Za športne objekte na Ravnah tudi prostovoljno delo

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
24.11.2021 06:20

Uredili lokalno športno igrišče Dobji dvor na "Hofu", sledila bodo še nekatera. V tem tednu montaža sedežev na novi pokriti tribuni, na Poseki snežni topovi čakajo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Po premazu ta teden sledi montaža sedežev. Foto: Tomaž RANC

Tomaž Ranc

Šport na igriščih v urbanih naseljih in tudi na vasi daje poseben pečat družbenemu življenju. Da bi mlade zvabili od računalnikov in jih pritegnili k zdravemu načinu življenja, so se na Ravnah lotili tudi urejanja športnih igrišč po naseljih. V minulih tednih so urejali športno igrišče Dobji dvor - ali na "Hofu", kot naselju nad ravensko železarno pravijo domačini.

Novi Elanovi koši Foto: Tomaž RANC

Tomaž Ranc

Košarkarsko igrišče meri okoli 300 kvadratnih metrov, obkroženo je z zelenico in drevesi. Položili so nov asfalt, postavili nova koša in varovalne mreže ter uredili okolico, spomladi bodo še zarisali črte. Nasproti košarkarskega igrišča je tudi otroško igrišče z igrali.

Na zrak, žoga in gremo

"Sosedje smo videli, da je bilo igrišče dotrajano, asfalt je popokal, za vzdrževanje pa se ni namenjalo denarja. Po navadi smo za igrišče skrbeli in ga uredili kar sami, na lastno pobudo in z minimalnimi lastnimi sredstvi, kot na primer za novo tablo s košem. Sedaj pa smo se preko četrtne skupnosti dogovorili, da bi se zadeve lotili bolj resno, da bi mladim omogočili varne športne aktivnosti. Na zrak, žoga in gremo! Računamo, da bo prihodnjo pomlad, ko bo topleje, zaživelo," je povedal Viljem Toplak, gonilna sila obnove, sicer član odbora četrtne skupnosti Dobja vas.

Viljem Toplak Foto: Tomaž RANC

Tomaž Ranc

Peterica krajanov pod njegovim vodstvom je skupaj nabrala kakih 30 ur prostovoljnega dela, material pa je priskrbela občina. Sicer je bilo nekoč na igrišču več mladih, nato je vladalo zatišje, sedaj pa se je interes spet povečal, kar ocenjujejo kot dobro.

Smučišče Poseka je nared, snežni topovi čakajo na mraz. Foto: Tomaž RANC

Tomaž Ranc

"Občina Ravne na Koroškem in Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (ZKŠTM) sta za to igrišče prispevala okoli 16.000 evrov. Naš namen je, da se zunanja igrišča v občini, ki so javno dostopna, obnovijo, da bodo funkcionalna, vzdrževana in da jih bodo otroci in mladina uporabljali. Začeli smo na Dobjem dvoru, nadaljevali pa bomo po vseh krajevnih skupnostih - na Javorniku prihodnje leto, nato v Kotljah, uredili bomo tudi košarkarsko igrišče ob teniških igriščih ob DTK-ju in tako naprej," je dejal Zdravko Kotnik, vodja športnih objektov in letnega programa športa v ZKŠTM.

Odprtje tribune spomladi

Na Ravnah bolj na očeh javnosti poteka gradnja pokrite tribune ob športnem centru in gimnaziji, ki je sicer domač nogometni teren drugoligaša Fužinarja.

Delali so prostovoljno, material je priskrbela občina. Foto: Tomaž RANC

Tomaž Ranc

Na igrišču Dobji dvor na Ravnah so položili nov asfalt in postavili koše za nove dončiće. Foto: Tomaž RANC

Tomaž Ranc

"Tribuna s sedeži bo končana v dveh tednih, ko dobimo uporabno dovoljenje. Preko vikenda je dobila zaščitni poliuretanski premaz, sedeže pa bodo montirali v tem tednu. Otvoritev načrtujemo spomladi, " je dejal Kotnik. Investicija je stala 800.000 evrov, glavni del sta prispevala občina in ZKŠTM, 55.000 evrov bo dodala Fundacija za šport, 30.000 pa Nogometna zveza Slovenije, pričakujejo še prispevek ekološkega sklada. "Smo edina športna zveza, ki pomaga občinam in sofinancira infrastrukturo za športne namene, tudi za nogomet, po vsej Sloveniji. Pomagamo z lastnimi sredstvi in s priporočili preko Fundacije za šport. Želimo si, da bi mladi imeli čim boljše možnosti za ukvarjanje z nogometom in da bi otroke z ulic spravili na igrišče. Tudi na Ravnah se veselimo spodobnega objekta, na katerem bo veliko mladih treniralo nogomet," je dejal predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović.

Gradnja tribune v športnem parku se končuje. Foto: Tomaž RANC

Tomaž Ranc

Pogled s tribune na smučišče Poseka pa kaže, da se na Ravnah pripravljajo tudi na smučarsko sezono. "Topovi so nared. Takoj ko bo minus 3 ali minus 4 stopinje Celzija, bomo začeli delati sneg. Smučišče smo počistili, čakamo na mraz," je komentiral Kotnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta