Združitev Koroške in Savinjsko-Šaleške v eno pokrajino ne pride v poštev

Franjo Golob, predsednik sveta koroške regije in državni svetnik: "Brez Koroške ni pokrajin.", Bojan Kontič, velenjski župan: "Po domače rečeno je tak predlog štrik za vrat." Poslanec Jani Prednik o nesprejemljivosti, da Koroška ni samostojna, bolj spravljiv pa je drugi koroški poslanec Jože Lenart.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mestna občina Velenje.
Andrej PETELINŠEK

"Vztrajamo pri svoji pokrajini, nikakršna združitev ne pride v poštev," je prvi odziv državnega svetnika, aktualnega predsedujočega svetu koroške regije in vuzeniškega župana Franja Goloba na najnovejši predlog razdelitve Slovenije na pokrajine, po katerem se Koroška in Savinjsko-Šaleška povezujeta v skupno pokrajino z dvema mestnima občinama - Slovenj Gradcem in Velenjem. "Za novi predlog sem izvedel pred dvema tednoma, ko sva z dravograjsko županjo Marijano Cigala sodelovala na seji predsedstva Skupnost občin Slovenije v Kranju, kjer je Boštjan Brezovnik predstavil osnutek pokrajinske zakonodaje. Prisoten je bil tudi velenjski podžupan. Vsi smo bili zelo negativno presenečeni nad predlogom, da bi bili v isti pokrajini združeni Korošci in Velenjčani. Oboji smo dejali, da je to nedopustno in naj ne delajo več korakov naprej v tej smeri. Kot razlog za združevanje so navedli, da pokrajina ne more imeti manj kot 100.000 prebivalcev. Sedež pokrajine naj bi v Slovenj Gradcu, Dravogradu, Velenju in na Ravnah. Moj komentar je bil, da brez Koroške ni pokrajin," je odločen Golob. V prihodnjih dneh bo na to temo sklical redno ali izredno sejo sveta koroške regije, nanjo pa povabil tudi Brezovnika.


Velenje ne more pristati na sedež v Slovenj Gradcu


Velenjski župan Bojan Kontič predlog pokrajin, ki ga danes objavljamo v Večeru in bi pomenil, da je sedež združenih regij v eni pokrajini v Slovenj Gradcu, ocenjuje za nesprejemljiv: "V tem trenutku je aktualen predlog o pokrajinah za našo regijo nekoliko nelogičen, vsaj glede na stanje v Sloveniji, kjer se pokrajine načeloma povezujejo z mestnimi občinami – v koroško – savinjski pokrajini pa naj bi bili torej dve mestni občini, Slovenj Gradec in Velenje. Ta ideja o povezanih občinah pod Uršljo goro v principu ni nova, lahko bi načeloma tudi bila zanimiva, a je povsem nesprejemljiva. V Savinjsko – Šaleški želimo svojo pokrajino. Poleg tega je za Velenje nemogoče pristati, da bi bil sedež skupne pokrajine v Slovenj Gradcu. Predlog je vreden javne razprave, razgovora, lahko se pogovarjamo tudi o argumentu, da je vezni člen obeh regij tretja razvojna os – a če bodo pokrajine ustanavljali tako kot vzpostavljajo tretjo razvojno os, potem pokrajin ne bo. Pričakoval bi bolj vsebinsko razpravo o delitvi pristojnosti in nalog, ne pa razpravo, v kateri smo takoj prešli na sedeže. Temu bi lahko po domače rekli štrik za vrat".


Nesprejemljivo za poslanca Prednika, Lenart ideje ne zavrača


Koroški poslanec SD Jani Prednik podobno pravi, da je sedanji predlog nesprejemljiv in da mora biti Koroška samostojna pokrajina, saj ni združljiva s Savinjsko-Šaleško. Ocenjuje pa tudi, da pokrajine v tem mandatu niti niso uresničljive. Bolj previden in ne nenaklonjen tej možnosti pa je drugi koroški poslanec - Jože Lenart (LMŠ), ki povezovanja ne vidi nujno za slabo odločitev in se mu argumentacija o tretji razvojni osi kot vezem členu zdi smiselna. Pomembno povezavo med regijama vidi tudi v slovenjgraški bolnišnici. Zavzema se tako za več odprtosti kot racionalizacijo - in prav povezovanje med regijama (omenja tudi denimo smiselno povezavo med manjšimi občinami - Solčavo in Črno) se mu zdi korak v to smer. Dodaja, da Koroška ne more ostati zgodovinsko zaprta ali sama sebi namen, temveč da se lahko bolj odpre in poveže. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta