Slovenci proti Francozom: Šlo bo na nož. Sekulić: Veliko hvalospevov je o nas in ne bi želel, da se uspavamo

"Čeprav smo igrali proti svetovnim prvakom in podprvakom, domačinom ter proti čvrsti, močni ekipi Nemčije, so Francozi najtežji tekmec v Tokiu," ocenjuje selektor slovenskih košarkarjev. Oba, Jaka Blažič in Aleksander Sekulić, pa verjameta, da bodo šefi do zaposlenih, ki si bodo ob 13. uri po slovenskem času želeli ogledati spektakel, razumevajoči.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naši obljubljajo, da se bodo spet borili kot levi. 
Anže Malovrh/sta

Morda bodo prestavili kosilo, da si bodo ogledali prvi četrtkov polfinale olimpijskega turnirja med ZDA in Avstralijo. A ko bodo v japonskem večeru (po slovenskem času ob 13. uri) stopili na parket Saitama Super Arene, jim bo vseeno, kdo bo njihov nasprotnik v soboto. Zagotovo se bodo želeli pomeriti z boljšim in za zlato kolajno. A najprej bodo morali opraviti s Francijo.

"Vse pozicije imajo pokrite z dvema vrhunskima igralcema. Prednjačijo pod košem, Rudy Gobert in Moustapha Fall, ki prihaja s klopi, zaščitita raketo. Če greš v prodor, je zelo težko zaključiti v bližini koša. Na zunanjih pozicijah imajo veliko talentiranih košarkarjev. Glavni nevarnosti bosta Evan Fournier, ki ima največ žogo v rokah in največ zaključuje, ter Nando de Colo," je streljal informacije o renomiranem nasprotniku slovenski branilec Jaka Blažič.

"To bo za nas velik izziv, zelo pomembna bo moštvena obramba z veliko energije. Vseh pet igralcev na igrišču mora vedeti, kakšne naloge imajo in od kod pretijo nevarnosti. Čeprav smo igrali proti svetovnim prvakom in podprvakom, domačinom ter proti čvrsti, močni ekipi Nemčije, so Francozi najtežji tekmec v Tokiu. Po mojem mnenju so doslej pokazali največ. Konec koncev so premagali prvega favorita teh olimpijskih iger, ZDA," je povedal Aleksander Sekulić.

Blažič meni, da so Američane ujeli na levi nogi. "Zadeli so take 'šute', ki jih ne vsak dan. In to v trenutkih, ko je bilo to najbolj pomembno. Ne dajemo preveč pomena temu, da so premagali Američane. Na drugih tekmah smo opazili slabosti, ki jih lahko izkoristimo."

Dan pred tekmo je bil namenjen počitku - no, zvečer jih je čakal še trening s taktično pripravo.

Tudi Francozi so verjetno imeli podoben urnik. "Naj malo razmišljajo o nas. Pokazali smo vse - od dobrega napada, obrambe do timske igre, pa na terenu imamo dobro kemijo. Morajo se nas bati. Čaka nas dobra tekma, ki se je vsi veselimo," meni slovenski reprezentant. Ve, da so tekmeci dobro oboroženi z informacijami o njih: "Najrajši bi bil, da bi bili tako samozavestni, da bi šli v tekmo brez priprave. Ampak vidijo, da igramo dobro košarko, da rastemo, in se bodo morali dobro pripraviti."

Seveda je glavno slovensko orožje Luka Dončić. "Z njim smo se vrgli v ospredje, vsi se pripravijo predvsem nanj. Luka je glavna tarča, zato se odpira veliko več prostora za druge. Res nam je v čast, da nobena ekipa doslej ni igrala enake obrambe," je ponosen Sekulić, ki ima v svojih vrstah prvega in drugega skakalca olimpijskega turnirja - Mike Toby je na vrhu (50 skokov), sledi Dončić (40). Blizu sta Gobert (32) in Batum (25). "Mislim, da nismo tako dominantni, ker bi imeli enega igralca, kot je Gobert. Zaradi moštvene igre kontroliramo skok. Spet bomo ubrali enak pristop, je pa seveda velika prednost, če imaš igralca z več kot 210 centimetri, ki se giblje tako, kot se Tobey, ki igra v španski ligi in evroligi ter se zna soočiti z najmočnejšimi."

Aleksander Sekulić z moštvom po veliki zmagi proti Nemčiji.
EPA

Slovenci so na velikih tekmovanjih večkrat trčili ob Francoze. Boleč je poraz z domačega Eurobasketa 2013 v četrtfinalu, ko so nato Francozi šli po zlato krono. Štiri leta kasneje se je zgodba zasukala - slovenska zmaga v skupinskem delu na Finskem in ultimativno slavje v Carigradu. Obakrat sta se poslovila kapetana, Tony Parker in Goran Dragić. Na olimpijskih igrah je Francija bistveno uspešnejša. Imajo srebrni odličji, a ne s to generacijo. "Mislim, da Batum lovi zadnji voz, proti Italiji je odigral eno ključnih vlog. Imajo zelo izkušeno ekipo in bodo motivirani, toda tudi mi bomo pripravljeni, šlo bo na nož," se zaveda Blažič.

Na njem sloni veliko obrambnih nalog. "S Thomasom Heurtelom sem igral v Barceloni. Verjamem, da mi bo to koristilo, ko ga bom pokrival. Vse poznam, sicer pa imamo še en sestanek, ki je namenjen izključno individualnim karakteristikam igralcev, in takrat poskušaš najti svojo rešitev."

​Jih lahko Francija še s čim preseneti glede na to, da so vsi njihovi tekmeci na Japonskem poskušali biti pri obrambi zelo inovativni? "Imajo zelo izkušenega selektorja, ki ve, kako osvajati odličja. Mislim, da ni slučaj, da so že dve desetletji v vrhu evropske in svetovne košarke. Lahko pričakujemo marsikaj. To je polfinale, vsak si želi kolajno, moramo biti pripravljeni na vse," je povedal Sekulić.

In kaj jim pomeni podpora iz Slovenije? Polfinalna tekma bo končno ob normalni uri (ob 13. uri) za navijače in v večernem terminu za igralce, česar so vajeni v klubih. "To je nagrada za oboje. Še bolj sem vesel za navijače, da ne bodo prekinjali spanca in bodo lahko s še večjo energijo navijali," je dejal kapetan Olimpije.

​No, večina bi takrat morala vso pozornost namenjati službi. "Mislim, da tudi šefi spremljajo turnir in ne bo problema," zaključi selektor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta