Zdravstveni dom Dravograd kadrovsko okrepljen pred novimi izzivi

Jasmina Detela Jasmina Detela
24.12.2021 06:30

Direktor Jože Studenčnik odhaja v pokoj. Bi ga lahko nadomestila aktualna županja Marijana Cigala? Prizadevanja za vzpostavitev četrte ambulante

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zdravstveni dom Dravograd
Foto: Urška POLANC

Urska Polanc

Pred nekaj dnevi nas je poklicala zaskrbljena občanka in opozorila, da naj bi v Zdravstvenem domu (ZD) Dravograd ob skorajšnji upokojitvi zdravnice pediatrinje, ki dela v zasebni ordinaciji, preko tisoč pacientov ostalo brez zdravnika. Želela naj bi tudi pridobiti bolniški list zase, pa ga ni mogla dobiti. Išče si novega zdravnika, pa ga ne najde, saj preostali zdravniki družinske medicine v tej ustanovi naj ne bi več vpisovali, ker imajo že vsi dovolj opredeljenih pacientov.

9. september 2010 - Jože Studenčnik, kandidat za župana občine Dravograd (tags: Regije - Četrtek - 09092010 - REGIJ02) (foto: Ni Avtorja)

Ni Avtorja

Kaj se dogaja, smo preverili pri direktorju Jožetu Studenčniku, ki je pojasnil, da že približno pol leta iščejo družinskega zdravnika. Kljub temu je optimističen, saj so po treh propadlih poskusih zdaj v dogovoru z zdravnikom, ki bi lahko tako imenovano četrto ambulanto prevzel prihodnje leto.

V januarju odhaja

"Odpreti jo bomo poskušali čim prej. Prijavo za četrto ambulanto (prosto imamo še za 0,44 družinskega zdravnika) smo že oddali na zdravstveno zavarovalnico. Že vsaj pol leta se trudimo najti zdravnika s specializacijo. Pogovarjali smo se s tremi, dva sta bila 'po koreninah' iz Dravograda. Z obema smo se že skorajda dogovorili, a ker sta imela mentorja drugje, eden v ZD Ravne in eden v ZD Slovenj Gradec, sta tam tudi ostala. Tretji si je premislil iz osebnih razlogov. Zdaj se dogovarjamo z upokojenim zdravnikom, upam, da pogodbo podpišemo še letos. Potem se bodo lahko starejši oziroma odrasli pacienti, ki jih je pri zasebnici okoli 1250, vpisali v četrto ambulanto. Mlajši od 18 let pa so se že oziroma se še vedno lahko vpišejo k pediatrinji, ki smo jo pridobili lani in ima trenutno opredeljenih okoli 700 pacientov," razlaga direktor.

Zdravstveni dom Dravograd Foto: Urška POLANC

Urska Polanc

Zdravnica pediatrinja, ki ima zasebno ambulanto in ima vpisane tako otroke kot odrasle, se po njegovih informacijah upokoji 19. januarja, takrat ji tudi poteče pogodba o najemu prostorov v ZD. V njene prostore se bo preselila Lona Heber, pediatrinja, zaposlena v ZD, v tistih, kjer je zdaj delovala, pa bo četrta ambulanta.

Tudi Studenčniku se izteče mandat direktorja 20. januarja. "Želel sem se upokojiti že oktobra letos, vendar so me na občini prosili, da ostanem. Zato sem se poleti tudi prijavil na razpis za direktorja, a sem jim že ob prijavi povedal, da z novim letom odhajam v pokoj. Kljub temu so upali, da si bom premislil in ostal vsaj še eno leto," pove Studenčnik, ki je bil tudi edini prijavljeni kandidat. Po novem bo direktor zaposlen za polni delovni čas, medtem ko je on delal krajši oziroma polovični delovni čas (štiri ure dnevno). "Poskušali so na vse načine, da bi me obdržali. A to mi ni v interesu, saj izpolnjujem pogoje za upokojitev, poleg tega imam zdravstvene težave," pojasni Studenčnik.

Ponosen je, da je uspešno izpeljal sanacijski program, po donosnosti se zdaj uvrščajo med prvih pet ZD, medtem ko so bili pred šestimi leti, ko je postal direktor, na predzadnjem ali zadnjem mestu: "Pokrili smo vso izgubo iz preteklih let. Lani smo tudi že namenili oziroma naredili rezervacijo za okoli sto tisoč evrov za novogradnjo (za nakup opreme v načrtovanem novem ZD), letos bo ta številka presegla 200 tisoč evrov. Letošnje poslovanje bomo zaključili z okoli 350 tisoč evri presežka prihodkov nad odhodki."

Cigala za poslanko in še kaj?

"Res je, da smo želeli, da bi Studenčnik ostal vsaj še en mandat, saj je dobro delal in saniral poslovanje ZD tako v finančnem in kadrovskem kot v organizacijskem smislu. Glede na to, da smo pred investicijo izgradnje novega ZD v Dravogradu, bi bili njegovo znanje in izkušnje še dodatno dobrodošli, saj je bil v preteklosti tudi uspešen direktor na različnih odgovornih položajih," je pojasnil predsednik sveta zavoda Željko Kljajić.

Županja Marijana Cigala. (foto: Franci Kotnik)

Franci Kotnik

Svet zavoda ZD je medtem že imenoval vršilca dolžnosti direktorja. Z 21. januarjem mesto prevzema Studenčnikova pomočnica Franja Hribernik, ki bo to funkcijo opravljala za polovični delovni čas največ eno leto oziroma do imenovanja direktorja oziroma direktorice. Neuradno smo slišali tudi, da bi to delovno mesto zanimalo tudi aktualno dravograjsko županjo Marijano Cigala. Kot nam je povedala, so želeli, da bi Studenčnik ostal. Ker se je odločil drugače, je razmišljala, da bi to področje morebiti lahko prevzela, saj ima izkušnje s področja vodenja, pa tudi veterina (po izobrazbi je doktorica veterinarske medicine) je na neki način blizu medicini. Je pa potrdila, da bo na listi NSi kandidirala za poslanko državnega zbora v Dravski dolini (Dravograd-Radlje ob Dravi). Glede ponovne kandidature za županjo odgovarja, da še ni sprejela dokončne odločitve. "Za zdaj je še preuranjeno, da bi se odločila, kako in kaj," je dejala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta