Vuzenica: Medovita drevesa za prihodnje generacije

Brina Kerič Brina Kerič
23.03.2024 13:01

V Vuzenici so zasadili 21 medovitih dreves. Glavnino so zasadili v okolici šole in vrtca, nekaj pa pri cerkvi Device Marije na Kamnu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri zasaditvi medovitih dreves v Vuzenici so moči združili Rotary klub Maribor Park, Avto Krka, Občina Vuzenica in OŠ Vuzenica.
Brina Kerič

V soboto je bil po vsej Sloveniji dan sajenja medovitih rastlin, še posebno pestro pa je bilo v Vuzenici, kjer so akcijo zasaditve izvedli Rotary klub Maribor Park, Avto Krka, Osnovna šola Vuzenica in Občina Vuzenica. Letošnji projekt je imel še dodatno težo, saj so se osredotočili predvsem na območja, ki so bila prizadeta v avgustovskih poplavah. "Danes imamo lepo priložnost, da s sajenjem medovitih rastlin prebivalcem Vuzenice pokažemo, da nismo pozabili na to, kaj se je zgodilo. Predvsem zato, da pokažemo, da je v drevesih naša prihodnost in da se zavedamo pomena tistega najmanjšega bitja, ki človeku omogoča življenje," je povedal Uroš Kerin, predsednik Rotary kluba Maribor Park. In dodal: "Vuzenica je bila v lanskih poplavah prizadeta, povodenj pa je pustila posledice na šoli in vrtcu, zato se nam je zdelo primerno, da drevesa posadimo tukaj."

Nekaj dreves so tako zasadili v neposredni bližini šole in športnega parka, da se bodo lahko prihodnje generacije otrok igrale v senci, spoznavale naravo in jo poskusile tudi bolje zaščititi.

Za prihodnje generacije

Kot je poudaril Kerin, je pomembno, da odraslim, predvsem pa otrokom, pokažejo, da je v takšnih trenutkih ključno, da ljudje stopijo skupaj in naredijo nekaj dobrega za družbo in naravo. V Vuzenici so tako posadili 21 medovitih dreves, predvsem češnje, kostanje, javorje in lipe. Slednje so zasadili tudi pri cerkvi Device Marije na Kamnu, kjer je v minulem letu drevesa polomil vetrolom. Kot še poudarjajo pri Rotary klubu Maribor Park, je sajenje medovitih dreves pomembno, ker so del naše krajine in ključne za vse opraševalce in čebele, ki so temelj našega biotskega ekosistema in kmetijstva. "Delo bomo nadaljevali, tudi predstavniki Rotary kluba Maribor Park so obljubili, da to ne bo zadnja gesta," je povedal župan Občine Vuzenica Franjo Golob, ki je hvaležen, da so se spomnili prav na njih. Kot še pravi Golob, jim je Rotary klub Maribor Park že pomagal pri saniranju posledic lanskih poplav, njihove donacije pa bodo prispevale tudi k ureditvi in vzpostavitvi prvotnega stanja v okolici vrtca in šole.

V Vuzenici tudi čistilna akcija

V Vuzenici pa na ta dan niso samo sadili dreves, temveč so organizirali tudi tradicionalno čistilno akcijo, ki je privabila kar veliko število prostovoljcev. "V Vuzenici vsako leto organiziramo čistilno akcijo, da očistimo okolje, v katerem živimo. Načrtovali smo jo prejšnji vikend, a je bila zaradi slabega vremena prestavljena," nam je še povedal Golob. "Zbrali smo kar nekaj stvari in odpadkov, ki v naravo ne sodijo. Ljudi želimo ozavestiti, da se to ne počne," je povedal in dodal, da je pomembno, da se je čistilni akciji pridružila tudi osnovna šola, saj je pri ozaveščanju ključna vzgoja najmlajših. "Narava nam za naš odnos do nje na takšen ali drugačen način vrača," še pravi Golob.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta