Vrhunska plavalka Tjaša Oder iz bazena odločno odplavala na poslovno pot

Urška Polanc
03.12.2021 00:00

Slovenska plavalka Tjaša Oder, ki se lahko pohvali z dolgim spiskom dosežkov in kolajn, je po koncu
kariere posebno motivirana in delavna. Na domačih Ravnah bo prihodnji četrtek odprla kava bar, ki ga je po koroško poimenovala šTO.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tjaša Oder bo v četrtek, 9. decembra, odprla svoj lokal Kava bar šTO in obljublja dobro kavo. 

Urška Polanc

Potem ko je letos zaključila plavalno kariero, smo na Ravnah obiskali Tjašo Oder. Četudi je 27-letnica, ena najuspešnejših slovenskih plavalk, prej šest ur dnevno preživela v bazenu, zdaj, ob pripravah na odprtje svojega gostinskega lokala, za športne aktivnosti ne najde časa. Kot je spoznala že med plavalno kariero, moraš, če želiš dandanes kaj doseči, temu posvečati cele dneve. "Stresno je bilo tako zamenjati okolje, iti od plavanja, saj sem bila dvajset let aktivna vsak dan, do tega, ko nisem nič več. Včasih se zamislim, kaj počnem, saj tudi za zdravje to ni najbolje, a kljub temu se mi zdi, da sem imela nekakšno prehodno obdobje, potem ko me je pred enim letom za kar dva meseca oslabila okužba s koronavirusom, nato pa sem se še malo trudila vrniti v plavanje. Na tak način sem vse skupaj omilila in šla postopoma iz plavanja," razmišlja. Njena prvotna napoved, da bo imela po koncu kariere več časa zase, za branje, za druge športe, se tako ni uresničila. "Zavedala sem se, da pride na vrsto življenje po karieri, zato sem se takoj vrgla v to. Bolj ko bi odlašala, težje bi mi bilo - tako zaradi plavanja, o katerem bi še premlevala, kot zaradi razvoja moje življenjske poti in ustvarjanja. Nasploh pa nisem tip človeka, ki bi lahko miroval. Vedno si postavljam cilje, ki me ženejo naprej, tudi med plavalno kariero sem si jih, od nižjih k vedno višjim, zato sem zdaj, ko sem dobila priložnost z lokalom, takoj zagrabila," je razložila. Potem ko je prejela štipendijo (za plavalce) in se odpravila na študij v Ameriko, je bila prvo leto ob študiju nutricistike nekoliko izgubljena, se spominja. "V tem se nisem našla. Doma imamo družinsko podjetje in bolj me je vleklo v to smer. Hitro sem spoznala, da si želim delati v poslovnem svetu, doma pa imam to priložnost. Mislila sem si, zakaj pa ne, če si to želim. Nato sem zamenjala smer," je pojasnila.

Tjaša Oder ob kavi. Pravi, da bo v svojem lokalu ponujala za njen okus najboljšo kavo na tržišču.

Urška Polanc

Gostom bi radi res lepo postregli

Diploma iz poslovnega vodenja in izkušnje iz družinskega podjetja Hermine Wech ji bodo pri vodenju lokala precej koristile, a želi se naučiti še čim več novega, poprijeti za vsako delo, da bo lahko v vsaki situaciji priskočila na pomoč. Veliko ji pri urejanju vsega potrebnega pomaga tudi oče Igor Oder. "Hvala bogu, da imam to možnost. Zdi se mi, da veliko športnikov po zaključku kariere ne ve, kaj bi, oziroma nimajo take priložnosti, zato sem sama zagrabila z obema rokama. Zelo sem zadovoljna, da bom iz plavalne kariere kar splavala na poslovno pot in gradila na tem. Ta lokal tako pomeni nek začetek lastne poslovne poti. Imam tudi željo, da bi čez nekaj let odprla še kakšnega, a bomo videli, kako se bo obnesel ta. Lokacija na Javorniku je dobra, lokal je tudi ob trgovini Spar, tu se ljudje lahko ustavijo na poti v Slovenj Gradec."

Ugotavlja, da na Koroškem primanjkuje prostorov za druženje, kamor lahko pridejo mladi, mame z otroki, družine. Želi si, da bi se v njenem lokalu počutili domače, da bi ljudem pomenil prostor za sprostitev. Nasploh pa ima željo - potem ko je vsa leta plavalne kariere dobivala veliko podpore Korošcev, ki so navijali zanjo - nekaj vrniti lokalni skupnosti, ljudem. Ljubiteljici dobre kave je pomembno, da bodo v lokalu postreženi z najboljšo kavo, kakavi, vročimi čokoladami, v široki ponudbi pa bo lahko vsak našel kaj zase. "Želim si, da bo res lepo postreženo, da se tu res lahko sprostiš in v miru spiješ pijačo ob pogovoru, časopisu, televiziji, kakor si pač želiš. Stregli bomo za moj okus najboljšo kavo na tržišču, to je Barcaffe Divino, stoodstotno arabico," je povedala.

Kava bar šTO - tako ime lokala kot misli na steni so povezani s koroškim narečjem in identiteto. Foto: Urška POLANC

Urška Polanc

Plavalno znanje želi prenašati na otroke

Si pa želi Odrova, ki je že opravila tečaj za učitelja plavanja, tudi svoje plavalno znanje prenašati na otroke, zato ima že začrtan naslednji projekt - plavalne šolo Tjaše Oder. "Seveda pogrešam bazen, to je bilo 20 let mojega življenja. A lažje mi je, ker vem, da bom še iz tega, kar sem počela 20 let, nekaj potegnila. Po tem projektu, mislim, bi že lahko speljala še tega." Prihodnje leto, ko se bo tudi poročila, želi opraviti še magisterij iz poslovnega vodenja, ki je na voljo tudi v Sloveniji. "Ko sem šla v Ameriko, sem vedno po tihem vedela, da ne bom ostala tam, nisem si iskala partnerja, nisem zagrabila služb, ko sem imela priložnosti. Četudi sem bila v Ameriki in po svetu, me vse veže na dom in Koroško, ki jo imam zelo rada," je povedala. Svojo koroško identiteto si želi zato prikazati tudi v lokalu. Lokal se bo tako imenoval Kava bar šTO, kar lepo sovpada s koroškim izrazom za tu(kaj), obenem pa je v nazivu kratica iz začetnic njenega imena (T. O.). "Odvisno, kako si bodo interpretirali, nekateri po koroško š'to, tisti, ki niso od tukaj, pa na drug način. Sestrična me je opomnila, da je lahko tudi kot športnica Tjaša Oder. Med plavalno kariero so mi večkrat rekli, da v intervjujih govorim še posebno po koroško, kar se jim zdi fajn, saj ostajam pristna Korošica. To sem želela ohraniti tudi v lokalu in nekateri napisi bodo koroški," nam je povedala nasmejana Odrova, ki bo lokal odprla v četrtek, 9. decembra, skupaj s celotnim novim kompleksom na Javorniku. V lokalu bosta prvotno zaposleni še dve domačinki, vidi pa znotraj majhnega kolektiva še priložnost za kakšno dodatno delovno silo. "Želim si povezan kolektiv, ki se dobro razume, ponuditi jim želim dobro priložnost in dobro delovno okolje," je še dejala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta