Aleksander Sekulić pred olimpijskimi igrami: O Američanih nimamo pravice razmišljati

Zoran Mijatović
12.07.2021 06:01
Slovenska košarkarska reprezentanca bo v enaki zasedbi, kot je nastopila v Litvi, v petek odpotovala na Japonsko, pripravljalnih tekem ni na sporedu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Slovenska košarkarska reprezentanca se je po nekaj prostih dneh v soboto spet zbrala na Bledu, do srede bo trenirala v Radovljici, preden v petek z beneškega letališča poleti v japonski Fukui. Tam bo opravila krajši pripravljalni kamp in se 21. julija nastanila v olimpijski vasi. 26. julija ob 6.40 po slovenskem času jo čaka prva tekma na olimpijskih igrah proti Argentini, 29. julija ob isti uri proti Japonski, 1. julija ob 10.20 pa še proti Španiji. Spomnimo; Španija in Argentina sta bili finalistki zadnjega svetovnega prvenstva leta 2019.

A vrnimo se k slovenski reprezentanci. Ta se je v soboto zjutraj zbrala okrnjena, saj sta imela Zoran Dragić (prehlad) in Gregor Hrovat (reakcija po cepljenju) blage zdravstvene težave, Luka Dončić se je po oddihu na Krku pridružil zvečer, danes pa se zadnji vrača še Američan Mike Tobey.

Nihče ne želi potovati

"Glavna ideja tega kratkega premora je bila, da si odpočijemo glave. Po turnirju v Kaunasu smo bili precej čustveno in fizično izpraznjeni, zato menim, da je počitek dobro del vsem, še posebno igralcem. Zdaj upam, da bomo nadaljevali še z boljšim tempom," je dejal selektor reprezentance Aleksander Sekulić.

Ker je na kvalifikacijskem turnirju v Litvi reprezentanco spremljal tudi Goran Dragić, so se sprožila ugibanja, ali si je po uvrstitvi Slovenije na olimpijske igre kapetan z Eurobasketa 2017 vendarle premislil in vskočil v ekipo, a je Sekulić tovrstna namigovanja odločno zavrnil: "Če ne bo težav, na olimpijske igre odpotuje ista ekipa, kot je bila v Litvi. Smo pa tudi v stiku s tistimi, ki bi lahko vskočili kot rezerve." V teh dneh priprav je sicer selektorjeva želja še nadgraditi igro in izboljšati stvari, ki so jih delali v Kaunasu: "Ne želim preveč govoriti o naših rezervah, to bom zadržal za nas, zagotovo pa jih imamo še veliko. Predvsem bi želeli izkoristiti napadalni talent ekipe, tudi v obrambi še lahko marsikaj izboljšamo. Imamo ekipo, ki lahko igra v obe smeri, zato tudi govorim o prednostih, ki bi jih lahko izkoristili."

Sekulić umirja evforijo in opozarja na močne zasedbe številnih reprezentanc.
Epa

Ker sta do prve tekme na olimpijskih igrah še dva tedna, si je reprezentanca, podobno kot navijači, za test želela še kakšno pripravljalno tekmo. A zavoljo pozne uvrstitve na igre, koronačasa in zato oteženega prehoda meja, ideja ni padla na plodna tla: "Pripravljalnega srečanja, kljub svoji želji, ne bomo imeli, saj nihče ni želel potovati pred igrami. Smo si pa želeli, da bi tekmo odigrali pred domačim občinstvom v Stožicah."

Španci kažejo zobe

Prvi test bo tako kar dvoboj proti Argentini, srebrnemu presenečenju predlanskega svetovnega prvenstva. Med košarkarji na seznamu gavčev so med drugimi izkušeni, zdaj že 41-letni center Luis Scola, nekdanji Dončićev soigralec na mestu organizatorja igre pri Realu Facundo Campazzo, NBA-jevec Gabriel Deck, izjemno talentirani Leandro Bolmaro in številni drugi, ki si kruh služijo v močnih klubskih sredinah. "Gre za izjemno močno sestavo. To je kombinacija mladosti in izkušenosti, za njimi je veliko mednarodnih tekem na velikih tekmovanjih. Gre za evroligaške in NBA-košarkarje, zelo zanimiva in nevarna zasedba," ocenjuje Sekulić.

Še nevarnejši tekmec so svetovni prvaki Španci. Ti so v finalu SP s 95:75 razbili Argentince, odlično formo pa kažejo tudi v pripravah na olimpijske igre. Resne kandidate za medalje, Francoze, so v preteklih dneh premagali kar dvakrat – s 86:77 in 87:79. Izvrstno formo kažejo organizator igre Ricky Rubio, veterana na branilskih mestih Sergio Rodriguez in Rudy Fernandez ter mladi NBA-center Willy Hernangomez. "Španija je trenutni svetovni prvak, zato bo to tako za njih kot za nas zelo pomembna tekma, saj si bosta nasproti stala aktualna prvaka. Ravno zato menim, da se nam obeta zelo zanimivo srečanje," za zdaj o naslednjih tekmecih Sekulić ne govori veliko. "Pogledal sem sestave vseh reprezentanc in videl, da bo turnir res zelo močan. Jasno je, da so Američani favoriti, a sam ne bi preveč razmišljal o njih. O tem namreč še nimamo pravice razmišljati, dokler se ne prebijemo iz skupine, zato se bomo osredotočili na svojo skupino, predvsem na uvodno tekmo z Argentino." Spomnimo; iz treh skupin napredujejo vse prvo- in drugouvrščene reprezentance ter dve tretjeuvrščeni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta