Zaradi okužb premalo kadra v primarnem zdravstvu

ZD Ravne je prenehal opravljati fizioterapije v Domu starejših na Fari na Prevaljah. V ZD Slovenj Gradec manjka okoli deset zaposlenih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V ZD Slovenj Gradec je trenutno zaradi covida-19 odsotnih okoli deset zaposlenih.
Jasmina Detela

Koroška je po 14-dnevni pogostosti aktivnih primerov okužb na 100.000 prebivalcev, ki ju ločeno objavljata NIJZ in spletna stran Covid-19 sledilnik, v obdobji med 21. oktobrom in 3. novembrom na četrtem mestu med regijami (s 1196 aktivnimi primeri) za gorenjsko regijo (2000), ki ima že dlje časa največ okužb, pomursko (1296) in osrednjeslovensko (1237), tesno za koroško regijo pa je že savinjska (1193), a razmere se lahko vselej spremenijo takoj.

Stanka Vauh, direktorica Doma starejših na Fari na Prevaljah, je povedala, da je v domu na novi koronavirus trenutno pozitivnih sedem stanovalcev. Dva sta bila pozitivna že v sredo (enega okuženega so odkrili sami, eden pa se je vrnil iz bolnišnice, ker so potrebovali posteljo), nato pa je bilo od 22 vzetih brisov pozitivnih še pet. Tudi vsi zaposleni v negovalni službi so zdravi.

"Rdečo cono smo naredili v prostorih fizioterapije, ki so jo izpraznili, ker moramo okužene ločiti od preostalih stanovalcev. Zelo smo zadovoljni, da so nam odstopili prostore, da nam stanovalcev ni treba seliti. Po moji oceni je tam prostora za okoli 20 postelj in okužene stanovalce bomo skušali zadržati tukaj, da jih ne bi selili po telovadnicah," je povedala Vauhova.

V Zdravstvenem domu Dravograd večjih težav zaradi covida-19 nimajo.
Sašo Bizjak

Včeraj so vzeli brise še dveh stanovalcev in treh zaposlenih. Zaradi novega režima in vzpostavitve con pa je tudi prosila, če bi lahko kdo priskočil na pomoč in brezplačno posodil avtodom ali počitniško prikolico (vrnili bodo očiščeno). To bi postavili pred domom, da bi se zaposleni lahko spočili ali preoblekli. Vsi, ki bi želeli pomagati, naj pokličejo njeno številko 041/624-164.

"Fizioterapijo smo zaprli, te dejavnosti ne izvajamo, o čemer smo obvestili paciente. Ni konca, to je spirala, za katero ne vemo, kako se obrača. Upam, da bodo na Prevaljah stvari ustavili že v prvih desetih dneh," je dejal direktor Zdravstvenega doma (ZD) Ravne na Koroškem Stanislav Pušnik. Preostale dejavnosti ZD, razen fizioterapije, sicer delujejo normalno. Med zaposlenimi bosta od danes dve zaposleni v karanteni, dve pa na bolniški, tudi zdravnica. "Odvzamemo veliko brisov, tudi čez sto, se pa generalno kaže, da je nekoliko manj pozitivnih, recimo petina, ampak stvari se lahko hitro spremenijo," odgovarja Pušnik. Še vedno pa na Ravnah opravljajo tudi samoplačniške teste, ki pa so redki; cena je 91 evrov.

Dobro sodelovanje s koncesionarji

Tudi v ZD Radlje ob Dravi ob predhodnem naročilu na številko 02/87-70-803 opravljajo samoplačniške teste. Testov ni veliko, cena je prav tako 91 evrov. V covid oziroma rdeči ambulanti Zdravstvenega doma Radlje ob Dravi, kjer sprejemajo bolnike z znaki okužbe in jemljejo brise za dokazovanje prisotnosti virusa, dnevno opravijo do 30 brisov. "V torek je bilo na našem področju odvzetih 28 brisov, od tega je bilo 11 pozitivnih, a nihče od zaposlenih delavcev v našem zavodu," nam je povedala direktorica ZD Radlje Lidija Golob.

V Zdravstvenem domu Dravograd večjih težav zaradi covida-19 nimajo.
Sašo Bizjak

Razmere za zdaj obvladujejo. Zaradi koronavirusa bosta še do naslednjega tedna v karanteni dve zaposleni, dve pa sta v bolniškem staležu zaradi okužbe. Njuno stanje je dobro. "K temu, da je stanje med zaposlenimi zadovoljivo, je pripomoglo stalno odlično sodelovanje med javnim zavodom ZD Radlje ob Dravi in koncesionarji, ki se enakovredno vključujejo v delo rdeče ambulante in po potrebi na druga področja," ocenjuje Golobova.

Tako na vseh zunanjih postajah kot na sedežu v Radljah ob Dravi izvajajo vse dejavnosti, razen tistih, ki so bile z odlokom začasno preklicane za izvajanje (del preventivnih dejavnosti, referenčne ambulante ...). Aktivno so sodelovali tudi pri prvem masovnem jemanju brisov pri stanovalcih in zaposlenih v Domu Hmelina, kjer so minuli konec tedna zaznali serijo okužb. "V težki situaciji smo jim priskočili na pomoč v okviru svojih zmožnosti," je povedala Golobova.

Zgolj nujne preiskave

V slovenjgraškem zdravstvenem domu vse ambulante (splošne/družinske, zobozdravstvene in specialistične) delajo, vsi zdravniki so dosegljivi v svojih ambulantah, prav tako je dostopna fizioterapija. Imajo pa težave v laboratoriju, kjer opravljajo zgolj nujne preiskave, saj je v službi le ena zaposlena. Ostale štiri so namreč zbolele za covidom-19 in so v samoizolaciji.

Kot je pojasnila družinska zdravnica Lucija Hrastelj Prater, sicer pomočnica direktorice za strokovne zadeve, v laboratoriju zdaj pomagajo medicinske sestre iz drugih ambulant. Okužene so tudi nekatere druge medicinske in patronažne sestre ter čistilke. Trenutno je zaradi koronavirusa odsotnih okoli deset zaposlenih, dodatno je še nekaj ljudi v bolniškem staležu iz drugih razlogov. "Pri kadru smo na minimumu, do nadaljnjega smo zaprli referenčne ambulante," pove Hrastelj Praterjeva.

V Zdravstvenem domu Dravograd večjih težav zaradi covida-19 nimajo. "Ker smo ukinili določene preventivne dejavnosti, smo kader lahko prerazporedili. V naši covid ambulanti na dan opravimo približno deset testov, v povprečju jih je sedaj več kot polovica pozitivnih. Trenutno sta zaradi okužbe odsotni dve zaposleni. Hitrih testov še nimamo, saj če je negativen, nima zadostne teže," je povedala pomočnica direktorja za zdravstveno nego Franja Hribernik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta