(ŽUPAN(JA), PRIČAKUJEM) Izidor Leitinger: Umetnost naj ne bo le izdelek

Urška Polanc Urška Polanc
05.11.2022 06:05

Župan(ja) pričakujem je rubrika, ki jo objavljamo v času predvolilne kampanje lokalnih volitev. Kaj pravi Izidor Leitinger, dirigent in skladatelj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izidor Leitinger iz Kulturnega društva Radlje, mednarodno uveljavljen slovenski dirigent, instrumentalist in skladatelj 
Osebni Arhiv

"Pričakovanja neizogibno vodijo v razočaranja, še posebno, ko je od predvolilnih sladkih obljub treba preiti k izpolnjevanju. Zato apeliram na župana, da se jasno opredeli, kakšno vlogo bosta zavzemali kultura in umetnost v prihodnjih letih v lokalni skupnosti. Predstavi naj se jasno izdelana vsebinska razvojna strategija za prihajajoče obdobje.

Pri infrastrukturnih investicijah občine najemajo visokokvalificirane in izkušene izvajalce, pri gradnji kulture in umetnosti pa se improvizira in zanaša na ljubiteljsko dejavnost, na zanesenost posameznikov in njihovega kroga 'pomočnikov'. Pozivam h kompetentnosti ljudi, ki delajo s kulturniki in umetniki.

Naj z veseljem in predanostjo ustvarjajo in povezujejo kulturno-umetniške ustvarjalce in njihove vsebine. Domače in tuje. Pri kulturno-umetniških projektih se ne sme delati poenostavljena računica, ki jo prepogosto slišimo, da naj se vendarle tudi kultura sama trži. Če je 'izdelek' dober, se bo sam prodajal, slišim, in na ta način bomo seveda tudi razbremenili proračun.

Evropsko povprečje vlaganja v kulturo je približno 1,2 odstotka BDP, pa dajmo to povprečje upoštevati tudi na lokalni ravni! Umetnost naj ne bo samo 'izdelek'. Umetnost in kultura izobražujeta, spodbujata kritično gledanje na dogajanje v in okrog nas. Razveseljujeta, lomita ideje in prepričanja. Zdravita in nas opominjata, da smo sposobni ustvariti še neustvarjeno." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta