Večerova debata: Za gospodarski pospešek Koroške - s kom in kako?

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
14.11.2019 15:29

V Družbenem domu na Prevaljah popoldan Večerova debata o aktualnih izzivih koroškega gospodarstva z zanimivo zasedbo. Kakšni so bili rezultati poslovanja koroških družb lani in kakšne so bile plače?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kaj bo za preboj koroškega gospodarstva storil minister Zdravko Počivalšek?

Kakšna je koroška družbena realnost, vemo. Regija je odmaknjena od centra, število prebivalcev je komajda še nad 70 tisoč in vztrajno pada. Od leta 1999 do 2018 se je število Korošcev zmanjšalo s 74.012 na 70.603, opazen je tudi trend staranja prebivalstva.
{embed_youtube}https://youtu.be/kNeqHHt4ZeE{/embed_youtube}
Gospodarstvo ima nekaj velikih uspešnih igralcev in izvoznikov (prvih deset zaposlovalcev zaposluje okoli 4000 ali četrtino zaposlenih v gospodarstvu regije in ima tudi najvišje prihodke), živa sta podjetništvo in obrt, trudi se hribovsko kmetijstvo. 

Pogovor z gosti

Kako priti v situacijo, da bi položaj regije še izboljšali, s čim bi dali dodatni impulz gospodarstvu, ki ga nujno potrebuje, tudi po tem, ko se iz regije poslavlja še en večji gospodarski igralec, to je farmacevt Lek? Še nedolgo nazaj je napovedoval razvojni korak, na Prevaljah je zgradil tudi proizvodno halo, a nato spremenil odločitev. Bo tukaj vskočil TAB? In če, s katerim produktom? Ga bo država pri tem spodbudila? Kaj lahko pričakujemo v prihodnosti od regije, obdane z gozdovi in ostalimi naravnimi danostmi? O tem in drugih vprašanjih se pogovarjamo z gosti.

Bogomir Auprih je na tiskovni konferenci odločitev o možnem razvoju Litij-ionske baterije napovedal za "kmalu". TAB Mežica
Tomaž Ranc
Boštjan Gorjup kot Korošec pozna aktualni trenutek regijskega gospodarstva.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta