51-letniku iz Slovenske Bistrice v Španiji zasegli 185 kilogramov kokaina

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
22.04.2019 21:27

Prvi v slovenskem delu mamilarske verige, ki so jo mariborski kriminalisti ob sodelovanju tujih varnostnih organov razbili prejšnji teden, je padel Sašo Tuksar. Že februarja lani so ga prijeli v Barceloni in obsodili na šest let zapora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ena od baz mamilarske združbe, ki so jo mariborski krimianlisti s pomočjo kolegov z drugih uprav in tesnim sodelovanjem s tujimi varnostnimi organi razbili prejšnji teden, je bil gostinski lokal Gurmanček.
Sašo Bizjak

Po sredinem sklepnem dejanju kriminalistične preiskave slovenskega dela mednarodne kriminalne združbe, ki se je na veliko ukvarjala s preprodajo kokaina, so policisti v petek od desetih kazensko ovadenih pred preiskovalnega sodnika mariborskega sodišča privedli šest ljudi. Sodnik Slavko Gazvoda je njihova zaslišanja opravil v soboto in nedeljo in po naših podatkih zoper pet osumljenih odredil pripor.

Sedem milijonov evrov vredna droga

Že v soboto smo poročali, da so bili do grla vpleteni v hudodelski načrt mednarodne kriminalne združbe, ki so ji tuji varnostni organi v lanskem letu v več različnih operacijah zasegli ogromne količine droge, največ kokaina. Zdaj razkrivamo, da se je prvi v policijsko past februarja lani ujel 51-letni Sašo Tuksar iz Slovenske Bistrice.
V Barceloni so ga aretirali, ko je v svojem avtomobilu prevažal skoraj 185 kilogramov kokaina, s čimer bi združba ob prodaji na veliko zaslužila okoli sedem milijonov evrov. Tuksar očitkov ni zanikal, oktobra lani ga je špansko sodišče obsodilo na šest let zapora. Kazen je že pravnomočna, čaka pa ga tudi sojenje v Mariboru, saj je po naših podatkih tudi njegovo ime na ovadbi, ki so jo zoper deseterico spisali mariborski kriminalisti. Ob tesnem sodelovanju s španskimi in danskimi preiskovalci so se mariborski kriminalisti dokopali do podatkov, da je eno slovensko ekipo mednarodnega narkokartela vodil 44-letni Boštjan G., ki pa je kljub svoji kriminalni preteklosti - zaradi droge je bil že zaprt - mamilarski posel vodil precej naivno. Dan pred Tuksarjevo aretacijo je namreč skupaj z njim in 51-letnim Borutom B. 185 zavojev kokaina prevzel v skladišču na Ibizi, a mu očitno ni padlo na pamet, da so policisti pri prenašanju droge v Tuksarjev avtomobil posneli vse tri. Pri mamilarskem poslu je podrejene intenzivno usmerjal še naprej.

Smrt sprožila preiskavo

Mariborski kriminalisti so sicer na Boštjana G. postali pozorni še pred sodelovanjem s španskimi varnostnimi organi, in sicer konec januarja lani, ko je v Slovenski Bistrici zaradi prevelikega odmerka kokaina umrl Boštjan Z., pri katerem so našli okoli 70 gramov kokaina.
Takrat so preiskovalci s klasičnimi metodami policijskega dela prišli do podatkov, da je bil odvisnik od drog tudi preprodajalec kokaina, ki mu ga je za preprodajo dobavljal Boštjan G. Stekla je preiskava, mariborski preiskovalci so vanjo vključili policista pod krinko, ki sta opravila več navideznih nakupov kokaina, skupaj tri kilograme in pol. Preprodaja se je po naših podatkih odvijala v znanem gostinskem lokalu v naselju Zamarkova pri Lenartu, v piceriji Gurmanček. Tam naj bi bil kokain tajnima delavcema policije predajal in prodajal šef lokala, 47-letni Jože L. On naj bi bil tudi zveza za 15 kilogramov kokaina, ki sta ga tajna delavca nameravala od združbe kupiti prejšnji teden, pa se je akcija očitno sfižila, saj se primopredaja ni zgodila.
V mednarodni narkokartel sta bili po naših podatkih vključeni dve slovenski ekipi. Eno je, kot rečeno, vodil Boštjan G., nazadnje stanujoč v Slovenskih Konjicah, drugo pa 62-letni Mariborčan Vojko P. Tudi on je v preteklosti že sedel zaradi drog, sedaj je prav tako na prestajanju kazni zaradi pravnomočne sodbe v neki drugi zgodbi, je pa Mariborčan ta, ki je v posel domnevno potegnil 28-letno Dorotejo M. in odvisnika od drog, 47-letnega Tomaža P., o katerih smo že prejšnji teden poročali, da sta se aprila lani "ujela" v tajno opazovanje policije v Madridu, ko sta španskemu državljanu predala skoraj 28 kilogramov kokaina. Vojka P. in Dorotejo M. so dva meseca kasneje opazili tudi danski varnostni organi, med predajo dveh kilogramov heroina črnogorskima državljanoma Darku E. in Božu G. Mariborčana so opazovali naprej, Črnogorcema pa odvzeli prostost. Po naših podatkih ju je zaradi mamilarskega posla z dvema kilogramoma heroina na Danskem doletela sodba sedem let zapora, ki pa še ni pravnomočna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta