Vošner in Sahornik spor rešujeta brez sodišča

Urška Polanc Urška Polanc
13.11.2019 15:50

Današnji narok na slovenjgraškem sodišču v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja žaljive obdolžitve župana Mute Mirka Vošnerja so preložili na december.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Darko Sahornik, Mirko Vošner in njegova zagovornica Irma Pavlinič Krebs pred sodiščem decembra lani.
Urška Polanc

Lanskoletna sodba Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu, ko so Mirka Vošnerja, muškega župana, spoznali za krivega žaljive obdolžitve Darka Sahornika, ni postala pravnomočna. Vošner se je namreč skupaj z zagovornico Irmo Pavlinič Krebs pritožil, a višje sodišče utemeljenosti pritožbe sploh ni presojalo, kajti ugotovili so bistveno kršitev določb kazenskega postopka. Postopek vnovič poteka, ker sodišče ni pravilno presojalo znakov posameznega kaznivega dejanja zoper čast in dobro ime, je danes ob naroku na sodišču pojasnjevala Pavlinič Krebsova. Čeprav zasebna tožba, ki jo je vložil Darko Sahornik, opredeljuje kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, je namreč sodišče dolžno presojati tudi vse ostale znake kaznivih dejanj zoper čast in dobro ime, če obstaja možnost, da ne gre za kaznivo dejanje žaljive obdolžitve. Lahko bi namreč šlo za razžalitev, obrekovanje ipd. "V tej smeri je obdolženi glede vseh možnih očitkov, ki bi lahko bili, podal zagovor," je povedala Pavlinič Krebsova, ki pozdravlja možnost izvensodne poravnave. Da se Vošner in Sahornik nagibata k takšni rešitvi, je tudi sama potrdila pred sodnico Marjeto Vezonik in še predlagala, da se predobravnavni narok preloži za krajši čas. Tudi zagovornik Sahornika Boris Marčič je dejal, da se stranki pospešeno pogajata, da bi kazenski postopek rešila izvensodno s sporazumom. V primeru dogovora bi Sahornik zasebno tožbo umaknil. Sodnici je še predlagal, da predobravnavnega naroka ne opravi in ga preloži za okoli pet tednov, v tem času pa bodo sodišče obvestili, ali sta stranki sklenili izvensodni dogovor. Vezonikova je narok preložila na 6. december.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta