Vse je pripravljeno za zimski pohod na Peco: Pripravite se tudi pohodniki in na goro stopajte varno in dobrovoljno

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
02.02.2024 12:00

Planinsko društvo Mežica je danes pred jutrišnjim 35. tradicionalnim zimskim pohodom na Peco objavilo še zadnje informacije, priporočila ter napotke pred pohodom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vrh Pece
Marko Vogel

Planinsko društvo (PD) Mežica organizira jutri, v soboto, že 35. tradicionalni zimski pohod na Peco, na katerem pričakujejo med 400 in 500 udeležencev.  Društvo je danes objavilo zadnje napotke planincem o poteku pohoda, ki se začenja v Mitneku, od koder je pri vzponu potrebno slediti markacijam proti Domu na Peci in nadalje proti vrhu priljubljenega koroškega dvatisočaka. Cesta do Mitneka je iz Črne normalno prevozna. Pohod je prostega značaja, dodajajo.

Vzpon na pohodu bo po ustaljeni smeri, torej po grebenu, zavarovana smer bo zaprta, zaprta je tudi smer Topla (zaradi podora). Pohodnike bodo spremljali tudi gorski reševalci, vodniki PZS in gorska enota policije. Razmere na gori so zimske, pot je deloma poledenela, priporočajo uporabo derez in pohodnih palic. Predvidoma bo vreme sončno. Cesta do parkirišča Jakobe je sicer splužena in posuta, a vseeno priporočajo tudi verige zaradi poledenelih odsekov; bolj smiselno izhodišče za začetek je torej Mitnek oziroma karavla pod Peco.

Peca
Marko Vogel

Koča bo seveda odprta, za toplo hrano in pijačo bodo poskrbeli, napoveduje predsednik PD Mežica Andrej Mlinar. Planincem bodo tako ponudili golaž s polento, pasulj, gobovo juho, žgance, štruklje in štrudl. Tako hladne kot tople pijače bo v ogreti koči dovolj, možne so tudi nočitve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta