(OCENE) Košarkarji na olimpijskem turnirju: S Slovenci ni šale

09.08.2021 05:01
Kako so se v Tokiu odrezali člani slovenske košarkarske reprezentance
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anže Malovrh/STA

Luka Dončić, 22 let, organizator igre, 32,7 minute na tekmo, 23,8 točke, 9,5 podaje, 9,7 skoka

Z brutalno olimpijsko premiero blizu strelskega rekorda iger in razmontiranjem svetovnih podprvakov je napovedal, da s Slovenijo ne bo šale. In res je ni bilo, z lucidnimi potezami je bil strah in trepet svetovnih velesil, spravljal jih je v obup in hkrati razigraval soigralce, jih delal boljše. Proti koncu mu je malce zmanjkalo sape, predvsem roka se mu je zatresla in živci razrahljali, a je zagotovo v "all-stars" ekipi turnirja.

Klemen Prepelič, 28 let, branilec, 23,1 minute, 15,5 točke

Njegove trojke so bile smrtonosne, izkušeni in hladnokrvni ostrostrelec je stopal v ospredje, ko je bilo to najpomembneje, ko bi se drugim šibila kolena. Hrabrosti mu ni manjkalo, je eden od stebrov slovenske igre, mu pa ena poteza še najbrž dolgo ne bo dala miru. Pa ne po njegovi krivdi, vse je naredil prav, le Nicolas Batum je bil boljši. Kar ni sramotno priznati enemu najboljših obrambnih igralcev sveta.

Zoran Dragić, 32 let, krilo, 22,8 minute, 12,3 točke

Vsako tekmo naj bi eden ob Dončiću stopil v ospredje, on pa je dvakrat, proti Japoncem in Nemcem. Njegova energija je bila izjemna, soigralce je potegnil za sabo, borbenost spet pregovorna, popuščal ni za milimeter, pri metu je bil v več tekmah filigransko natančen, je pa nerazumljivo presedel praktično celo tekmo s Francijo.

Edo Murić, 29 let, krilo, 14,6 minute, 3,8 točke, 2,8 skoka

Kapetan, eden najbolj izkušenih, odgovornih, sproščenih, širil je pozitivno energijo, povezoval ekipo izven parketa. Na njem pa je opravljal garaško delo, se večkrat pod košem prerival s precej višjimi, močnejšimi in težjimi od sebe, in če je bilo treba, je tudi zadel izza črte.

Jaka Blažič, 31 let, branilec, 24,7 minute, 9,7 točke, 3,8 skoka

Izjemno energičen, nepopustljiv v obrambi, zaradi česar so ga sodniki prej kaznovali kot nagrajevali, zaradi njihovih čudnih odločitev pa si je nakopal kakšno tehnično, nešportno napako. Tudi proti Avstraliji, kjer je sicer zanetil preobrat, ki pa ni šel v požar. Selektor mu je zaupal najtežje obrambne naloge, zaradi česar je malce trpela njegova napadalna naravnanost.

Mike Tobey, 26 let, center, 29,2 minute, 13,7 točke, 10,5 skoka

Košarkarska zveza je z njegovo naturalizacijo zadela v polno. Z lovkami hobotnice je kraljeval pod košema tudi proti fizično močnejšim centrom, popravljal zgrešene mete za soigralci. Odlična naveza v napadu z Dončićem, znal je zadeti tudi met za tri točke, potrošil je zelo malo žog.

Žiga Dimec, 28 let, center, 7,2 minute, 4,7 točke, 2,7 skoka

Edini pravi težkokategornik v reprezentanci ni veliko igral, je pa izkoristil vsako minuto na parketu. Težko je šlo mino njega v obrambi, in čeprav na prvi pogled statistika tega ne kaže, je bil zelo učinkovit, na celem prvenstvu je zgrešil le tri mete iz igre.

Vlatko Čančar, 24 let, krilo, 28 minut, 12,8 točke, 4,3 skoka

Velik garač na terenu, odličen obrambni igralec, koristen tudi pod košem, ki je svojo najboljšo partijo odigral proti svetovnim prvakom Špancem. Zato smo mogoče, in ker je naš drugi "enbeajevec", malce večji prispevek v tem pogledu pričakovali še na kakšni drugi tekmi, a morda se mu pozna, da čez lužo še ne dobiva velike minutaže.

Luka Rupnik, 28 let, branilec, 6 minut, 1,6 točke

Branilec, ki je običajno vstopal v igro, ko se je usedel na klop Luka Dončić. Več priložnosti je dobival v skupinskem delu, proti Francozom ni stopil na parket. Je pa to igralec, ki menda tudi poskrbi za dobro vzdušje v garderobi.

Gregor Hrovat, 26 let, krilo, 5,4 minute, 1,8 točke

​Ob konkurenci na svojem igralnem ni bil veliko na igrišču, proti Avstralcem in Špancem ni stopil na parket. Po prikazanem pa bi morda lahko igral kakšno minuto več, ni imel težav vreči žogo proti košu. In zadeti.

Aleksej Nikolič, 26 let, branilec, 8 minut, 1 točka

Igralec za obrambne naloge, ki si je z Rupnikom izmenjeval minutažo ob počitku Dončića. Delo v obrambi je korektno opravil, v napadu pa ni imel mirne roke.

Jakob Čebašek, 30 let, 2,1 minute, 2 točki

Zelo skromna minutaža, saj je igral le proti Argentini, Japonski in Nemčiji, pa še to nikdar več kot tri minute. Premalo, da bi ga lahko ocenjevali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta