Zanimanje za licitacijo lesa tudi letos precejšnje

Jasmina Detela Jasmina Detela
07.01.2021 06:20
Če bo na voljo zadostna količina hlodovine, bo tudi kupcev dovolj. Ti že izražajo zanimanje, saj kvalitetnega lesa na trgu ni
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Licitacija lesa bo letos v Pamečah. Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

Mnogi lastniki gozdov že sekajo drevesa, ki jih bodo poskušali prodati na letos že 15. licitaciji vrednejših sortimentov lesa, največji v srednji Evropi. Nekaj tovornjakov hlodovine so že pripeljali na novo lokacijo v Pameče pri Slovenj Gradcu, kjer je ob glavni cesti na voljo okoli osem hektarjev veliko zemljišče. Ta čas je največja težava razmočen teren, posledično sta že nekaj tednov okrnjena sečnja in spravilo hlodov iz gozdov. V Pamečah so zato za nekaj dni zadržali razvrščanje že pripeljanih hlodov.

Slovenj Gradec - Podgorje - Gospodarstvo - Gozdarstvo - les - Licitacija lesa v Podgorju - licitiran les - hlodi - hlod - Ilustracija - Tematika - masiven - požagan - kupovanje lesa - - Avtor: Andrej Petelinšek (foto: Andrej Petelinsek)
Andrej Petelinsek

​Letos sicer prav zaradi te težave in dvomov posameznih lastnikov gozdov, da bo zaradi epidemije novega koronavirusa povpraševanje kupcev morebiti slabše kot minula leta, pričakujejo nekoliko manj lesa kot lani, ko je bila licitacija rekordna in so zbrali 6620 hlodov v skupni izmeri 6969 kubičnih metrov. Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, ki dogodek organizira skupaj z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in ob pomoči Zavoda za gozdove Slovenije, pravi, da kupci že izražajo precejšnje zanimanje. "Če bo na voljo konkretna količina lesa, bo tudi kupcev dovolj," je prepričan.

​Ponekod težave s spravilom

Pred novim letom so prodajalci pripeljali okoli deset kamionov hlodov z Vrhnike, iz Kočevja, Sevnice, dva tudi iz okolice Slovenj Gradca. Večina pripeljane hlodovine je že označena in razvrščena, nekateri hlodi pa so zaradi razmočenosti terena ostali zloženi na kupu. "Zanimanje je dobro, sicer manjše kot minuli dve leti, ki sta postregli z rekordi na vseh področjih. Mokro in toplo vreme je precejšnja ovira, saj je teren razmočen in so težave s spravilom lesa iz gozda do kamionske ceste," razlaga Jeromel, ki nekaj več zanimanja za dražbo pričakuje zato, ker je dnevni trg lesa slabo deloval, saj so bile cene v drugi polovici leta precej nizke.

Najmanj štiri kamione hlodovine pričakujejo tudi iz sosednje Avstrije, hrvaškega lesa pa letos verjetno ne bo. "Tudi naši lastniki gozdov so malo skeptični. Bojijo se, da kupci zaradi epidemioloških razmer ne bodo mogli priti in da se les ne bo dovolj dobro prodal. Že ves čas jih mirimo, da kupci izražajo zanimanje. Kličejo predvsem tujci - Italijani, Avstrijci in Nemci. Tovrstnega kvalitetnega lesa na trgu ni, podjetja pa ga potrebujejo za proizvodnjo. Če bo na voljo konkretna količina hlodovine, bo tudi kupcev dovolj. Prav količina jih privabi, saj to omogoča širok izbor asortimentov," je prepričan Jeromel.

Napovedujejo lepe primerke

Letošnja ponudba je dobra, doslej so pripeljali predvsem gorski javor, hrast in smreko. Lastniki gozdov napovedujejo tudi nekaj zelo lepih primerkov, ki dosegajo visoke cene. Lani se je na prvo mesto uvrstil hlod iz snežniških gozdov v lasti družine Helene Jaksetič iz Pivke, kupec iz Nemčije je zanj odštel 29.161,52 evra, na zahodnem Pohorju pa je bil posekan prav tako gorski javor, odpeljal ga je kupec iz Italije. Zanj je odštel 29.129,60 evra, zrasel pa je na kmetiji Temnikar v lasti domačina Srečka Bricmana.

Tudi letos si obetajo mnogo vrhunskih hlodov. Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

Hlodovino bodo v Pamečah - pri iskanju lokacije je na pomoč priskočila slovenjgraška občina (lani je potekala v Podgorju pri Slovenj Gradcu) - zbirali do 18. januarja. Med 25. januarjem in 4. februarjem so predvideni ogledi kupcev. Rezultati licitacije bodo znani 18. februarja, ko bo tudi dan odprtih vrat, ki ga bodo letos morebiti raztegnili na več dni.

Spomnimo, da je hlode lani pripeljalo kar 865 lastnikov, skupno skoraj dvakrat več hlodovine kot leto poprej. Kupci so lahko izbirali med 6620 hlodi oziroma 6969 kubičnimi metri lesa. Najvišje cene je znova dosegel gorski javor rebraš. Visoke cene so dosegle tudi druge drevesne vrste (macesen, oreh, veliki jesen ...).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta