"Življenjski" kredit Blaža Lečnika za sodoben hlev

Jasmina Detela Jasmina Detela
18.10.2019 15:52

V izboru za inovativnega mladega kmeta tudi mladi prevzemnik kmetije z Raven, mestni fant, ki rad fizično dela in vsak dan jemlje kot izziv

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na kmetiji je veliko fizičnega dela, ki ga ima rad, a včasih pogreša kak dodaten par rok.
Jasmina Detela

Med osmimi kandidati za naziv inovativni mladi kmet, kmetica je tudi eden iz Koroške. To je Blaž Lečnik s kmetije Smuk iz Šentjanža pri Dravogradu, ki je na podedovani kmetiji prvi v Sloveniji postavil sodoben hlev za ekološko rejo prašičev.

Blaž Lečnik s kmetije Smuk pri vsakdanjih opravilih ​
Jasmina Detela

Poskušal je marsikaj

Blaž je skoraj 30 hektarjev veliko kmetijo svoje prababice, poznane pod imenom Smuk, prevzel pred šestimi leti. "Začel sem dobesedno z ničle, saj smo skoraj 20 let večino zemlje dajali v najem. Začetni koraki so bili težavni, dobrodošel je bil vsak nasvet sorodnikov, sosedov in kmetijskih svetovalcev. Sčasoma sem se naučil kmečkih opravil, kako se pripraviti za setev in žetev, kako vnovič pripraviti njivo za sejanje ... Pomladil sem star sadovnjak in ga dopolnil z novimi jablanami, na njivah nasadil aronijo, riček in ajdo. Poskušal sem marsikaj, tudi z makom in industrijsko konopljo, a možnosti za prodajo so bile slabe in tudi ročnega dela je bilo veliko," razlaga kmet Blaž, ki je sicer študiral strojništvo, a je zaradi prevzema kmetije študij za zdaj pustil v mirovanju.

Na kmetiji je veliko fizičnega dela, ki ga ima rad, a včasih pogreša kak dodaten par rok.
Jasmina Detela
Mangalice na kmetiji Smuk
Jasmina Detela
Blaž Lečnik s kmetije Smuk pri vsakdanjih opravilih
Jasmina Detela
Novozgrajeni hlev za prašiče v Bukovski vasi; Blaž in Tomo Lečnik
Jasmina Detela

Rad fizično dela

"Prijatelji so presenečeni, kako sem vse uredil na kmetiji. Očitno so mislili, da bom cele dneve hodil s samokolnico in vilami. A treba je iti v korak s časom in vlagati v sodobno opremo in stroje," pravi Blaž, sicer mestni fant, ki si je prve izkušnje z delom na kmetiji pridobil v otroštvu na kmetiji babice in dedka - pri Reberniku v bližnjih Pamečah.

Zunanje gnojišče čisti na dva do tri dni.
Jasmina Detela
Blaž in Tomo Lečnik, kmetija Smuk
Jasmina Detela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta