Župan Slovenj Gradca miri, da trasa obvoznice še ni določena

Jasmina Detela Jasmina Detela
17.10.2019 05:26

Predvidoma še pred koncem leta javna razgrnitev načrtov; občina na ministrstvo za kmetijstvo že poslala vlogo za podajo mnenja k osnutku sprememb občinskega prostorskega načrta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
O prometu v Slovenj Gradcu so in še bodo pestre razprave. 
Petra Lesjak Tušek

Prebivalci Šmartna pri Slovenj Gradcu so na slovenjgraško mestno občino in tudi nekatere druge državne ustanove naslovili protest zaradi načrtovanja tras novih državnih in občinskih obvoznic. Kot poudarjajo, ne nasprotujejo umeščanju novih cest v prostor, so pa proti temu, da bi bila trasa bodoče južne slovenjgraške obvoznice in obvoznice za Legen speljana po najboljših kmetijskih zemljiščih. Podpisalo ga je več kot 200 krajanov, zbiranje podpisov pa še nadaljujejo.

Klugler: Te trase so zastarele

Kot še poudarjajo, s svojimi prizadevanji ne ovirajo gradnje tretje razvojne osi. Tudi ne nasprotujejo obvoznici in novim cestam, če so te prometno upravičene, postopek umestitve v prostor pa zakonit in v skladu z načeli trajnostnega razvoja. Podpirajo idejno zasnovo trase južne obvoznice, ki jo je Darsu letos spomladi predlagala slovenjgraška mestna občina in je bila zrisana v mandatu prejšnjega župana Andreja Časa. Glede obvoznice na Legnu pa, da ta ni prometno upravičena, njena trasa pa je popolnoma nesprejemljiva iz okoljskega vidika.
"Podpise so zbirali s kartami, na katerih so zrisane zastarele trase. Po mikrolokaciji nobena ne bo prava oziroma enaka tisti, ki jo pripravljajo naše strokovne službe," je dejal slovenjgraški župan Tilen Klugler, ki ocenjuje, da je razburjanje javnosti na terenu v tem trenutku brezpredmetno. Spomni, da je mestna občina v letu 2017 sprejela celostno prometno strategijo, ki ji pri načrtovanju cest tudi sledi. Za obvoznico na Legnu so letos naredili le geodetski posnetek, da vidijo, kjer bi jo sploh bilo možno zgraditi. To je še daleč od tega, da bi bila trasa določena, dodaja Klugler.

Javna razgrnitev še letos

Ko bodo pridobili vsa potrebna mnenja in soglasja, bodo pripravili javno razgrnitev načrtov. Pričakujejo, da bo to še pred koncem letošnjega leta. Takrat bo čas, tako župan, da lahko vsak pove svoje mnenje, tudi zainteresirana javnost. Sledi umestitev južne obvoznice v občinski prostorski načrt (OPN).
Pove še, da so bile vse rezervacije zemljišč z zadnjo spremembo OPN izbrisane, kar jim otežuje delo oziroma njeno umeščanje: "Znova moramo spreminjati kmetijska zemljišča nazaj v stavbna in pridobivati mnenja nosilcev urejanja prostora. Strošek umeščanja te infrastrukture v prostor znaša že preko 190 tisoč evrov."
Spomnimo, da so sredstva za projektiranje južne obvoznice, ki bo tudi navezovalna cesta na tretjo razvojno os, zagotovljena v dogovoru za razvoj regij, gradnjo pa bi financirala direkcija za infrastrukturo, kjer pravijo, da so seznanjeni z aktivnostmi njenega umeščanja v prostor in da je pripravljeno vse potrebno za uvrstitev investicijskega projekta v državni proračun. "To bo izvedeno, ko bo obvoznica umeščena v prostor, kar je v pristojnosti slovenjgraške občine," pojasnjujejo.
Obrnili smo se tudi na kmetijsko ministrstvo, ki vaški skupnosti Šmartno v odgovoru pojasnjuje, da so zadeve urejanja prostora v pristojnosti občin. Ministrstvo za kmetijstvo je v postopek sprejemanja prostorskih aktov občin vključeno kot eden od nosilcev urejanja prostora, in sicer tako, da izda smernice in mnenja k prostorskemu aktu z vidika njegove usklajenosti s predpisi, ki urejajo varovanje kmetijskih zemljišč. Konec septembra so prejeli vlogo slovenjgraške občine za podajo mnenja k osnutku sprememb in dopolnitev OPN. Zaradi povečanega števila prejetih vlog gradiva še niso začeli pregledovati in ga tudi ne morejo komentirati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta