Volitve na Koroškem: Sedem jih ostaja, dva nova

Urška Polanc Urška Polanc
22.11.2022 08:13

Poleg dveh drugih krogov v regiji še nekaj presenečenj, sicer večinoma pričakovan razplet.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Ravnah je bilo od 4086 oddanih glasovnic za župana kar 596 neveljavnih.
Petra Lesjak Tušek

Volitve koroške regije niso posebno pretresle. V več kot polovici občin, sedmih, so se na županskih stolčkih obdržali stari župani in županja Romana Lesjak v Črni na Koroškem. Je pa volilna nedelja prinesla tudi nekaj presenečenj.

Jasno je bilo, da bodo novega župana dobili v Podvelki, a ne to, da bo med tremi kandidati toliko glasov (77,13 odstotka) prejel Miran Pušnik. "Do zdaj nisem mogel verjeti, da imam takšno podporo, in sem res zelo presenečen. Hvaležen sem ekipi in vsem, ki verjamejo vame in so oddali svoj glas, zato da lahko opravljam to funkcijo. Volivke in volivci so očitno videli, da z mojim dosedanjim delom lahko to upravičim," nam je povedal.

Zanimivo se je razpletlo tudi na Muti, kjer je ob visoki volilni udeležbi, skoraj 71 odstotkov, zmagala Angelca Mrak in s tem županski stolček po dveh mandatih spodnesla Mirku Vošnerju. V koroški regiji sta tako za zdaj dve županji, prav tako že tudi v prejšnjem mandatu. Ni pa še jasno, kakšen bo razplet v Dravogradu, kjer so imeli tudi dolga leta županjo (Marijano Cigala). Eden izmed dveh drugih krogov bo v tej občini, kjer se bosta za mesto vodje občine potegovala Anton Preksavec (46,43 odstotka glasov) in Marjeta Podgoršek Rek (22,17 odstotka). Prav v dravograjski občini - čeprav so tu imeli največ izbire, kar pet kandidatov - pa je bila volilna udeležba med najslabšimi (53,94-odstotna, tretja najnižja v regiji). Drugi krog bo še v Mežici, kjer je presenetil novinec Mark Maze, ki se bo pomeril z aktualnim županom Dušanom Kreblom.

Najslabši volilni udeležbi, ko je na volišče šla manj kot polovica občank in občanov, sta bili v dveh največjih koroških občinah, v Mestni občini Slovenj Gradec in na Ravnah na Koroškem, kjer je bilo že ob vložitvi kandidatur jasno, da bosta kot edina kandidata občini še naprej vodila Tilen Klugler in Tomaž Rožen. Na Ravnah je bilo od 4086 oddanih glasovnic kar 596 neveljavnih, prav tako 613 od 6397 v Slovenj Gradcu, kar se interpretira tudi tako, da so s tem volivci izrazili svojo voljo ob dejstvu, da izbire praktično niso imeli. Zanimiva je sestava občinskega sveta na Ravnah. Sedem mandatov so prejeli svetniki z Liste Rožen, med njimi je na novo Peter Prikeržnik, šest SD, pet SDS, tri Gibanje Svoboda in enega NSi.

Najvišja udeležba (73,66-odstotna) - to občino statistično uvršča v vrh tudi v slovenskem merilu - je bila v Ribnici na Pohorju, kjer je bil na podlagi prejšnjih volitev, ko je štel vsak glas, pričakovan tesen dvoboj med kandidatko SDS Tatjano Marsel in dolgoletnim županom SD Srečkom Gečem, a je slednji tokrat zanesljivo zmagal (54,57 odstotka). Suvereno - s 73,69 odstotka - je v Radljah ob Dravi zmagal Alan Bukovnik, ki je ima večino tudi v občinskem svetu. Osem mandatov je prejela njegova lista, razočaranje tokrat za SDS, ki bo zdaj imel tri svetnike manj (le tri), po dva pa še Gibanje Svoboda in SLS, en mandat ima Gremo naprej! Lista za Občino Radlje ob Dravi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta