Zakaj je Slovenj Gradec med najhladnješimi mesti

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
31.01.2019 16:25

Če ob jutrih sledite vremenski napovedi in denimo po radiu poslušate temperature po Sloveniji, ste gotovo zaznali, da je Slovenj Gradec pogosto najhladnejše mesto med naštetimi slovenskimi mesti ali celo najhladnejši. Agencijo RS za okolje smo prosili za pojasnila, zakaj je tako. Ravne na Koroškem so v povprečju malenkost toplejše od Šmartnega pri Slovenj Gradcu, kjer je merilna postaja, pri čemer so razlike večje spomladi in poleti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Merilno mesto je pravzaprav v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, tako da temperature merijo na tej lokaciji, se pa v medijih uporablja kar Slovenj Gradec.
Nejc Strojnik

Če ob jutrih sledite vremenski napovedi in denimo po radiu poslušate temperature po Sloveniji, ste gotovo zaznali, da je Slovenj Gradec pogosto najhladnejše mesto med naštetimi slovenskimi mesti ali celo najhladnejši. Danes zjutraj ob 8. uri na primer, ko sicer ni bilo povsem tipično zimsko jutro, je bilo v Slovenj Gradcu minus 6 stopinj, na Ravnah pa v tem času minus 3,3 stopinje.
Zakaj je pravzaprav Slovenj Gradec hladnejši, kateri dejavniki vplivajo na to dejstvo, smo preverili pri Agenciji RS za okolje (Arso). Merilno mesto je pravzaprav v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, tako da temperature merijo na tej lokaciji, se pa v medijih uporablja kar Slovenj Gradec.

Slovenj Gradec iz zraka.
Sašo Bizjak
Ravne na Koroškem so v povprečju malenkost toplejše od Šmartnega pri Slovenj Gradcu, kjer je merilna postaja.
Nejc Strojnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta