. "Z ekološkega vidika je proizvodnja teh celic zelo čista industrija, izpustov skoraj ni. Tako nam zagotavlja partner. Čakamo pa še poročilo o vplivih na okolje, ki je predpogoj za realizacijo investicije," je dejal. Minister je pri tem izrazil veselje glede odločitve Taba za širitev na področju litij-ionskih baterij. Država bo podpirala investicije na tem področju do 20 odstotkov njihove investicijske vrednosti.
Gorjup je odločitve lastnikov, tudi Novartisa, glede vlaganj v Sloveniji komentiral z besedami, da je dnevna naloga menedžmenta, da lastnika prepriča o smiselnosti vlaganja v lokacijo. "Z dobrim delom smo jih ob mojem prihodu v BSH pred dvajsetimi leti prepričali, več kot četrt milijarde smo v teh letih vložili v podjetje," je poudaril. A opozoril, da se bodo zaprtja nekaterih lokacij v prihodnosti kljub temu dogajala. Tudi pri Leku, je dejal, je bila to strateška odločitev, sprejeta na nivoju koncerna. Treba pa je iskati rešitve za naprej.
Beseda je tekla tudi o hitri cesti, ki je nujna, in o nekaterih drugih državnih cestah. "Cesta na Kope je naša skupna sramota, tako države kot lokalne skupnosti," je pri temi turizem med drugim izpostavil minister Počivalšek, ki pravi, da za rešitev ni vedno dovolj le večji investitor, saj je turizem posel, ki zahteva dolgoročno usmerjenost in trdo delo, pomembni pa so prav tako manjši turistični projekti posameznikov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta