Vivijana Rogina bi za uresničev sanj potrebovala lastno glasbilo

Jasmina Detela Jasmina Detela
10.07.2020 06:05

Mlada violinistka iz Slovenj Gradca potrebuje novo violino. Sredstva zanjo zbira inovativno, odziv domačinov je dober

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za zdaj ima violino v najemu od proizvajalca, lok pa je že njena last.
Osebni Arhiv

Mlada Slovenjgradčanka Vivijana Rogina že od mladih nog ve, kaj bo v življenju postala. Glasbene ustvarjalnosti je bilo v družini na pretek. Ob mami Almiri, ki je profesorica glasbe in igra klavir, dedku trobentaču in očetu Borisu, ki rad poje, se je glasba že v njenem otroštvu globoko zasidrala v njen vsakdan. Poskusila je različne instrumente, od flavte do klavirja. Pri petih letih jo je mama peljala na sprejemni izpit za klavir, a si je pred preizkušnjo premislila in je opravila izpite za violino.
Z leti je postala zelo nadarjena glasbenica, zdaj zaključuje študij violine na ljubljanski akademiji za glasbo. Njena velika želja je, da bi si lahko kupila res dobro violino. Zbiranja denarja se je lotila zelo inovativno, za pomoč je ljudi dobrega srca zaprosila preko platforme Airfunding.net, razmišlja pa tudi o organizaciji različnih manjših koncertov v rodnem Slovenj Gradcu in drugje.

Vsestranska umetnica

"Tik pred sprejemnim izpitom na velenjski glasbeni šoli sem mami rekla, da ne bom igrala klavirja. Ne vem zakaj, enostavno me je bolj privlačil zvok violine. Nekaj zaslug ima tudi moj starejši brat Aleksander, ki prav tako igra violino. Bila mi je noro všeč, ko sem ga poslušala igrati. Včasih sem si jo sposodila, igrala po njenih strunah in si izmišljala skladbe," se spominja danes 22-letna študentka, ki je bila v doseganju svojega cilja postati vrhunska violinistka do sebe precej neizprosna.

Vivijana Rogina kot otrok z mamo Almiro
Osebni Arhiv
Vivijana Rogina, violinistka, s sodelavci
Osebni Arhiv

Kjer je želja, je pot

Izposojen ima tudi lok za violino, a ga lahko odkupi. Stane 7000 evrov. Doslej je zbrala dovolj denarja, da lahko poravna prvi obrok v višini 1600 evrov. Prispevali so povečini sokrajani in za prostovoljne prispevke se jim iskreno zahvaljuje. "V mojem srcu igra veliko veselje, da si ljudje želijo kulture, glasbe, da so me pripravljeni podpreti kot glasbenico. To mi je odprlo pot do novih idej, hkrati pa me je navdalo z upanjem, da vendarle lahko prebrodim stisko z denarjem in živim svoje sanje," je optimistična mlada violinistka, ki že snuje načrte, kako zbrati denar še za novo violino.

Vivijana Rogina, violinistka
Osebni Arhiv
Vivijana Rogina, violinistka
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta