Zdravstveni dom Dravograd konec maja brez rentgena

Jasmina Detela Jasmina Detela
13.05.2019 15:49

Občani se bodo morali voziti drugam, česar jih veliko ne sprejema z naklonjenostjo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslovanje ZD Dravograd se sicer po večletnih finančnih in kadrovskih težavah izboljšuje.
Jasmina DETELA

Obvestilo Zdravstvenega doma (ZD) Dravograd, da rentgen (RTG) ne bo več deloval, je sprožilo precej negodovanja in kritik, saj bodo morali pacienti od 25. maja to storitev poiskati drugje. Kot pojasnjujejo, se lahko pacienti gredo v ZD Radlje, Ravne in Slovenj Gradec ali kam drugam, kjer opravljajo rentgenske storitve in uporabljajo tudi sodobno digitalno opremo. Prav to, da se bodo morali na slikanje voziti drugam, mnogim predstavlja precejšnje breme, tako finančno kot časovno.

Zastarela tehnologija

"Ko sem ob sanaciji poslovanja ZD pripravil analizo stanja, sem ugotovil, da je med pomembnejšimi razlogi za negativno poslovanje javnega zavoda tudi rentgen, ki na letni ravni ustvari okoli 20 tisoč evrov izgube. Je zelo star, deluje še na analogni način, v obnovo bi bilo treba vložiti več kot 80 tisoč evrov, ki pa jih nimamo, prav tako ne občina. Ta sicer načrtuje gradnjo novega zdravstvenega centra na ploščadi nad TPC Meža. Zadnja leta upada število uporabnikov, tudi kvote, ki nam jo odobri zdravstvena zavarovalnica, ne dosegamo," razloge za ukinitev rentgena opiše direktor Jože Studenčnik. Dodaja, da so zaposlenemu predlagali tudi možnost polovičnega delovnega časa, česar pa ni sprejel in se je raje strinjal z odpovedjo delovnega razmerja. Trenutno je na dopustu.

Jože Studenčnik
Igor Napast

Težave zaradi urgence

Žal obeti za prihodnost niso tako pozitivni. "V letošnjem letu zaradi reševanja kadrovskih težav urgentnega centra, ki deluje v slovenjgraški bolnišnici, predvidevamo ukinitev določenih dejavnosti - zlasti stalne pripravljenosti zdravnikov. Zaradi tega bomo izgubili okoli pet odstotkov prihodkov, kar nas lahko ob koncu leta znova pripelje do primanjkljaja," razloži Studenčnik, ki že pripravlja dodatne ukrepe, o katerih še ne želi govoriti. A hkrati poudarja, da manevrskega prostora zaradi že predhodnega varčevanja na različnih področjih skorajda nimajo več. "Denar znotraj regije se bo prerazporedil, namesto našega ZD ga bo dobil slovenjgraški. Žalosti me, da preostali koroški ZD sodelujejo le kadrovsko, mi smo edini, ki nam bodo odvzeli tudi del financ," je kritičen direktor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta