Za danes napovedana nova ujma, kaj bo s koroškimi gozdovi?

Jasmina Detela Jasmina Detela
19.07.2023 11:20

Največ škode v gozdovih je bilo na območju krajevne enote Radlje, so pa gozdovi prizadeti na območju celotne regije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vetrolom v Radljah ob Dravi)
Zgs

Za današnji dan so napovedana nova neurja s točo, vetrom in močnimi nalivi. Le upamo lahko, da ne bodo znova poškodovani koroški gozdovi, ki so bili v zadnji ujmi prejšnji četrtek najbolj uničeni, prav tako je drevesa podiralo sinoči, ko so številni ostali brez elektrike, saj so se zrušili tudi daljnovodi.

Po ocenah strokovnih delavcev Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS), območna enota Slovenj Gradec, je bilo na Koroškem podrtih za vsaj okoli 90 tisoč kubičnih metrov drevja (na območju celotne Slovenije 150 tisoč kubičnih metrov drevja).

Prizadeti so gozdovi na celotnem območju Koroške. Veter je podiral listavce in iglavce. Nekatera drevesa so izruvana s koreninami, nekatera prelomljena, nekatera le brez vrhov.

Največje poškodbe v gozdovih so ugotovljene na območju krajevne enote Radlje, okoli 50 tisoč kubičnih metrov. "Gre za podrta drevesa v šopih in pasovih, predvsem na ravninskem območju Gortine in Dobrave. Na pobočjih in v višjih predelih pa so večje količine podrtega lesa zabeležene v Hudem kotu, Antonu in na območju Orlice. V krajevni enoti Dravograd-Prevalje je podrtih 15 tisoč kubičnih metrov dreves, največ na območju Leš, Navrškega vrha, Dolge Brde in Jamnice. V krajevni enoti Slovenj Gradec prav tako okoli 15 tisoč kubičnih metrov dreves (največ na ravninskih predelih v okolici Pameč, Trobelj, Šmartna, Raduše, Tomaške vasi, Turiške vasi, Brd.... V krajevni enoti Mislinja je v Mislinjskem grabnu podrtih okoli 2000 kubičnih metrov dreves, večja količina podrtega drevja je tudi pod grebenom Pohorja. V krajevni enoti Črna so najbolj poškodovani gozdovi na območju Plata v Mežici (okrog 5 tisoč kubičnih metrov)," našteva vodja slovenjgraške območne enote Branko Gradišnik.

Zaradi ogromnega pripada sanacijskih sečenj so bile angažirane dodatne skupine iz drugih delov Slovenije - po dve dodatni ekipi za žičnično spravilo, strojno sečnjo in traktorsko spravilo. 
Zgs

Gozdarji lastnike pozivajo, da s sanacijo pričnejo čim prej, saj bo v nasprotnem primeru prišlo do gradacije smrekovega lubadarja, ki bo škodo v gozdovih še povečal. Opozarjajo tudi, da je posek po vetrolomu poškodovanih dreves izjemno nevaren. Dela naj se lotijo le strokovno usposobljeni sekači, ki so primerno opremljeni. Prav tako opozarjajo obiskovalce gozda, da je gibanje na območjih, ki so prizadeta zaradi vetroloma, zelo nevarno in naj se jih zaradi varnosti izogibajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta