Vsi bi morali v šole, menijo na koroških gimnazijah

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
04.07.2020 06:00

Dijakom, ki zaradi koronakrize niso smeli k pouku ali niso imeli mature, so naredili krivico. Odsotnost klasičnega pouka v šolah se pozna pri znanju in socialnih veščinah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na gimnazijah na Ravnah in v Slovenj Gradcu opozarjajo šolske oblasti, da je nujne več prožnosti.
Urška Polanc

Tudi na obeh koroških gimnazijah ob izteku posebnega šolskega leta že razmišljajo o tem, kaj bo prineslo prihodnje. Na Gimnazijo Ravne je vpisanih 87 učencev, ob teh še 23 za športni oddelek, 13 pa se jih vpisalo v program farmacevtskega tehnika. Ker odhajajoči četrti letnik ni bil tako številen, bo od septembra na šoli 23 dijakov več kot lani, skupaj pa jih bo okoli 470.

Dragomir Benko, ravnatelj Gimnazije ​Ravne: "Dijaki doma ne bodo mogli več biti."
Tomaž Ranc

Ocene boljše, znanje slabše

Šole so leto zvozile, se pa na Ravnah strinjajo, da so v postopkih vračanja dijakov v klopi šolske oblasti naredile napako, ker vsem srednješolcem - torej mladim, ki odraščajo - niso omogočili nadaljevanja pouka. "Mislim, da bi se vsi dijaki morali vrniti v šolo po 1. maju na tak ali drugačen način. Morda na avstrijski - pet dni ena skupina, pet dni druga, tisti teden dni, ko so doma, pa bi sledili pouku preko računalnikov. Šola ni samo za to, da poveš, kje izvira Drava, ampak da se znaš pogovarjati, da začutiš socialno bližino, učitelja, sošolca, prijatelje ... Tudi različna preverjanja so možna samo v šoli, saj ob preverjanju na daljavo bolj razmišljaš, kako boš sistem prelisičil. Skupni imenovalec vsega je, da so ocene boljše, znanje pa slabše," je kritičen ravnatelj.

Marija Krajnc, šolska svetovalna služba Gimnazije Ravne: "Vračanje otrok je potrebno predvsem s socialnega vidika."
Tomaž Ranc
Stane Berzelak, ravnatelj Gimnazije Slovenj Gradec: "Treba je iskati rešitev, da so dijaki skupaj v šoli."
Janko Rath

Togi šolski koledarji

Prihodnost bo odvisna od zdravstvene situacije, pri čemer na šolah zagovarjajo model, da v šolo pridejo vsi dijaki - ob upoštevanju razumnih predpisov. "Krožijo razne variante, tudi recimo, da bi dva tedna delali na daljavo, potem pa bi bili dva tedna skupaj v šoli. A zame bi to bila sprejemljiva rešitev le, če bodo lahko sedeli v razredu skupaj," meni Berzelak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta