Zdravniki slovenjgraške bolnišnice proti političnemu kadrovanju direktorja in za stabilnost

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
11.01.2021 16:15
Strokovni svet koroške bolnišnice pred jutrišnjim odločanjem sveta zavoda o direktorju odločno in ostro. Če bo Janez Lavre dobil nov mandat, bo strokovna direktorica in vodja kriznega štaba za obvladovanje covida v bolnišnici dr. Jana Makuc odstopila. S tem bodo prenehali tudi mandati vsem predstojnikom oddelkov in enot.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Splošna bolnišnica Slovenj Gradec - skupna izjava pred sejo sveta zavoda o imenovanju direktorja 
Petra Lesjak Tušek

Pred odločanjem o imenovanju direktorja Splošne bolnišnice (SB) Slovenj Gradec na jutrišnji seji sveta je dogajanje turbulentno in zaostreno - tako v ospredju, v katerega se je danes, dan pred sejo ob bok aktualnemu vodstvu postavil strokovni svet bolnišnice, kot v ozadju. Strokovni svet, ki ga sestavljajo predstojniki bolnišničnih oddelkov in enot, je danes enotno podprl stališče, ki ga je pred novinarji predstavila strokovna direktorica dr. Jana Makuc. Kot je izpostavila, se kljub uradnim pisnim opozorilom vodstva bolnišnice, da v času epidemije oziroma prihajajočega največjega tretjega vala menjave v vodstvu bolnišnice lahko ogrozijo njeno delovanje, nekaterim članom sveta zavoda zdi imenovanje direktorja v tem času "najpomembnejša točka seje". "V času največje zdravstvene krize, v kateri sedanje vodstvo bolnišnice krmari med izzivi, težavami, spremembami, prilagoditvami in rešitvami ter sprejema najtežje odločitve, bolnišnica potrebuje stabilnost in mir. O tem so se jasno izrazili zaposleni v bolnišnici," je dejala.  V primeru, da bo kandidat za direktorja Janez Lavre ponovno potrjen, je napovedala svoj odstop, in sicer zaradi izgube zaupanja, ki je ključnega pomena za uspešno dvotirno vodenje bolnišnice. Z odstopom strokovne direktorice avtomatično prenehajo tudi funkcije predstojnikov oddelkov. "Porušena stabilnost v vodstvu bolnišnice nosi posledice v delovanju kriznega štaba, nadaljevanju sistematično zastavljenega in v strokovnih krogih priznanega načina dela, ki nam je omogočil, da epidemijo obvladujemo z zdravljenjem velikega deleža covid pacientov z omejenimi kapacitetami, s kadrom, ki je premikal največje meje, in z zagovarjanjem največjih moralno etičnih vrednot. Javnost na ta način opozarjamo, da se ne strinjamo z načinom dela sveta zavoda, ki si z menjavami članov v zadnjih trenutkih zagotavlja politično večino, ne sliši pa sedanjega vodstva, strokovnega sveta in zaposlenih, ki si prizadevajo le za mirno nadaljevanje zastavljenih ciljev in želijo svojo energijo še naprej usmerjati v svoje poslanstvo – zdravljenje bolnikov," je poudarila. Marko Zupančič, predstojnik oddelka za urologijo, je politiki javno sporočil, da se je v teh razmerah neodgovorno ukvarjati s kadrovskimi menjavami, zlasti ob stabilnem poslovanju in dobri klimi. "Mislim, da je prioriteta na ljudeh in da ohranjamo tudi vso ostalo medicino," je dodal in ocenil tudi, da so vse skrivalnice neresne. Da za menjave na vodstvenih položajih ni primeren čas in da to lahko počaka, je ocenil tudi Bojan Krznar, ki vodi kader zdravstvene nege.

Preštevanja glasov do zadnjega

Dokaj podobno kot v celjski bolnišnici v prid prejšnji direktorici Margareti Guček Zakošek se medtem po politični liniji preštevajo tudi glasovi v prid nekdanjemu direktorju slovenjgraške bolnišnice (seja sveta v Celju bo predvidoma v četrtek). Kar bi bilo za ponovno imenovanje Lavreta, ki sicer uradno za medije svoje prijave ni potrdil in se na sporočila ne odziva, ključno, bi bilo vse potrebne glasove ali vsaj glavnino za imenovanje zagotoviti že pri predstavniku ustanovitelja, torej vlade (ki ima pet od devetih članov). Tudi zato ni naključje, čeprav sovpada oziroma je posledica izstopa Desusa iz koalicije, da je vlada prejšnji teden še pred sejo sveta imenovala novega člana. Dr. Štefana Šumaha iz SDS je tako imenovala namesto dosedanje članice Danice Repas, s čimer je vrste za Lavreta učvrstila in bolj poenotila. Kljub temu je pred glasovanjem nekaj negotovosti in nepredvidljivosti, zato po nekaterih neuradnih virih naj ne bi bila izključena možnost za še kakšno menjavo člana, da bi bila večina glasov zagotovljena. Repasova je bila sicer na seji, na kateri sta aktualna v. d. direktorja Alenka Jezernik Skudnik in Janez Lavre dobila vsak po štiri glasove in s tem nihče potrebne večine, odsotna. Zato je bil tudi potreben še en razpis, ki so ga s petimi glasovi v prid tej odločitvi objavili v decembru lani kljub temu da se glede na podaljšano vedejstvo in v zaostrenih covid razmerah s tem ne bi mudilo. Veliko, če ne celo odločilno težo, bo pri imenovanju znova - ob predpostavki, da bodo na seji prisotni vsi člani sveta - imel član sveta Niko R. Kolar, ki zastopa mestno občino Slovenj Gradec, ki bi morebiti lahko s svojo opredelitvijo tehtnico prevesil v eno ali drugo stran. Glasovanje bo skoraj zagotovo tajno, seja pa odprta za javnost.

Vujkovac: pomembno je, da se poenotimo

Bojan Vujkovac, predstojnik bolnišničnega Centra za zdravljenje Fabryeve bolezni, pa je ob prijavi na razpis za direktorja, ki jo je za Večer tudi uradno potrdil, izpostavil: "Mislim, da ni potrebno poudarjati, da smo sredi ene največjih zdravstvenih kriz. Ta trenutek je pomembno, da se poenotimo in vsak od nas prispeva svoj delež, da zagotovimo bolnišnici pogoje in mir, da še naprej opravlja svoje poslanstvo."  Zanimivo bo pospremiti, kak program bo predstavil in ponudil, tudi ob precej velikopoteznih napovedih protikandidata, vezanih na (novo)gradnje in vlogo bolnišnice, ob prvi ponovni kandidaturi. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta