Vuzenica: Domačin z novo pesniško zbirko vabi k premišljevanju o svetu

Urška Polanc Urška Polanc
21.08.2024 14:45

Vuzeničan Srečko Lampret je v občini ob praznovanju prvič predstavil svojo novo pesniško zbirko Stihi duše in srca

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srečko Lampret ob predstvitvi zbirke Stihi duše in srca v Vuzenici 
Matej Lampret

Pred štirimi leti je Srečko Lampret v Vuzenici predstavil svojo pesniško zbirko Slovenski narod, te dni pa je ob občinskem prazniku prvič predstavil še drugo - Stihi duše in srca. Založnika sta Celjska Mohorjeva družba in Kulturno društvo Vuzenica. Izid nove pesniške zbirke Srečka Lampreta prinaša bogat izbor pesmi. Vsaka posebej vabi k premišljevanju o svetu, bogu, domovini, minljivosti človekovega življenja in bolečini, ki zmore najti tolažbo prav v poeziji. Gre za pesniško zbirko sonetov in drugih pesmi, ki je razdeljena na tematske sklope. Večinoma so poimenovani po enem od verzov. Pri sklopu Zaprem očí, prikličem si spomine … gre za avtorjevo podoživljanje srečnih spominov na mladost, sklop Ko moje bi srcé ljudje poznali vsebuje zlasti pesmi osebnoizpovedne, nesrečne in ljubezenske tematike, v sklopu Le tebe, domovina, znam ljubíti pa gre za izražanje avtorjeve globoke ljubezni do domovine, opevanje njenih lepot in tudi zaskrbljenosti nad izgubljanjem slovenske narodne zavesti in naše lastne identitete. 

Polna dvorana ob predstavitvi
Matej Lampret

Avtor v novi zbirki zelo dosledno skrbi za popolno rimo, urejen verz in metriko oziroma pravilno sosledje poudarjenih in nepoudarjenih zlogov. Ta estetska dovršenost pa omogoča prebiranje sonetov in drugih pesmi na zelo speven, blagozvočen in melodičen način. Ta je ob poplavi novodobnih slogov, ki vsega tega pogosto nimajo, že precejšnja redkost in dodana vrednost celotne pesniške zbirke, izpostavljata založnika. 

Predzadnje poglavje Čemú poezija? je ne le po vsebini, ki govori o pomenu poezije in kulture nasploh za obstoj in ohranitev slovenskega naroda, ampak tudi po obliki povsem unikatna pesniška tvorba, ki jo je avtor poimenoval sonetna sestavljanka. Pri njej si bralec sam izbira verze iz vsake ponujene skupine in na ta način tvori enega od skoraj 80 milijard možnih sonetov, ki jih je mogoče dobiti iz te sestavljanke.

Zadnje poglavje nosi naslov Poetu v spomin in je klasični sonetni venec, zgrajen na popolnoma enak način kot pri Prešernu. Francetu Prešernu je venec tudi posvečen, zadnji magistralni sonet, dobljen iz prvih verzov predhodnih sonetov, pa vsebuje akrostih, tj. napis iz prvih črk verzov, posvečen njegovemu imenu. Ta sonetni venec je nekakšna krona celotne pesniške zbirke in jo na slovesen način tudi zaključuje.

Srečko Lampret
Matej Lampret
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta