Zakonca Katz iz Žvabeka stebra kulturnega delovanja slovenske manjšine

Andreja Čibron Kodrin Andreja Čibron Kodrin
13.02.2021 06:20
Eno najvišjih priznanj v ljubiteljski kulturi prejmeta Rosina Katz-Logar in Lenart Katz za promocijo in ohranjanje slovenskega jezika in kulture na avstrijskem Koroškem
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rosina Katz-Logar in Lenart Katz
Osebni arhiv

Letos sta prejela srebrno plaketo Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) Republike Slovenije tudi zamejska koroška Slovenca, zakonca Rosina Katz-Logar in Lenart Katz. Delujeta v Žvabeku (Schwabegg) v dvojezični občini Suha (Neuhaus). Ima tisoč prebivalcev, za pripadnike slovenske narodne skupnosti se jih izreka 13 odstotkov. Sodeč po bogatem kulturnem dogajanju, so zanj ugodne razmere.

Tudi Oktet Suha je že prejel priznanje JSKD, leta 2006 mu ga je izročil direktor sklada Igor Teršar.
arhiv KPD Drava

Sta bila presenečena, da sta prejemnika srebrne plakete JSDK?

Rosina Katz-Logar: "Zelo sva bila presenečena, ker nisva imela pojma, da je Krščanska kulturna zveza iz Celovca predlagala tudi naju. Veseliva se nagrade in jo sprejmeva za vse naše odlične sodelavke in sodelavce, brez katerih kulturno delo v tej obliki ne bi bilo mogoče. Da Slovenija nagradi tudi koroške Slovence, ki se zavzemajo za ohranitev slovenskega jezika na Koroškem, je zelo lepa gesta. Odzivi na priznanje so bili nadvse pozitivni."

Hiša kulture v Žvabeku
Rosina Katz-Logar, arhiv KPD Drava

K vajini uspešnosti pa je verjetno veliko prispevalo vajino delovanje na pedagoškem področju in glasbeno znanje.

Rosina Katz-Logar: "Glasbeno znanje je pozitivno vplivalo na najino delovanje. Leta 1978 sem ustanovila otroški zbor Pevsko-instrumentalna skupina, ki še danes obstaja kot ženski zbor. Sama sem ta zbor vodila 21 let. Deklice so v tem času postale mamice in celo babice. V zboru zdaj sodeluje 14 pevk, vodi pa ga Vera Sadjak iz Pliberka. Najraje pojemo ob spremljavi instrumentov, klavirja, violine in kitare."

Oktet Suha, Lenart Katz je bil med njegovimi ustanovitelji
arhiv KPD Drava

Lenart Katz: "Ni bilo vedno tako. Dostikrat so nam delali težave, občina, fara ali posamezniki. Naše kulturne skupine niso imele primernih prostorov za vaje, šolo je pa občina za naše društvo dalj časa zapirala, dokler ni od kulturnega ministrstva prišel nalog, naj občina šole odpre za kulturo. Da sva oba učitelja in še poročena, je gotovo bil razlog, da sva bila skupaj z drugimi odborniki uspešna. Najina glasbena podkovanost pa je nedvomno prispevala svoje."

Pevsko-instrumentalna skupina KPD Drava deluje že 43 let, nekatere pevke so članice že od začetka.
Rosina Katz-Logar, arhiv KPD Drava

Društvo Drava pomembno za sožitje

Bili ste učitelj in ravnatelj na ljudski šoli v Žvabeku. Se je odnos vaščanov do dvojezičnega pouka skozi čas spreminjal? Kakšno znanje slovenskega jezika dobijo otroci v šolah? Koliko je slovenščina v resnici v rabi tudi doma?

Lenart Katz: "Sam sem bil svojčas šolar v Žvabeku, in to v času, ko so skoraj vsi otroci govorili še slovensko, tako doma kot tudi v šoli. Odnos do slovenščine pa se je zelo poslabšal, ko je vodstvo šole prevzel sicer dvojezični učitelj, a slovenščini nenaklonjen. Ne spomnim se, da bi z mano kdaj spregovoril slovensko, čeprav bi to po službeni dolžnosti moral. Tedaj so bile prijave za dvojezični pouk zelo maloštevilčne, in šele ko so prišli pravi dvojezični učitelji, je število prijavljenih spet naraslo. Vseeno otroci v šolah ne dobijo tiste jezikovne popotnice, ki bi jo potrebovali za vsakdanje življenje. Družina je prej ko slej osnova in glavni nositelj slovenščine."

Pevsko-instrumentalna skupina KPD Drava, Rosina Katz-Logar jo je vodila 21 let.
Rosina Katz-Logar, arhiv KPD Drava

Ste tudi dolgoletni predsednik Katoliškega prosvetnega društva Drava (KPD Drava) v Žvabeku. Od sekcij je najbolj znan Oktet Suha. Katere kulturno-umetniške skupine še delujejo v društvu?

Lenart Katz: "Več kot 45 let sem predsednik KPD Drava, v katerem vsa leta delujejo razne kulturne skupine. Od leta 1978 deluje otroški zbor, ki je z leti dorasel v ženski zbor. Nekaj let je na Suhi deloval tudi otroški zbor. Leta 1981 pa smo na Suhi ustanovili Oktet Suha. Vmes je delovala tudi igralska skupina Žvabek. Najnovejša skupina društva pa so Lutke Suha. S tem da smo najstarejše kulturno društvo v občini Suha in ker skozi vsa leta skrbimo za slovensko kulturo in narodno zavest, smo vsekakor pomembna ustanova za slovenski živelj v tej občini. Skrbimo pa tudi za dobre odnose z narodom soseda, in s tem prispevamo pomemben delež k dobremu sožitju v občini."

Bili ste med soustanovitelji Okteta Suha pred dobrimi 40 leti in še danes ste njegov pevec. V čem je skrivnost dolgoletnega uspešnega delovanja okteta, ki goji predvsem slovensko ljudsko pesem pa tudi nove pesmi domačih avtorjev? Imel je že več kot 1500 nastopov doma in v tujini, izdal je dvanajst zgoščenk. Je prejemnik evropske nagrade za ljudsko glasbeno umetnost in tudi srebrne plakete JSKD.

Lenart Katz: "Skrivnost dolgoletnega delovanja Okteta Suha je gotovo v tem, da so si pevci trdni prijatelji, da zasledujejo iste cilje ter da žrtvujejo zelo veliko svojega prostega časa za vaje in pevske seminarje in zato uspešno in kakovostno delujejo. S tem je Oktet Suha postal tudi zanimiva pevska skupina za drugače govoreče in zahvaljujoč temu ponesel slovensko pesem skoraj po vsem svetu."

V Hiši kulture pripravijo tudi likovne delavnice za otroke.
Rosina Katz-Logar, arhiv KPD Drava

Priprave na festival vokalnih skupin Suha 2020, ki že od leta 1993 poteka na suškem gradu in velja za ugledni dogodek, ste morali v zadnjem hipu odpovedati. Kako izbirate nastopajoče?

Lenart Katz: "Lanski festival smo morali zaradi pandemije covida-19 odpovedati in ga preložiti na letos. Skupine, ki nastopajo na festivalu Suha-Dravograd, že vsa leta uspešno izbira Jokej Logar, vodja Okteta Suha, in to v glavnem po spletu."

Od leta 2000 se festival ponovi tudi v Dravogradu. Od kod ideja za ta dogodek?

Lenart Katz: "Ideja za sodelovanje z Dravograjskim sekstetom se je porodila po eni strani zaradi mnenja, da je škoda povabiti kakovostne skupine iz vse Evrope samo za en nastop. Ker pa sta občini Suha in Dravograd pobrateni, se je ponudila možnost, da sta obe prevzeli tudi soprirediteljstvo festivala."

Večina pevskih zborov v zadnjem letu dni ne nastopa, Oktet Suha pa je avgusta zapel udeležencem čezmejnega pohoda na Libeliški gori, oktobra pa v Mariboru in Celovcu. Kakšne protikoronske ukrepe je sicer država sprejela za to področje delovanja?

Lenart Katz: "Pevskih vaj trenutno Oktet Suha zaradi koronavirusa nima, tudi na daljavo ne. Nastopi so v Avstriji strogo prepovedani, tako da Oktet Suha trenutno miruje."

Sobotna srečevanja v Hiši kulture

Je bilo dejstvo, da ste bili učiteljica, olajševalni ali oteževalni dejavnik za vaše kulturno udejstvovanje?

Rosina Katz-Logar: "Moje kulturno delovanje je bilo od vsega začetka povezano tudi s šolo, ker je veliko otrok, ki so sodelovali v otroškem in mladinskem zboru našega društva obiskovalo glavno šolo v Pliberku. Da sem bila učiteljica in tako imela dostop do številnih otrok iz Žvabeka in okolice, je moje kulturno udejstvovanje olajšalo. Cela vrsta današnjih pevk v Pevsko-instrumentalni skupini KPD Drava sodeluje v zboru od vsega začetka, torej 43 let."

Kako ste za kulturo pritegnili mlade, sploh v zadnjih letih, ko jih "kradejo" računalniki in svetovni splet?

Rosina Katz-Logar: "Pred pandemijo smo se vsako soboto srečali v Hiši kulture in z našim timom pripravili za otroke zanimiv spored. To so bile igre, kreativni projekti, lutkovne, gledališke in radijske igre, risanje, petje in posebni vsakoletni etnološki projekti za božič, veliko noč in materinski dan. Novembra že 30 let vabimo na medkulturni projekt, pri katerem sodelujejo tudi domači umetniki. Odkar imamo od leta 2015 svoj kulturni dom, je naše delovanje zelo olajšano. Hvaležni pa smo občini Suha, da smo veliko let lahko delovali v ljudski šoli, še prej pa v farni dvorani, kar nam je omogočil gospod župnik Simon Wutte."

Najmlajša sekcija KPD Drava so Lutke Suha.
Rosina Katz-Logar, arhiv KPD Drava

Ustanovili ste in več kot dvajset let vodili Pevsko-instrumentalno skupino Žvabek. Kaj je ključno, da se skupina tako dolgo obdrži in je uspešna?

Rosina Katz-Logar: "Najpomembnejša sta prijateljski odnos med pevkami in seveda tudi dosti priložnosti za nastope. V vseh teh letih smo organizirali za zbor tudi celo vrsto izletov in tako krepili skupnost. Na vajah v Hiši kulture se zelo rade zbiramo in po vaji še malo poklepetamo. Velik del pevk aktivno podpira društveno delo. Zdaj pa tudi že nastopa mladina, ki ima svoje predstave in jih lahko tudi uresniči."

Imate tudi novinarsko žilico. Nazadnje smo brali vaš zapis v časopisu Kleine Zeitung o čezmejnem pohodu na Libeliški Gori. Kako pomembna je moč zapisane besede?

Rosina Katz-Logar: "Od vsega začetka sem imela veselje s tem, da kulturno delo, ki ga opravljamo, tudi predstavimo. V društvu vsako leto izdajamo celo vrsto info listov v občini Suha in tudi zunaj nje. Ključno se mi zdi, da ljudje izvejo, kaj se v društvu dogaja. Pri časopisu Kleine Zeitung pa me veseli, da lahko predstavim tam tudi umetnike, osebnosti, kulturne dogodke, knjige in dejavnosti naših društev v nemškem jeziku."

Časi sicer niso naklonjeni velikopoteznemu načrtovanju. Pa vendar, kakšne načrte imata za letos?

Lenart Katz: "KPD Drava, ki je bilo ustanovljeno leta 1910, bo zaradi pandemije covida-19 šele avgusta letos praznovalo 110-letnico obstoja in hkrati 30 let osamosvojitve Slovenije. Na praznovanje bomo povabili vse kulturne skupine, ki delujejo v občini Suha, in tudi naše prijatelje iz Libelič v Sloveniji. To bo velik projekt, ki naj bi povezoval vse generacije in oba naroda, ki živita v občini Suha, in dodatno še prebivalce iz Libelič."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta